1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Avrupalı kadınlardan ortak mesaj
Avrupalı kadınlardan ortak mesaj

Avrupalı kadınlardan ortak mesaj

Avrupa Komisyonu'nun kadın üyeleri “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla ortak makale yayımladı.

A+A-

Avrupa Komisyonu'nun kadın üyeleri “8 Mart Dünya  Emekçi Kadınlar Günü”  dolayısıyla ortak makale yayımladı.

Ortak açıklama şöyle:

 

Dünya Kadınlar Günü’nde büyükannelerimize teşekkür etmek ve kızlarımız için mücadele etmek

Bugün Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Amerika Birleşik Devletleri’nde Uluslararası Kadın Tekstil İşçileri Birliği’nin 1908’de yaptığı grevi saygıyla anmak üzere başlayan gün şu anda dünyanın dört bir yanındaki kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal eşitlik konusundaki kararlılıklarını ortaya koymaları için bir fırsat haline gelmiştir.

Bu yılın Kadınlar gününün bağlamı geçen yıla göre temel farklılıklar içeriyor. Milliyetçiliğin liberal Avrupa kültürümüze, değerlerimize ve kadın hakları dahil insan haklarımıza zarar verebilecek şekilde yükseldiğini gözlemliyoruz.

Avrupa kadın hakları konusunda çıtanın seviyesini belirledi ve bu konuda başka kıtaların takip ettiği bir örnek teşkil ediyor. Bu da bizlerin hem içerde hem de yurt dışında kadın haklarının savunucuları olmamız gerektiği anlamına geliyor. Toplum içindeki yerimiz 1960’lardan beri değişmiştir. Ancak daha fazlasının yapılması gerekiyor. Kızlarımızın, büyükannelerimizin hali hazırda kazanmış olduğu aynı mücadeleleri vermek durumunda kalmamalarını sağlamamız gerekiyor.

Avrupa’da bugün üniversiteler erkeklerden daha fazla kadın mezun veriyor. Avrupalı kadınlar daha fazla iş fırsatına sahipler ancak halen düşük ücretli sektörlerde ve düşük ücretli işlerde daha fazla temsil ediliyorlar. Kadınlar hala eşit iş için erkeklere göre ortalama %16 daha düşük kazanç elde ediyorlar. İşyerlerinde kadınlar henüz karar verme mevkilerinde eşit temsil edilmiyorlar. Çok sayıda kadın da iş ve aileyi nasıl bir arada yürütecekleri ikilemiyle karşı karşıya kalıyor.

Avrupa’da en güçlü siyasi liderlerimizden bazıları kadınlardır – ama bu hala yeterli oranda değil. Siyasetteki cinsiyet dengesi iyiye gitmiştir ama hızı yavaştır – günümüzde AB’deki ulusal parlamenterlerin %24’ü kadındır. Henüz kullanılmayan en önemli kaynaklardan bir tanesi girişimcilik potansiyelidir – kadınlar şu anda girişimcilerin sadece %29’unu temsil ediyor. Yine 2016’da AB’nin en büyük şirketlerindeki yönetici pozisyonlarının sadece %22’si kadınların sahip olduğu pozisyonlardı ve bunların yaklaşık %5’i kadın icra kurulu başkanlarıydı (CEO). Politikalara şekil veren ve toplumlarımızda değişimin lokomotifi olan pozisyonlarda daha fazla kadının yer alması ihtiyaçlarımızın daha iyi ele alınmasını sağlayacaktır.

Avrupa’da çeşitliliğe ve bireye saygı sadece siyasi değerlerden daha fazlasıdır. Bu değerler Avrupalılar olarak kim olduğumuzu tanımlıyor. Kadın ve erkek arasındaki eşitlik temel bir haktır. Eşitsizliklerin devam etmesi yeteneklerin de harcanması anlamına gelir; eşitsizliği görmezden gelerek toplumumuzu birçok yetenekten ve müthiş fikirlerden mahrum bırakırız.

İleriye bakacak olursak, bir iş için başvuran bir kadının o işe girmek için gerçek bir şansa sahip olduğu bir Avrupa yaratmayı arzu ediyoruz. Hem erkekler hem de kadınların çocuklarına, hasta veya yaşlı akrabalarına bakmak için işlerinden izin alabilmelerine olanak tanıyan bir Avrupa istiyoruz. Bu durum onların aleyhinde kullanılacak bir şey olmamalı. Birçok kadın aynı zamanda işyerinde, sokakta, toplu taşıma kullanırken veya evde cinsiyet ayrımcılığı ve taciz mağdurudur. Biz kadına karşı şiddetin olmadığı bir Avrupa ve kadınların yardım arayabileceği güvenli alanlar istiyoruz.

Avrupa Birliği, Avrupa’da ve ötesinde, kadın haklarının ileriye taşınması için en iyi araçtır. Bir arada çalışarak kadınlar için daha iyi koşullar ve gerçek bir eşitlik yaratabiliriz. Eşitlik sadece yasal ayrımcılığın ortadan kaldırılmasından ibaret değildir, herkese pratikte gerçek bir şans vermekle ilgilidir. Kimsenin kaderi ne cinsiyet, ne yaş, ne ırk, ne cinsel yönelim ne de başka bir nedenle önceden belirlenmemelidir.

Bugün tüm dünyaya bakmak ve Avrupa’nın kadınlar için iyi bir yer olduğunu kendimize hatırlatmak için iyi bir gündür. Ancak hala yapacak işlerimiz var. Dünya Kadınlar Günü’nde Avrupa’daki tüm kadın ve erkekleri bu tartışmalarda ve eylemlerde bize katılmaya çağırıyoruz. Hepimiz bir rol üstlenebiliriz. Bizler Avrupa Komisyonu olarak herkesin eşit muamele görmesini sağlamak için çok çalışıyoruz. Amacımız Avrupa’yı hepimiz ve çocuklarımız için daha iyi bir yer haline getirmek. Ancak kendi sınırlarımızın ötesindeki kızlar ve kadınlara karşı da görevlerimiz var: Bu haklar dünyanın dört bir yanındaki kadınlara verilinceye kadar hiçbir hak gerçekten alınmış sayılmaz.

 

 

Aşağıdakiler tarafından müştereken imzalanmıştır:

Birliğin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi / Komisyon Başkan Yardımcısı, Federica Mogherini

Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi, Cecilia Malmström

İstihdam, Sosyal İşler, Beceriler ve İşgücü Hareketliliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi, Marianne Thyssen

Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi , Violeta Bulc

İç Pazar, Sanayi, Girişimcilik ve KOBİ’lerden Sorumlu Komisyon Üyesi, Elżbieta Bieńkowska

Adalet, Tüketiciler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi, Vĕra Jourová

Bölgesel Politikadan Sorumlu Komisyon Üyesi, Corina Crețu

Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi, Margrethe Vestager

 

Bu haber toplam 2447 defa okunmuştur
Etiketler :