1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. “Aşure lokması” dağıtıldı
“Aşure lokması” dağıtıldı

“Aşure lokması” dağıtıldı

KKTC Alevi Kültür Derneği “Aşure Günü” etkinliği yaptı

A+A-

KKTC Alevi Kültür Merkezi’nin, Muharrem Ayı içinde tutulan 12 günlük orucun ardından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği  “Aşure lokması” dün yapıldı.
Lefkoşa Atatürk Spor Salonu'nda etkinliğe Başbakan Tufan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Tarım Bakanı Erkur Şahali ile diğer bazı siyasiler de katıldı.
Aşure Günü etkinliği Türkiye’den Pir Ercan Kazım Özer dede önderliğinde yapıldı. Etkinlikte, bağlama sanatçısı Muharrem Temiz, derneğin zakiri Süleyman Şaşkara ve semah ekibi katıldı.
Aleviler, Kerbela’da İmam Hüseyin ve 72 sahabesinin şehit edilmesinden dolayı, Muharrem ayında, 12 gün boyunca yas ve oruç tutuyor. Peygamber torunu İmam Hüseyin’in oğlu, İmam Zeynel Abidin’in kurtuluşu ve Ehl-i Beyit soyunun devam etmesi için pişirilen aşure Alevilerde birlik, dayanışma ve paylaşmanın simgesi kabul ediliyor.

Kaya: “Din dersi uygulaması bütün okullarda uygulanmalı”

KKTC Alevi Kültür Merkezi Başkanı Metin Kaya etkinlikte yaptığı konuşmada, Cemevi yapıl aşamasında gereken bütçenin sağlanmasından dolayı KKTC Hükümetine, Meclis’teki tüm siyasi partilere ve bazı bakanlıklara özverili çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Alevilerin KKTC’de her zaman sevginin, kardeşliğin çok kültürlülüğün din ve vicdan özgürlüğünün savunucusu ve tarafı olacaklarını söyleyen Kaya, demokratik, laik bir eğitim sistemini önemsediklerini söyledi. Kaya, Hükümet tarafından uygulamaya konulan kısmi zorunlu din derslerinin kaldırılması uygulamasının, bütün okullarda uygulanması gerektiğini vurguladı.

Çok kısa bir konuşma yapan Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise üç sene önce verilen sözü hatırlatarak, Cem Evinin biteceğini dile getirdi.

a1-027.jpg

Erhürman: “Gerçekten de zor günlerden geçiyoruz, bir olmak ihtiyacındayız”

Hacı Bektaşi’nin bir sözünü hatırlatarak konuşmasına başlayan Başbakan Tufan Erhürman ise “iyilere ihtiyacımız olan, insanlara ihtiyacımız olan bugünlerde maalesef iyilikten, insanlıktan uzaklaşan çok fazla varlığın, etrafımızda dolaştığı günlerden geçiyoruz. Tam da böyle günlerde insanlık için iyilik için var olan Alevi canlarla birlikte olmak bizim için bir onurdur, gururdur. İyi ki varsınız” dedi. Pir Ercan Kazım Özer dedenin kendisine, “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” sözlerini söylediğini aktaran Erhürman, “gerçekten de zor günlerden geçiyoruz, bir olmak ihtiyacındayız. Aramızdaki farklılıkları bir zenginlik olarak görmek zorundayız. Ve insanlık ekseninde el ele tutuşup, ileriye doğru birlikte yürümek zorundayız. Bu enerjiyi, bu güzelliği burada görüyorum” dedi.

Erhürman, “Ne mutlu ki bize insan olmuşuz, insan sevgisini gerçek bilmişiz. İnsanın dalında açıp gülmüşüz, muhabbet insana, cana muhabbet gerekir” diyerek bir şairin sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 

a4-009.jpg

a3-012.jpg

a2-024.jpg

FOTOĞRAFLAR: Didem MENTEŞ

Bu haber toplam 3935 defa okunmuştur