1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Avrupa’da mülteci krizi
Avrupa’da mülteci krizi

Avrupa’da mülteci krizi

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, adada yaşanan yoğun göç akınından dolayı olağanüstü hal ilan edilmesi konusunda talepte bulundu.

A+A-

 

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, adada yaşanan yoğun göç akınından dolayı olağanüstü hal ilan edilmesi konusunda talepte bulundu.

Galinos, geçici hükümette Vatandaşı Koruma Bakanı görevine getirilen Antonis Makrodimitris'e gönderdiği mektubunda, adada, sayılarının 10 binin üzerinde olan sığınmacılar nedeniyle olası salgın hastalık vakalarının önlenmesi, kamu ve özel mülkiyetin korunabilmesi amacıyla olağanüstü hal ilan edilmesini istedi.

Şu an için adada 10 binin üzerinde sığınmacı bulunduğunu belirten Galinos, "Çoğu sığınmacı liman bölgesinde çadırlarda barınıyor. Hijyen konusunda herhangi bir önlem alınmadan bu kadar çok kişinin aynı yerde barınması, kısa bir süre sonra kontrol altına almakta güçlük çekeceğimiz sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor" ifadelerini kullandı.

Ada halkının bu durumdan çok rahatsızlık olduğuna dikkati çeken Galinos, yaşanan krizi yönetmekte yetersiz kalmanın sosyal bir patlama yaşanmasına yol açacağı uyarısında bulundu. Galinos, ada halkının hayatının normale dönmesi için devletten tüm olanaklarıyla duruma müdahale etmesini istedi.

Sisam, İstanköy, Sömbeki, Sakız ve Midilli adaları, Yunanistan aracılığıyla AB'de mülteci olmayı amaçlayanların öncelikli hedefi konumunda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamaya göre, yıl başından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla giren kişi sayısı 224 bine ulaştı, bu yıl deniz yoluyla Yunanistan'a gelen göçmen sayısı ise 124 bini buldu. Sadece temmuz ayında 50 bin göçmen Yunanistan'a giriş yaptı.


İTALYA, ALMANYA VE FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANLARINDAN ÇAĞRI


Öte yandan Avrupa Birliği'nin (AB) üç büyük ülkesi İtalya, Almanya ve Fransa, Birliğe karşı karşıya kalınan göçmen krizine güçlü bir şekilde yanıt verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa'ya farklı rotalar üstünden akın akın gelen binlerce göçmenin durumunun gündemde olacağı 5-6 Eylül tarihlerinde Lüksemburg'da yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi, AB'nin kurucu üç ülkesi birliğe harekete geçmesi çağrıda bulundu.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Göçmenlerin yaşadığı dramın kötüleştiği bu günlerde; İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Avrupa'nın göçmen krizine yönelik güçlü bir yanıt aramasını talep eden geniş kapsamlı bir belgeyi imzaladı" denildi.

Açıklamada, iltica teması üzerine 25 yıl önce yaratılan mevcut Avrupa kurallar sisteminin içerik ve uygulamada revize edilmesi gerektiği belirtildi.

Üç bakan, Avrupa'ya gelen mültecilerin adil biçimde üye ülkeler arasında dağıtılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Anlaşmanın, göçmen konusunun Lüksemburg'ta yapılacak önümüzdeki gayri resmi toplantıda gündeme gelmesi için AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye gönderildiği bildirildi.

Mogherini de "twitter" üzerinden yazdığı meajında, "Göçmen krizinde birlikte hareket etme aciliyeti var" dedi.

İTALYA'YA SINIR KONTROLÜ TALEBİ

Öte yandan, İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, Almanya, İtalya'dan Avusturya sınırındaki Alto Adige-Trentino (Süd Tirol) Bölgesi'nin Brennero kasabasındaki sınır kontrollerini sıklaştırmasını istedi.

Avrupa'nın kuzeyindeki ülkelere gitmek isteyen göçmenlerin biriktiği Brennero kasabasının bağlı olduğu Bolzano Özerk Vilayeti'nin başkanı Arno Kompatscher, AB içinde serbest dolaşımı sağlayan Schengen anlaşmasının Brennero'da durdurulmasının söz konusu olmadığını sadece sınır kontrollerini sıkılaştırdıklarını ifade etti.

(AA)

Bu haber toplam 2360 defa okunmuştur