1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Atina oldubittileri kabul etmiyor"
Atina oldubittileri kabul etmiyor

"Atina oldubittileri kabul etmiyor"

Tsipras, Rum meclisinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değinerek, Atina'nın Ada'da "oldubittileri" kabul etmediğini belirtti.

A+A-

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Yunanistan'ın ve "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin güvenliğinin ve uluslararası alandaki yerlerinin Ada'daki sorunun çözümüyle bağlantılı olduğunu" söyledi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerini ziyaret eden Tsipras, Rum meclisinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değinerek, Atina'nın Ada'da  "oldubittileri" kabul etmediğini belirtti.

Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin Yunanlılar ile Kıbrıslı Rumları birleştirdiğini ifade eden Tsipras, "Yunanistan'ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güvenliği ve uluslararası alandaki yerleri Kıbrıs sorununun çözümüyle bağlantılıdır. Atina oldubittileri kabul etmiyor" dedi.

Tsipras, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm sürecini desteklediğini belirterek, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığını tanımayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir biçimde uluslararası konferans kabul etmediğini kaydetti.

Konuşmasında, Kıbrıslı Türklere Türkiye'nin politikalarına uymamaları çağrısında bulunan Tsipras, buna rağmen Ankara ile diplomatik kanalların açık tutulması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Tsipras, Güney Kıbrıs ziyareti kapsamında, Kıbrıslı Rum siyasi partilerinin liderleri ve Başpiskopos Hrisostomos ile de görüştü. Daha sonra, 1955-1959 yıları arasında İngiltere'ye karşı bağımsızlık mücadelesi verirken hayatlarını kaybeden EOKA'cıların mezarlığının bulunduğu Merkezi Cezaevi'ne giden Tsipras, burada düzenlenen dini ayine katılarak EOKA anıtına çelenk bıraktı.

Tsipras, bugün de 20 Temmuz Harekatı'nda ölen Yunan askerlerinin gömülü bulunduğu Egkomi'deki mezarlığa gerçekleştireceği ziyaretin ardından İtalya'ya hareket edecek.

Paris ve Brüksel'i de ziyaret edecek olan Tsipras, Avrupalı liderlere yeni Yunan hükümetinin borçlar konusundaki düşüncelerini aktaracak. Tsipras'ın Avrupa temasları sırasında Avrupalı liderlerden hükümetinin yeni bir kurtarma programı hazırlamasına zaman tanınması için destek istemesi öngörülüyor.

(AA/foto CNA)

Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur