1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Avcılar arasında ‘tüzük’ tartışması
Avcılar arasında ‘tüzük’ tartışması

Avcılar arasında ‘tüzük’ tartışması

Avcılık Federasyonu Olağan Genel Kurul’da oy kullanması beklenen 43 Avcılık-Atıcılık Birliği’nden 6’sı ‘Avcılık Federasyon Tüzüğü’ne uymadığı ve ‘eksik evrak’ verdikleri gerekçesiyle seçimde oy kullanamadı. Ancak bu birliklerin aynı tüzük altında Merkezi

A+A-

Didem MENTEŞ

Avcılık Federasyonu’nun Genel Kurulu yapıldı ancak tartışma bitmedi.
Yeni Başkan ve yönetimini belirlemek üzere 27 Aralık Cumartesi günü yapılan Avcılık Federasyonu Olağan Genel Kurulu seçimi tartışmalara neden oldu.
Genel Kurul’da oy kullanması beklenen 43 Avcılık-Atıcılık Birliğinden 6‘sı ‘Avcılık Federasyon Tüzüğü’ne uymadığı ve ‘eksik evrak’ verdikleri gerekçesiyle seçimde oy kullanamadı. Ancak bu birliklerin aynı tüzük altında Merkezi Av Komisyonu’nun Genel Kurulu’nda seçime katılarak oy

İtiraz edildi

Aysın Karaderi, Erhan Keser ve Ahmet Dağman’ın yarıştığı seçimde, Aysın Karaderi ikinci turda seçimi kazandı.
Ağırdağ-Boğaz Avcılık Atıcılık Birliği, Beyarmudu Avcılık-Atıcılık Birliği, Pınarlı Avcılık-Atıcılık Birliği, Çamlıbel Avcılık-Atıcılık Birliği, Akova Avcılık-Atıcılık Birliği ve İskele Avcılık-Atıcılık Birliği seçime katılamadı.
İskele ve Akova kulüpleri, genel kurula itiraz etti.
İskele Avcılık Birliği ayrıca ‘siyah çelenk’ bırakarak, sonucu protesto etti.
Birlik Başkanları, federasyon tarafından önceden kendilerine gerekli uyarıların yapılmadığı ve mevcut başkana karşı oldukları gerekçesiyle seçime katılmalarının engellendiğini iddia etti. Başkanlar bir ay önce yapılan Merkezi Av Komisyonu’nun seçiminde ise tüzüğün göz ardı edilerek oy kullanmalarına izin verildiğini vurguladı.

Başkanlar

YENİDÜZEN’e konuşan KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, seçimin tamamen tüzüğe uygun şekilde uygulandığını, yasa dışı bir seçim yapılmadığını vurgulayarak, seçim gününden önce Hukuk Dairesi ve Spor Dairesi’nden gerekli görüşlerin alındığını belirtti. Aygın, “eğer bazı birliklere oy kullandırsaydım o zaman tüzüğe aykırı şekilde davranmış olup, gayri yasal bir seçim yapılmış olurdu” dedi.
Divan Başkanlığı yapan Halil Esendağlı ise 6 kulüpten 2 tanesinin genel kurulunu yaptığını ve bunun kaymakamlılar tarafından belgelendiğini ancak federasyona iletmediğini belirterek, tüzük gereği seçime katılamadıklarını ve seçimin onaylandığını söyledi. Esendağlı, seçimde oy kullanamayan bu kulüplerin ise Merkezi Av Komisyonu seçiminde oy kullandığını doğruladı.
Seçimde yarışan, Göçmenköy Avcılık-Atıcılık Biriliği Başkanı Erhan Keser ise seçimde sadece 6 avcılık birliğinin tüzüğe aykırı olarak hareket ettiğinin bilindiğini ancak başka kulüplerin de tüzüğe aykırı davranıp davranılmadığının araştırılacağını söyledi.

----------------------------------------------

KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi: “Seçim tüzüğe uygun şekilde yapıldı”

KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, seçimin tamamen tüzüğe uygun şekilde uygulandığını, yasa dışı bir seçim yapılmadığını vurgulayarak, seçim gününden önce Hukuk Dairesi ve Spor Dairesi’nden gerekli görüşlerin alındığını belirtti. Aygın, “eğer bazı birliklere oy kullandırsaydım o zaman tüzüğe aykırı şekilde davranmış olup, gayri yasal bir seçim yapılmış olurdu” diyerek, seçimdeki divan başkanlığının oy birliğiyle seçimin yasal olduğuna karar verdiğini belirtti.
Karaderi şunları aktardı: “Tüm üye dernek ve kulüpler, yetkili kurumlarda görev alan üyelerini genel kurul yaptığı tarihten 14 gün içinde ve tüzüklerinde yaptıkları değişiklikleri Avcılık Federasyonu’na yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Ancak 6 avcılık birliği bu hükümleri yerine getirmedi ve tüzüğe aykırı davrandı. Bu nedenle Avcılık Federasyonu Yürütme Kurulu’nun tüzüğüne göre seçme ve seçilme hakları askıya alındı. Eğer bu kulüpler seçimde oy kullanmış olsalardı o zaman tüzüğe aykırı davranılacaktı ve seçim iptal edilecekti. Ben seçim öncesinde Başsavcılığa giderek yetkili savcılarla görüştüm ve tüzüğümüzü gösterdim. Savcılıktan aldığım görüş doğrultusunda yasalara göre hareket ettim. Zaten seçim günü divan başkanına da durumu aktardım ve divan oy birliği ile Avcılık Federasyonu’nun yaptığı seçimin yasal olduğuna karar verdi. Zaten yasa dışı bir uygulama olsaydı o gün hemen müdahale edilirdi. Avcılık Federasyonu’na gölge düşürülmeye çalışılıyor, siyasiler aracılığıyla bile seçime müdahale edilmeye çalışıldı”

-------------------------------------------

Göçmenköy Avcılık-Atıcılık Biriliği Başkanı Erhan Keser: “Diğer kulüplerin tüzüğe uygunluğu da araştırılacak”

Göçmenköy Avcılık-Atıcılık Biriliği Başkanı Erhan Keser, seçimde sadece 6 avcılık birliğinin tüzüğe aykırı olarak hareket ettiğinin bilindiğini ancak başka kulüplerin de tüzüğe aykırı davranıp davranılmadığının araştırılacağını söyledi. Keser, söz konusu 6 kulübün Aysın Karaderi’yi desteklemeyen kulüpler olduğunu da iddia etti.
Keser, şunları aktardı:
“Seçimde tüzüğe uymadıkları gerekçesiyle 6 kulübün oy kullanması askıya alındı. Bunlardan 2 tanesi genel kurulunu yaptı ancak federasyona yönetimini bildirmediği için oy kullanamadı ve seçimde itiraz ettiler. Tüzüğe göre kulüpler genel kurulunu yaptıktan sonra 14 gün içerisinde federasyona bildirmeleri gerekir. Bu iki kulüp 14 gün içerisinde bildirim yapmadı. Bu nedenle seçimde divan oy birliği sağlayarak tüzüğe göre bu kulüplere oy kullandırmadı. Ama tabiî ki bununla ilgili araştırma yapılıyor. Çünkü gerçekten sadece 6 kulüp mü tüzüğe uymadı? Bu altı kulüp başkanı desteklemeyen kulüplerdi. Belki de başka kulüplerde tüzüğe uygun hareket etmedi ve seçimde oy kullanabildi, bunun araştırılması yapılacak”

-----------------------------------------------

Divan Başkanı Halil Esendağlı: “Seçim tüzüğe göre onaylandı”

27 Aralık 2014 tarihinde yapılan Avcılık Federasyonu Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığı yapan Halil Esendağlı ise seçimde oy kullanmayan kulüplerden bazı kişilerin Merkezi Av Komisyonu seçiminde oy kullandığını ancak federasyonun seçiminde oy kullandırılmadığına dikkat çekti. Esendağlı, 6 kulüpten 2 tanesinin genel kurulunu yaptığını ve bunun kaymakamlılar tarafından belgelendiğini ancak tüzük gereği seçime katılamadıklarını doğruladı.
Esendağlı, şunları aktardı:
“İskele ve Akova Birlikleri genel kurullarını yapmasına rağmen 14 gün içinde federasyona bildirmedikleri için seçimde oy kullanamadı. Şubat 2014’de Genel Kurullarını yaptıklarına dair Kaymakamlıktan belge sunuldu, gerekli incelemeleri yaptık.  Ama Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri kendilerine yazılı bir belge sunulmadığı için seçime katılmalarını dondurttu. Her iki federasyon da neden kendilerine ‘eksik evrakları’ olduğuna dair bildirilmediği yönünde tepkilerini ortaya koydu. İskele Birliği siyah çelenk koydu. Ancak federasyon başkanı da öyle bir zorunlulukları ve uygulamaları olmadığını söyledi. Tüzüğe göre seçim yapılması gerektiğini söyledi. Ben de Divan Başkanı olarak orada, bu iki kulübün 1 ay önce Merkezi Av Komisyonu’nun seçiminde oy kullandıklarını hatırlattım. Tüzükte geçerli olan maddenin Av Komisyonu’nun seçiminde de uygulanıyor ancak federasyon seçiminde bu uygulanmadı. O gün tüzüğün 13’üncü maddesi uyarınca bu iki kulübün oy kullanması Federasyon Yürütme Kurulu tarafından red ve iptal edildi. Divan olarak tüzüğü inceledikten sonra seçimi onayladım”

---------------------------------------------------

İskele Avcılık-Atıcılık Birliği Başkanı Serkan Öğüt: “Başkana karşı olduğumuz bilindiği için engel oldular”

Birlik olarak genel kurullarını yaptıklarını ve 14 gün içerisinde yazılı belgelerini hem federasyona hem de diğer mercilere gönderdiklerini söyleyen İskele Avcılık-Atıcılık Birliği Başkanı Serkan Öğüt, Avcılık Federasyonu yönetiminin bunu inkar ettiğini, karşı görüş oldukları için engel çıkarıldığını belirtti. Öğüt, şunları dedi: “Bize yazılı belgemizi göndermediğimizi söylediler ancak biz gönderdik, dosyalarımızda bu yazı mevcuttur. Bundan 1 ay önce Merkezi Av Komisyonu’nun seçimi yapıldı, biz orada hem mali raporun aklanmasında oy kullandık hem de seçimde kullandık. Ancak federasyonun bize belge göndermediğimiz söylenerek, oy kullanmamız engellendi. Seçimde itiraz ettik ancak kabul edilmedi. Başkana muhalif olduğumuzu bildikleri için önceden bizi uyarmadılar ve oy kullanmamızı engellediler”

--------------------------------------------------

Akova Avcılık-Atıcılık Federasyonu Birliği Başkanı Halil Özçoban: “Bizi önceden uyarmadılar”

Akova Avcılık-Atıcılık Federasyonu Birliği Başkanı Halil Özçoban, Merkezi Av Komisyonu’nun seçimlerinde oy kullanmalarına rağmen federasyon seçiminde oy kullandırılmadıklarını belirterek, tepki gösterdi.
Özçoban, şunları belirtti:
“Biz Genel Kurulumuzu yaptık ve hem Spor Dairesi’ne hem de İskele Kaymakamlığı’na yazımızı göndermedik. Ancak tüzüğe göre 14 içinde yazımızı federasyona göndermediğimiz için seçime katılamayacağımız söylendi. Başkana, bizi daha önce neden uyarmadığını sorduk ancak öyle bir uygulama olmadığını söylediler. Ancak Merkezi Av Komisyonu’nun seçimlerinde oy kullandık o zaman itiraz edilmedi”
 

-----------------------------------------------------

Minareliköy Avcılık- Atlıcılık Birliği Başkanı Aşkın Meşeli: “Tüzüğe uygun hareket edildi”

Minareliköy Avcılık- Atlıcılık Birliği Başkanı Aşkın Meşeli, seçimin tüzüğe göre yapıldığını belirterek, tüzüğe uyulmadığı için 6 kulübün seçme hakkının askıya alındığını söyledi.
Meşeli şunları söyledi:
“Her kulüp kendi gereksinimlerini yerine getirmek zorundadır ve her yıl mali raporunu aklamak zorundadır. Avcılık Federasyonu’na üye olan 62 birlikte bu gereksinimlerini yerine getirmek zorundadır. Federasyonun düzenlediği zorunlu sosyal aktivitelere katılması gerekir. Seçim gününde kanunen bunlara da bakılır. Her birlikten başkan ve seçilen bir kişi birliği adına oy kullanır. Geçen günkü seçimde de 43 tane birlikten 6 tanesinin görevlerini yerine getirmediği görüldü. Bu nedenle seçime 36 birlik katılarak, ikişer oy kullandı. Hatta Divan Başkanlığı seçimine de benimle birlikte Halil Esendağlı katıldı ve Esendağlı kazandı. Başkan Aysın Karaderi ilk turda 31, Erhan Keser ise 24 oy aldı. Gereken oy çokluğu sağlanmadığı için ikinci tura gidildi ve Aysın Karaderi 38 oy alarak seçimi kazandı. Ancak bu seçim öncesi gerek sosyal medya da gerek basında gerekse siyasiler üstüne gelerek baskı uygulamaya çalıştı. Bazı eski başkanlar şimdili başkanın üstüne yüklendi. Ama bunlara rağmen ve tüzüğe uygun davranarak seçimi kazandı”


---------------------------------------------------------

Yeni Yönetim belirlendi

KKTC Avcılık Federasyonu Başkanlığı’na yeniden Aysın Karaderi seçildi. Federasyon’dan yapılan açıklamaya göre, önceki gün olağan genel kurulu gerçekleştiren KKTC Avcılık Federasyonu’nda yeni yürütme, ceza ve denetleme kurulları belirlendi.

Yürütme Kurulu şu isimlerden oluştu: “Başkan Aysın Karaderi, Genel Sekreter Salih Akyüz, Genel Sayman Alpay Ebulak, Eğitim Asbaşkanı Tanju Eryüz, Üretim Asbaşkanı Veteriner Hekim Durmuş Aydın, Müsabakalar Asbaşkanı Nihat Aydener, Hukuk ve Sosyal İşler Sorumlusu Okan Eroğlu, Basın Yayın ve Propaganda Sorumlusu Deniz Gürgöze, Koruma Asbaşkanı Aytekin Bağcıer; faal üyeler: Mustafa Uzunsaf ile Remzi Beşiktaş.”
Ceza Kurulu “Avukat Hüseyin Atakara, Halil İbrahim Çoktan ve Hüseyin Olgun”dan, Denetleme Kurulu ise Mehmet Onurlu, Gültekin Kansu ve Mustafa Esev’den oluşturuldu.

Başkan Aysın Karaderi yaptığı açıklamada, olağan genel kurulda birlik ve beraberlik içerisinde demokrasinin en güzel örneğini verdiklerini belirtti.
“Bıraktığımız ve planladığımız şekilde kaldığımız yerden devam edeceğiz” diyen Karaderi, adaptasyon kümeslerinin genişletilmesi, depo ve sulukların artırılması, tüzük ile av ve yaban hayatı yasasının yeniden düzenlenmesi konusunda çalışmaların süreceğini kaydetti.
Karaderi, özellikle eğitim avlaklarının yeniden yapılandırılması konusunda genç avcılara köpeklerini eğitim avlaklarında eğitmeleri için çalışmalar yapacaklarını; şubat ayında yaban hayatı çalıştayı düzenlemek için çalışma yapacaklarını belirtti.
KKTC Avcılık Federasyonu’nun tarihinde ilk kez bir kadının yürütme kurulunda yer aldığını belirten Karaderi, federasyona bağlı tüm kulüp, birlik ve yönetim kurullarına teşekkür etti.

Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur