1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Atıkları denize boşaltıyoruz ama sadece biz değiliz”
“Atıkları denize boşaltıyoruz ama sadece biz değiliz”

“Atıkları denize boşaltıyoruz ama sadece biz değiliz”

Kıyılarda ‘DIŞKILAR’ yüzüyor, Sağlık Bakanlığı ‘DENİZLERİMİZ TERTEMİZ’ diyor…

A+A-

Meltem SONAY

Özellikle Girne Kıyıları’na vuran atıklar, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ve denizlerin ‘tertemiz’ olduğuna ilişkin tahlil sonuçlarını sorgulattı.

Duyarlı yurttaşların önceki gün sosyal medya hesabından paylaştığı ve Escape Plajı olarak anılan Çıkarma Plajı’nda çekildiği ifade edilen ‘YÜZEN PİSLİK’ fotoğrafları, durumun vahametini de gözler önüne sürdü.

Sosyal medya paylaşımlarında kirliliğin, yatlar koydan ayrılırken oluştuğu da iddia edildi.

Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinden denizlere ilişkin analiz sonuçlarını patlaştı, Bakan yaptığı açıklamada kıyılarda herhangi bir soruna rastlanmadığını ileri sürdü. Çıkarma Plajı’nda önceki gün çekildiği ifade edilen ‘YÜZEN PİSLİK’ fotoğrafları, durumun vahametini de gözler önüne sürdü.

Sucuoğlu ‘Yüzeysel kirlilik’ demiş, ‘gemileri’ işaret etmişti…

Sağlık Bakanlığı resmi web sitesinden denizlere ilişkin analiz sonuçlarını patlaştı, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu Kıbrıs Gazetesi’ne yaptığı açıklamada kıyılarda herhangi bir soruna rastlanmadığını ileri sürdü.

Sucuoğlu, kısa süre önce yoğun kirlilik görülen yerlerdeki kirliliğin ise ‘yüzeysel’ bir kirlilik olduğunu iddia etti. Kapatılacak bir yerin şu an için söz konusu olmadığını da söyleyen Sucuoğlu kirlilikle ilgili olarak ‘gemileri’ işaret etti.

Uzmanlar, Enterokokları ve Esherichia coli oranı sıfırın üzerinde olmasının denizlere ‘lağım’ karıştığı anlamına geldiğine işaret ederken, buralarda denize girmenin sakıncasına da değiniyor.

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Gencer:“Atıkları denize boşaltıyoruz, oteller de, Girne Belediyesi de öyle yapıyor… ‘Denizlerimiz temiz’ demek, bu sorunu çözmek istememek demektir…”

Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Gencer: “Liman Başkanlığı da 2 km içeriye boşaltın diyor”

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Deniz Turizmi İşletmecileri Birliği Başkanı Faik Gencer, yatların atıklarını denize boşalttığını kabul ederken, sadece ticari yatlar değil, tüm yatların atıklarını bu şekilde boşalttığını da belirtti.

Kıbrıs’ta yatların atıklarını başka türlü boşaltma sistemi olmadığını da ifade eden Gencer, “Zaten Liman Başkanlığı’nın da söylediği atıkların 2 kilometre içeriye boşaltılması” dedi.

2 kilometre şartına uymayan yatçıların olabileceğini, hatta az sayıda direk atığını denize basan yat da olduğu kaydeden Gencer, kıyılardaki atık ve kirliliğin müsebbibinin yatlar olamayacağının, yatların hemen her gün gidip müşteri götürdükleri koylara atıklarını da basmalarının mantıklı olmadığına işaret etti.

Özellikle Girne Kıyıları’na vuran atıklar, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı ve denizlerin ‘tertemiz’ olduğuna ilişkin tahlil sonuçlarını sorgulatıyor…

“Herkes bir yatlar, yatlar tutturmuş… Oteller, Girne Belediyesi her gün denize pompalıyor, onları gören yok mu?”

Gencer, “Herkes bir yatlar, yatlar tutturmuş… Biz evet denize basıyoruz ama açığa ve derine basıyoruz. Teknelerin %99’u atıklarını aşağıdan boşaltır, onları göremezsiniz. Bu bölgedeki oteller günlerdir denize boru döşüyorlar, 600 metre içeriye drenaj yaptıklarını da itiraf ettiler, Girne Belediyesi her gün boşaltıyor, onları gören yok mu?” diye sordu.

İlgili yasaya işaret eden ve otellere denize boru döşeyerek atıklarını boşaltma izni verilmesinin de yasal olmadığını savunan Faik Gencer, Girne Belediyesi’nin de tüm kanalizasyonu denize pompaladığına ve arıtma yapamadığını itiraf ettiğine işaret etti.

bok.jpg


deniz.jpg

“Bir yat niçin gittiği koya atığını boşaltsın?”

Faik Gencer’in ifadeleri şöyle:

“Biz denize de boşaltıyoruz ama düzenleme de istiyoruz. Herkes adına konuşamam, yapmayan yok diyemem ama bir yat niçin gittiği koya atığını boşaltsın. Mantıken bir yat koydan ayrılıp dönerken açıkta atığını denize pompalar.”

“Bakanlık istediği noktalardan numune alıyor…”

Sağlık Bakanlığı’nın ‘istediği noktalardan’ numune alarak tahlil yaptırdığını da savunan Gencer, “Gidelim aktığı yerden alalım, bakalım sonuç yine böyle çıkacak mı? Oteller genellikle atıklarını gece pompalıyor, tam yatların geçtiği noktaya, 600 metreye denk geldiği için biz yatlarla geçerken görüyoruz” dedi.

‘Denizler temiz’ demenin sorunu çözmek istememek anlamına geldiği görüşünü belirten Gencer, “Bütün plajlarımız devamlı kirleniyor, oturup konuşmak çare bulmak lazım. Yakında bu sorun daha da büyüyecek” şeklinde konuştu.

 

 

Fotoğraflar: Ceren KOŞAR/ Sosyal MEDYA

 

 

 

Bu haber toplam 20878 defa okunmuştur
İlgili Haberler