1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Avrupa Adalet Divanı’na başvururuz’
‘Avrupa Adalet Divanı’na başvururuz’

‘Avrupa Adalet Divanı’na başvururuz’

Hellim konusunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapmaya varana kadar; her türlü şeye kararlı olduğu haber verildi.

A+A-

Lefkoşa Rum kesiminin hellim konusunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapmaya varana kadar; her türlü şeye kararlı olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “AB Aleyhinde Başvuru… Lefkoşa’dan Hellimin Kontrol Mekanizmasıyla İlgili Sert Uyarı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, Kıbrıs Rum kesiminin konuya müdahil tüm taraflara, hellimin standart hale gelmesi (standardizasyon) için Kuzey’de bir kontrol mekanizması kurulması meselesinde, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Avrupa Komisyonu tarafından herhangi bir şekilde by-pass edilmesi çabasına müsamaha göstermeyeceği mesajını iletmeye özen gösterdiğini haber verdi. Devamla, uyarının Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’ten geldiğini ve bu uyarının muhatabının Avrupa Komisyonu olduğunu yazan gazete, uyarının, “hellimin standart hale gelmesi için Kuzey’de bir kontrol mekanizması kurulması, devletin yetkili makamının by-pass edilmeye çalışılması durumunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapılmasıyla ilgili” olduğunu ifade etti.

Mesajı İngiltere, İsveç ve Finlandiya’nın da aldığını yazan gazete, Dışişleri Bakanı Kasulidis’in K.Rum kesiminin uyarısını, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu Başkanı Michaela Di Bucci'nin de hazır bulunduğu, European Policy Center isimli düşünce kuruluşunun etkinliğinde açıkladığını ifade etti.

“Prova teşkil edecek”

Öte yandan Fileleftheros,  Eylem Grubunun, Avrupa Komisyonu tarafından, Güney Kıbrıs ile Kuzey’de, Avrupa ticaret odaları birliği çatısı altında tek bir mekanizma kurulması olasılığına ilişkin ağız yoklayacak noktaya vardığını da aktardı.

Gazete, Brüksel tarafından bir kontrol mekanizması tayin edilmesine dair böyle olası bir gelişmenin, fiili anlamda yetkili olan makamın, bir diğer ifadeyle “Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığının” yerine geçeceğini, dolayısıyla bu durumun “meşru devlet tarafından egemenlik haklarının icra edilmesinin sıfırlanmasına sebep olacağını” iddia etti.

Habere göre, Kıbrıs Rum Hükümetinden bir kaynak ise gazeteye yaptığı açıklamasında, “Eylem Grubunun bu görüşlerinde veya buna benzer fikirlerde ısrar etmesi halinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Adalet Divanına başvurmasına da kesin gözle bakılması gerektiğini” söyledi.

Gazeteye göre aynı kaynak, hellim için Avrupa Adalet Divanı’na başvurmaya mecbur kalmaları durumunda, bunu yapacaklarını ve bunun “egemenlik haklarının lav edilmesi ve devletin hayati çıkarlarının ihlal edilmesine yine göz dikilmesi durumunda, doğrudan ticaretle ilgili tüzük karşısında yapılacak olası bir başvuruyla ilgili prova teşkil edeceğini” iddialarına ekledi. TAK

Bu haber toplam 1478 defa okunmuştur