1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Atalay'dan "FETÖ referansı" açıklaması
Atalay'dan "FETÖ referansı" açıklaması

Atalay'dan "FETÖ referansı" açıklaması

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, FETÖ üyesi olduğu iddiası ile tutuklanan Selçuk Genç’in doktora eğitimine başlaması için referans mektubu verdiği haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

A+A-

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, FETÖ üyesi olduğu iddiası ile tutuklanan Selçuk Genç’in doktora eğitimine başlaması için referans mektubu verdiği haberleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

İlgili mektubun Nisan 2013’te verildiğini söyleyen Atalay, bu tarihte ne Türkiye’de ne de KKTC’de FETÖ yapılanmasının illegal olarak tanımlanmış olmadığını vurguladı.

“HERKESE KURUMSAL OLARAK DESTEK VERİLMİŞTİR”

1955’ten itibaren, ülkedeki ihtiyaca binaen, Türkiye’de dini eğitim veren okullarda eğitim almak isteyenlere Kıbrıs Müftülüğü’nün kurumsal olarak yardımcı olduğu ifade edilen açıklamada daha sonraki dönemlerde, Din İşleri Başkanlığı’nın da bu yaklaşımı benimsediği ve uyguladığına işaret edildi.

“Vatandaşlık kriteri dışında bir başka kriter aramaksızın, Türkiye’de dini alanda eğitim almak isteyen herkese kurumsal olarak destek verilmiştir. Eğitim-öğretim sürecinde karşılaştıkları her türlü sorunun çözümünde de mümkün olduğunca yardımcı olunmuştur.  Bu durum benim dönemimde olduğu gibi benden önceki başkanlar döneminde de bu şekildedir” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Son yıllarda İlahiyat Fakültelerinin ve İlahiyat Kolejinin açılmasıyla birlikte, ortaöğretim ve lisans düzeyinde Türkiye’ye öğrenci akışı durmuştur. Ancak Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde bu ihtiyaç halen devam etmektedir. Bu çerçevede ilahiyat alanında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen KKTC vatandaşlarına talep etmeleri halinde yazılı ve sözlü olarak referans olmak da dahil mümkün olan her türlü destek verilmektedir.  Söz konusu referans mektubu da bu çerçevede verilmiştir”

“MEKTUP NİSAN 2013’TE VERİLDİ”

“17-25 Aralık 2013 tarihinde Türkiye gündemine negatif olarak giren FETÖ yapılanması, ilk defa 26 Şubat 2014 tarihinde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında 'halkın huzurunu ve ulusal güvenliği tehdit eden yapılanma',  26 Mayıs 2016 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da ‘Terör Örgütü’ olarak tanımlanmıştır. KKTC’de ise ilk defa 21 Temmuz 2016’da ‘Terör Örgütü’ olarak kabul edilmiştir” denilen açıklamada ilgili referans mektubunun 4 Nisan 2013’te verildiğine işaret edildi.

“BU TARİHTE NE TÜRKİYE’DE NE DE ÜLKEMİZDE FETÖ YAPILANMASI İLLEGAL OLARAK TANIMLANMIŞ DEĞİLDİR”

“Yukarıdaki tarihlerden de anlaşılacağı üzere bu tarihte ne Türkiye’de ne de ülkemizde FETÖ yapılanması illegal olarak tanımlanmış değildir. 

Dolayısıyla söz konusu kişiyle ilgili de bu yönde bir araştırma yapılmamıştır” ifadelerine yer verilen açıklama şöyle devam etti:

“Henüz KKTC’de ‘Terör Örgütü’ kabul edilmiş olmamasına karşın, 17-25 Aralık 2013 sonrasında, söz konusu FETÖ yapılanması tartışması başlamıştır. Ülkemizde henüz terör örgütü olarak ilan edilmemesine rağmen, Din İşleri İşleri Başkanlığı olarak, tedbiren bu tarihten sonra yapılan her türlü müracaatın değerlendirmesinde son derece hassas davrandık.

Nitekim söz konusu şahsın, 28 Ocak 2016 tarihinde Başkanlığımız ‘bünyesinde görev almak istiyorum’ diyerek çalışmak üzere iş müracaatı bulunmaktadır. Bu müracaat münasebetiyle söz konusu şahıs ile ilgili ilk defa araştırma yapılmış, kendisinin FETÖ Terör Örgütü ile irtibatlı olabileceğine ilişkin duyumlara ulaşılmış ve bunun üzerine tedbiren müracaatı değerlendirilmeye alınmamıştır.

15 Temmuz darbe gecesinde Türkiye’deki darbe girişimine karşı açık tepkimizi ve duruşumuzu, Türkiye’yle eş zamanlı olarak bizzat meydana çıkarak ve bütün camilerimizde sala okutarak açıkça ortaya koyduk. 
Yine darbe girişiminin başladığı ilk saatlerde, henüz Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan halka seslenmeden, KKTC’de darbeye karşı tepki için ilişkili olduğumuz STK’ları meydana inmeye teşvik ettiğimiz de kayıtlı olarak malumdur”

Bu haber toplam 2283 defa okunmuştur