1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Asrın Projesi’nde ‘sona gelindi’…
‘Asrın Projesi’nde ‘sona gelindi’…

‘Asrın Projesi’nde ‘sona gelindi’…

Projenin Türkiye kara yapılanmaları tamamen, Kuzey Kıbrıs kara yapılanmaları ise ‘neredeyse’ tamamlandı… YENİDÜZEN’e konuşan Proje Müdürü Birol Çınar, geçtiğimiz Cuma itibarıyla deniz geçişinin de %53’ünün bittiğini açıkladı, “Her şey yolunda giderse hede

A+A-

‘Asrın Projesi’ olarak anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde ‘sona gelindi’…

• GÖNYELİ’NİN MÜHRÜ DURUYOR… Bir süre önce Gönyeli Belediyesi’nin, ‘dereye müdahale’ gerekçesiyle bir noktada mühürlediği su projesi çalışmasına ilişkin sıkıntının henüz çözülmediğini belirten Çınar, “Biz hattı bitirdik, sadece o sanat yapısını yapmadık, o mühür açılacak biz de o yapıyı tamamlayacağız” şeklinde konuştu…

• PERSONEL İHTİHDAM EDİLECEK, EĞİTİLECEK… Proje Müdürü Birol Çınar, ‘ara dönem’de tesisleri kimin, nasıl işleteceğine ilişkin bir çalışma olduğunu da açıkladı. İlgili bakanlığın yaklaşık 20 personel istihdam edeceğini ve bu personelin eğitimini de Devlet Su İşleri olarak kendilerinin üstleneceğini aktaran Çınar, işletme için nihai karar verilene kadar, eğitilecek personelle Devlet Su İşleri’nde görevli personelin tesisi işleyeceğini belirtti.


Meltem SONAY

İlk olarak 7 Mart  2011 tarihinde, Mersin Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı'nın temeli atılarak başlanan, ‘Asrın Projesi’ olarak da anılan Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a Su Temin Projesi’nde ‘sona gelindi’.
Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, projenin Türkiye kara yapılarının tamamlanmış, depoların da su tutmuş ‘hazır’ beklediğini ifade ederken, Kuzey Kıbrıs’taki kara yapılarının da 1 ay içerisinde tamamen hazır olacağını açıkladı.
Çınar, projenin 80 km’lik ‘deniz geçişi’ bacağının geçtiğimiz Cuma sabahı alınan son bilgiler itibarıyla 42,1 km’si, yani %53’ünün tamamlandığını belirtirken, hedefin ’20 Temmuz’ olduğunu açıkladı.

Türkiye kara yapıları hazır… Sular depolarda, bekliyor…

DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, projenin Türkiye bacağında, Alaköprü Barajı’nın tamamlanıp su tuttuğunu hatırlattı, barajda depolanan suyu deniz girişi, vana odalarına getirecek olan 23 km uzunluğundaki isale hattı ve dengeleme deposunun da hazır olduğuna işaret etti.

Çınar, projenin deniz geçişi bölümünde de çalışmaların son sürat devam ettiğini belirtti.

“Bugün itibarıyla 28,5 km’si askılı kesimde, 13,6 km’si de deniz tabanına serili ve gömülü kesimde olmak üzere 42 km tamamlandı” diyen Çınar, bunun da yaklaşık işin %53’üne tekabül ettiğine vurgu yaptı.

Deniz geçişinin %53’ü tamam…

Her gün denizde 1km borunun monte edilebildiğine işaret eden Birol Çınar, Cuma sabahı itibarıyla 80 km’lik hattın toplamda 42,1 km’lik bölümünün tamamlandığını açıkladı.

Hava koşullarının da düzelmesiyle çalışmaların son sürat, planlandığı gibi devam ettiğini belirten Çınar, 20 Temmuz tarihinin hedef olarak konduğunu hedefinde geçmiş yıllardaki hava tahminleri değerlendirilerek belirlendiğine vurgu yaptı.

Hava şartlarının bu senede geçtiğimiz yıl olduğu gibi geçmesi durumunda hedeflerin tutacağına, daha kötü veya iyi olması durumunda da hedeflenen tarihin daha öne veya geriye çekilebileceğine işaret eden Çınar, şu anda olumsuz hava döneminin çoğunun geçtiğini ve her şeyin planlandığı gibi gideceği temennisini paylaştı.

Hava koşulları müsaade ederse, 40 günde tamamladır

İş ve boru güvenliği açısından, dalga boyunun 2 metreyi ve rüzgar hızının da 20 knot aştığı durumlarda operasyona ara verdiklerini ifade eden Çınar, bunun altındaki havalarda 24 saat, 3 vardiya çalışıldığını da aktardı.

Proje Müdürü Çınar, hava koşullarının her gün çalışmaya uygun olması durumunda, projenin deniz geçişinin tamamlanması için de 40 günlük bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kara yapıları neredeyse tamam…

Projenin Kuzey Kıbrıs bacağında bulunan, Güzelyurt pompa istasyonu, Geçitköy pompa istasyonu ve iki istasyon arasındaki terfi hattının yaklaşık bir yıl önce tamamlandığını ifade eden Çınar, Geçitköy Barajı’nın da tamamlanmasının üzerinden epeyi süre geçtiğini kaydetti.

Geçitköy Barajı’na depolanan suyu arıtacak tesisin de tamamlanmak üzere olduğuna dikkat çeken Çınar, arıtmanın da kısa bir süre sonra tamamlanarak suyun gelmesiyle performans testlerine hazır hale geleceği öngörüsünü paylaştı.

Lefkoşa dağıtım hattı bitti, diğerlerinde hedef yılsonu…

475 km uzunluğundaki toplam dağıtım hatlarının dört grup halinde ihale edildiğini hatırlatan Çınar, bu hatlardan en acili olan 67 km’lik Lefkoşa hattının tamamlandığını belirtti.

Şu anda asfalt, üst yapı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Proje Müdür Çınar, bu ay sonunda kabul aşamasına gelineceğini belirtti.

İkinci olarak ihale edilen yaklaşık 161 km’lik Girne hattının da 67 km’sinin tamamlandığını belirten Çınar, Girne hattında da işlerin ‘son sürat’ devam ettiğini kaydetti.

Yılsonuna kadar, çalışmaları devam eden Girne, Mağusa ve Dipkarpaz hatlarının da tamamlanmasının hedeflendiğini açıklayan Çınar, kışın yağmurlu geçmesi nedeniyle belli dönemlerde karada da işe ara vermek durumunda kalındığını belirtti.

‘İşin sonu göründü’

“Zor olan kısım, Lefkoşa kısmıydı” diyen Proje Müdürü Çınar, trafik, yerleşim ve altyapının çok yoğun olduğu yerlerde büyük çapta boru döşendiğini, Lefkoşa hattının tamamlanmasıyla bundan sonraki kısmın daha süratli ve kolay geçeceği öngörüsünü de belirti.

Girne’de de altyapının ve yerleşimin yoğun olduğu sahil şeridinden devam eden çalışmalara işaret eden Çınar, şu ana kadar bir sıkıntı yaşanmadığını, şu anda Çatalköy’den Girne merkeze doğru gelindiğini belirtti. Çınar, ‘Yolun sonu göründü’ şeklinde konuştu.

---------------------------------------------------------------


Gönyeli’deki sıkıntı çözülmedi, mühür duruyor…

“Mühür açılacak, yapı tamamlanacak”

Bir süre önce Gönyeli Belediyesi’nin, ‘dereye müdahale’ gerekçesiyle bir noktada hat üzerindeki sanat yapısını mühürlediği su projesi çalışmasına ilişkin sıkıntının henüz çözülmediğini belirten Çınar, “Biz hattı bitirdik, sadece o sanat yapısını yapmadık, o mühür açılacak biz de o yapıyı tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

Yapının başka bir noktaya taşınmasının mümkün olmadığını ifade eden Çınar, “Zaten neden mühürlendiği konusunda da çok net teknik bir dayanak yok” şeklinde konuştu.
Su İşleri Dairesi Müdürlüğü’nün, yapının dere yatağı akışına engel olmayacağına dair bir raporunun olduğunu kaydeden Çınar, raporun da bakanlık üzerinden belediye ve kaymakamlığa iletildiği bilgisini paylaştı.

“Teknik olarak bir problem yaratsa kimseye laf düşürmeden, biz o sanat yapısını oraya yapmayız” diyen Çınar, projelendirilirken yol ve dere geçişlerinin düşünülerek projelendirme yapıldığını, proje aşamasında gözden kaçmış olması durumunda ise inşaatını esnasında revize edileceğini kaydetti.
Çınar, “Projemizde herhangi bir hata, dere akışına engel teşkil edecek bir problem yoktur bu konuda ilgili daire tarafından raporlanarak doğrulanmıştır” dedi.


---------------------------------------------------------------------

Suyu kim yönetecek?

“20 personel istihdam edilecek, eğitilecek”

Suyun yönetimi konusunda net bir karar verilmemekle birlikte, ‘işletme hakkının devri’nin düşünüldüğünü ve bu konunun şu an beklediğini ifade eden DSİ KKTC Müdürü Birol Çınar, ‘ara dönem’de tesisleri kimin, nasıl işleteceğine ilişkin bir çalışma olduğunu da açıkladı.

İlgili bakanlığın yaklaşık 20 personel istihdam edeceğini ve bu personelin eğitimine Devlet Su İşleri olarak yardımcı olunacağını aktaran Çınar, işletme için nihai karar verilene kadar, eğitim alan personelle, Devlet Su İşleri’nden görevli personelin bu geçiş döneminde tesisi işleteceğini belirterek, bu konuda da tüm desteğin DSİ olarak verileceğini kaydetti.

Bu haber toplam 4745 defa okunmuştur