1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Aspir bitkisi üretilecek
Aspir bitkisi üretilecek

Aspir bitkisi üretilecek

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, kuraklığa dayanıklı ve ekonomik değeri yüksek olduğu belirtilen “aspir” bitkisinin KKTC’de de üretimi ve pazarlanmasına destek için çalışma başlattı.

A+A-

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı, kuraklığa dayanıklı ve ekonomik değeri yüksek olduğu belirtilen “aspir” bitkisinin KKTC’de de üretimi ve pazarlanmasına destek için çalışma başlattı.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, aspir adlı bitkiyi üretmek isteyen üreticilere, Ekonomi Bakanlığı’na müracaat etme çağrısı yaptı.

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Müsteşar Hüda Hüdaverdi, E&T Tarım ve Hayvancılık Şirketi Sahibi Emrullah Turanlı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı, Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akın Erdem basın toplantısı düzenleyerek, konuyla ilgili bilgi verdi.

DENKTAŞ: “KURAKLIĞA DAYANIKLI VE EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEK”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Tarım Bakanlığı, Çiftçiler Birliği ve Bakanlar Kurulu’nda yaptıkları değerlendirmeler sonunda tarımsal bir konuda yeni bir açılım getirmeye karar verdiklerini belirtti.

Kuraklığa dayanıklı ve ekonomik değeri yüksek olan aspir ürününün tanıtımını yapmak amacıyla basın toplantısını düzenlediklerini söyleyen Denktaş, ürünü denemek isteyen üreticilere müracaatta bulunma çağrısı yaptı.

“YAĞ BİTKİSİ… SÖZLEŞMELİ ÜRETİLECEK”

Aspirin bir yağ bitkisi olduğunu, Kuzey Kıbrıs’ta sözleşmeli olarak üretileceğini belirten Denktaş, “Sözleşmeli üretimden kastımız; ürünü ekmek isteyen üretici bakanlığa başvurarak arazisini ve ürünü ekmek istediğini belirtikten sonra, ürünün tohumu, gübresi ve mazot desteği yapılacak ve hasat döneminde de eline geçecek rakamı sözleşmeye dökeceğiz” dedi.

Denktaş, aspir üretimine ilişkin, E&T Tarım ve Hayvancılık Şirketi ile bakanlık arasında protokol imzalanacağını belirtti.

“ÜRETİCİYE DESTEK VERİLECEK”

Aspir ürününün bugün halen uygulanmakta olan dönüm başı doğrudan gelir desteği alacağını, kuraklık kapsamında da yer alacağını söyleyen Denktaş, doğrudan gelir desteği yanında üreticilere başlangıçta tohum, gübre ve mazot desteği de verileceğini ifade etti.

Bakanlığın işin organizasyonunu üstleneceğini anlatan Denktaş, amaçlarının aspir üretimini yaygınlaştırma ve bunu yaparken de teknik destek, eğitim ve ekonomik boyutunun gerçekleşmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

“PEŞİN ÖDENECEK”

Denktaş, anlaşmalı üretim olacağından, çiftçinin girdileri alıp ekimini yaptıktan sonra hasat günü geldiğinde, ürün tesliminde parasını peşin olarak alacağının altını çizdi.

Aspir ürününün işlenmesinin, yani yağa veya enerjiye dönüşmesinin ilk etapta Türkiye’deki şirkette yapılacağını belirten Denktaş, verimli, kaliteli bir ürün ortaya çıkarmanın öncelikli hedefleri olduğunu kaydetti.

“KURAKLIK ÖDENEKLERİNDE TASARRUF”

Denktaş, üretimin yaygınlaşmasıyla birlikte, hem devletin ödemekte olduğu kuraklık ödeneklerinden tasarruf sağlayacağını, hem de kurak iklime uygun alternatif bir ürünün yaygınlaşmış olacağını kaydetti.

E&T Tarım ve Hayvancılık Şirketi’nin ürünün alımını garanti edeceğini belirten Denktaş, üretimin yaygınlaşmasının ve koordinasyonun sağlanacağını, üreticilere eğitim verileceğini ifade etti.

Aspir üretiminin ekonomik anlamda fayda sağlayacağına inandıklarını belirten Denktaş, ileride teknolojik yatırımlarının da değerlendirilebileceğini söyledi.

“PAZAR SIKINTISI OLMAYACAK”

Şirketin Türkiye’de aspirden yağ üretimi yaptığını söyleyen Denktaş, aspir üretiminin burada yapılarak, Türkiye’ye ihraç edilip, ürünün bu fabrikada işlenmesinin sağlanacağını ifade etti.

Denktaş, ürünün pazar sıkıntısı olmayacağını, alıcının belli olduğunu belirtti.

Kaç dönüm ekileceğinin tespit edilebilmesi amacıyla, ilgilenen çiftçilerin, Ekonomi Bakanlığı’na müracaat etmesi gerektiğini söyleyen Denktaş, Kasım ayında ekime başlayacaklarını ifade etti.

ERDEM: “HEDEF 30-40 BİN TON ÜRETMEK”

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Ana Bilim Dalı Başkanı, Biyo Yakıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akın Erdem de ürünle ilgili bilgi verdi.

Aspir bitkisini KKTC’de üretmeye yönelik çalışmalar yapacaklarını söyleyen Erdem, hedeflerinin 30-40 bin tona ulaşmak olduğunu belirtti.

Kıbrıs’ta üç-beş yıl içinde hedeflenen rakama ulaşılabileceğine inandıklarını kaydeden Erdem, yaptığı analiz sonucunda bunun mümkün olduğunu vurguladı.

“YAĞ VE ENERJİ BİTKİSİ”

Aspirin bir yağ ve enerji bitkisi olduğunu belirten Erdem, kurak ortamda, yağışı az olan bölgelerde rahatlıkla üretilebildiğini anlattı. Erdem, biyo dizel ve biyo jet üretimine girmeyi istediklerini ifade etti.

Aspirin çiçek ve saplarıyla da değerlendirilebileceğini söyleyen Erdem, gıda ve enerji değerinin çok fazla olduğunu, hayvan beslenmesinde de aranan bir yem olduğunu kaydetti.

Erdem, “Ekonomiye getirisi buğdaydan iki, iki buçuk kat fazladır” diye konuştu.

TURANLI: “KIBRIS ÇİFTÇİSİ KAZANACAK”

E&T Tarım ve Hayvancılık Şirketi Sahibi Emrullah Turanlı ise, Türkiye’de aspirle ilgili 100 milyon dolar üzerinde yatırım yaptıklarını, Denktaş’ın önerisiyle Kıbrıs’ta da bir adım atmaya karar verdiklerini belirtti.

Turanlı, “Kıbrıs çiftçisi kazanacak. Yatırımcı şirket de zarar etmeyecek” dedi.

Turanlı, ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını ifade etti.(tak)

Bu haber toplam 2831 defa okunmuştur