1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Avrupa’yı yeniden güçlü kılmak!
Avrupa’yı yeniden güçlü kılmak!

Avrupa’yı yeniden güçlü kılmak!

Birleşik Krallığın Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıp katılmayacağı muamma olmaya devam ederken, geriye kalan 27 Avrupa Birliği üyesi ülkede geriye sayım başladı.

A+A-

Birleşik Krallığın Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıp katılmayacağı muamma olmaya devam ederken, geriye kalan 27 Avrupa Birliği üyesi ülkede geriye sayım başladı.

23-26 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki 705 sandalye için hummalı bir çalışma var. Son yıllarda Avrupa'da yükselen ırkçılığın meyvelerini toplamaya çalışan aşırı sağ partiler ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanyası benzeri bir kampanya ile ‘Make Europe great again’ (Avrupa’yı yeniden güçlü kılın)’ , bizden olmayandan kurtulalım diyor. Avrupa Birliği’nin etrafındaki kalenin duvarlarını yükseltmek, içerisindeki ayrımcılığı derinleştirmek için kolları sıvıyor.  

Bu dalgayı Avrupa Birliği değerleri olan barışa, insan haklarına, özgürlük, hoşgörü ve eşitliğe direk bir saldırı olarak algılayan Avrupa Birliği savunucuları ise safları sıklaştırıyor, kalenin içeriden yıkılmaması için önlemler almaya soyunuyor.  Avrupa Birliği’nin insanların gündelik hayatlarına nasıl dokunduğu, çeşitli kampanyalar ile ön plana çıkarılıyor. Mayıs ayında gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinin Avrupa’nın geleceği için hayati önem taşıdığının altı çiziliyor.

Oldukça karmaşık olan Avrupa Birliği sistemini pek çok Avrupalı anlamasa da, yaşamlarında yarattığı konfordan vazgeçmek istemiyorlar. Bu konfor ile yaşamaya o kadar alışmışlar ki, içerisinde yüzdüğü suyu unutan balık misali bunun Avrupa Birliği’nden kaynaklandığını fark etmiyorlar bile. Gelen tehlikeye dikkat çekmek isteyen Politico.com websitesi mevcut ülke parlamentolarındaki güç dağılımını kullanarak bir simülasyon yapıyor ve yeni 705 sandalyeli Avrupa Parlamentosu’nun resmini çiziyor. Irkçılık, ayrımcılığının tehlike çanlarını çalıyor.

Websitesi her ülke için ayrıca simülasyon yapılmasına izin veriyor. Kıbrıs’ın simülasyonu, 6 milletvekilin Avrupa Parlamentosundaki gruplar bazında dağılımını verirken, Sosyalist ve Demokratlardan bir eksiltip yeni bir partiye bir ekleneceğine işaret ediyor. Bu yeni partinin ismi websitesinde verilmese de ELAM olduğu gerçeği Kıbrıs siyasetini tanıyan Avrupalı bürokratlar tarafından bir süredir dile getiriliyor.

Avrupa siyasetini ciddi anlamda etkilemek Kıbrıs kadar küçük bir ülkeye kalmasa da, ELAM’ı Avrupa Parlamentosu’na sokmamak için ilerici Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türk oylara çok ihtiyacı var gibi duruyor. Bu noktada çözüme inanan Kıbrıslı Türklerin sandığa gitmesi kendi yaşamlarında yaratacakları farkın yanı sıra Birleşik Kıbrıs açısından da hayati bir önem kazanıyor.

Avrupa’yı değiştiren 40 Avrupa Parlamentosu milletvekillerini de yayınlayan Politico websitesinin verdiği mesaj açık. Sandığa gitmezseniz hayatınız üzerindeki söz hakkından vazgeçersiniz.

Avrupa’yı değiştiren 2014-2019 Avrupa Parlamentosu milletvekilleri arasında tanıdık yüzlere rastlamıyoruz. Kıbrıslı Türk isimler yok tabii ki, çünkü biz sandığa gitmiyoruz, oy kullanmıyoruz. Dağa küsüp, Avrupa’ya uzak kalmayı tercih ediyoruz.  

Neyse ki bu yıl 2019-2024 Avrupa Parlamento’suna Avrupa’yı etkileyecek Kıbrıslı Türkler göndermek isteyenler de kolları sıvıyor bir yandan. Ve Avrupa’daki benzerleri gibi bu kez onlar da oy kullanıyorlar. Nedenlerini YENİDÜZEN’e şöyle aktarıyorlar:

Çiğdem Aksu: Kıbrıslı Türklerin seslerinin Avrupa’ya taşınması için, Rumca'nın yanında Türkçe'nin de adadaki iki resmi dilden biri olduğunun bilinmesi, Avrupa'da kabullenilmesi için 26 Mayıs Pazar günü Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanacağım. 

Evren İnançoğlu: Kıbrıs’ta federal çözümün müzakereler tıkanmasına rağmen alternatifinin olduğuna inanmıyorum. Bu nedenle federalizmin bir gereği olarak, Belçika’da da olduğu gibi, “dil bölgeleri” tasnifi bağlamında Türkçe konuşanların kendi parlementerlerini kendilerinin seçmelerinin federalizmin ruhuna daha uygun olacağını düşünüyorum.

Mevcut seçim sistemini beğenmesem de bir Avrupa Birliği vatandaşı olarak sandığa gidip kendime ideolojik olarak en yakın gördüğüm partiye ve adaylara oy vereceğim. Avrupa Birliği’ne üye bir başka ülkede yaşasaydım yine aynısını yapacaktım. Başka bir Avrupa ülkesinde bir Kıbrıslı Türk olarak yapacağım şeyi Kıbrıs’ta da yapmayı kendimce tutarlı buluyorum.

Nilay Derviş: Şu an Kıbrıs’ta iki bölgeli bir durum var ve Avrupa Birliği Müktesebatı kuzeyde askıdadır. Vatandaşlık düzeyinde sıkıntılarımızın Avrupa’da dile getirilmesi, haklarımızın savunulması için elimizde sadece Avrupa Parlamentosu seçimleri var.     
 


Nasıl Oy Kullanılır?

Avrupa Parlamentosu seçimleri için:

26 Mayıs Pazar Günü

Sabah 7:00-12:00

Öğleden sonra 13:00-18:00       

saatleri arasında güneye geçiş kapılarının hemen yanına kurulacak 10 noktada oy kullanılacaktır. Bu noktaları seçimlerden iki hafta önce yine bu sayfadan takip edebilirsiniz.

Oy kullanabilmek için 2001 tarihinden sonra alınmış Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartınız mutlaka yanınızda olmalıdır. Başka bir kimlik belgesi ile oy kullanamazsınız.


Adaylar grup olarak oy pusulasında yer alacaktır. Sadece tek bir gruba oy verebilirsiniz. Her grup içerisinde en fazla iki tane seçim yapmanız durumunda seçtiğiniz adaylar, grup oyuna ek olarak bir oy daha alacaktır. Farklı gruplardan adaylara oy veremezsiniz. 

 


Avrupa Parlamentosu ve AP Seçimleri ile ilgili sorularınızı avrupa@yeniduzen.com adresinden bizlere iletebilirsiniz.

Bu haber toplam 1886 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler