1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Askerlik' tekrar komiteye
Askerlik tekrar komiteye

'Askerlik' tekrar komiteye

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni, yeniden değerlendirmek üzere oy birliğiyle komiteye geri gönderdi.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni, yeniden değerlendirmek üzere oy birliğiyle komiteye geri gönderdi.

Genel kurulun bugünkü gündemindeki tek yasa olan önerinin görüşülmesine geçildiğinde ilk sözü alann DP-UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, yasa önerisinin yeniden komiteye götürülmesini ve önerilerin orada görüşülmesini önerdi.

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da söz alarak, yasa önerisinin bir hafta içinde sonlanmasını beklediklerini ancak bugün yasanın komiteye geri çekilmesi önerisiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

TDP olarak bazı talep ve önerileri bulunduğunu kaydeden Çakıcı, süre indiriminin sadece meslek lisesi mezunlarını değil, tüm kesimleri kapsaması ve vicdani ret konusunun da dahil olduğu bir takım önerileri olduğuna işaret etti. Çakıcı, hükümetin yasayı komiteye geri çekip, kısa sürede tamamlayacağı ciddiyeti görmeleri halinde, geri çekilmesine onay vereceklerini belirtti.

UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün de konuşmasında, askerlik konusunun ciddi bir konu olduğunu ve güvenliği ilgilendiren askerlik konusunda popülizm yapmamak gerektiğini söyledi.

Özgürgün, yasa önerisinin, spekülasyon yapılmayacak şekilde geri çekilmesi gerektiğine işaret ederek, konuyu, gençlerde çok fazla beklenti yaratmadan kısa sürede komitede halledilmesi gerektiğini belirtti. Hüseyin Özgürgün, yasa önerisinin geri çekilmesine itirazları olmayacağını söyledi.

YORGANCIOĞLU: “ÖNEMLİ OLAN UZLAŞMAYA ÇALIŞMAK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konunun speküle edilmemesi gerektiği ve kısa sürede genel kurula getirilmesi inancını kendisinin de taşıdığını belirtti.

Yorgancıoğlu, tüm önerilere de açık olduklarını ve saygı duyduklarını ancak komiteye sunulan her önerinin kabul edileceği garantisinin de olmadığını söyledi.Yorgancıoğlu,  “Burada önemli olan bir kez daha uzlaşmaya çalışmak ve herkesin hassasiyetini dikkate alarak, bir öneri hazırlamaktır” dedi.

ERHÜRMAN: “KAMUOYUNDA YENİ BEKLENTİLER YARATILMAMALI”

Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman da konuşmasında, yasa önerisinin yeniden görüşülmek üzere geri gönderilmesini önerdi.

Erhürman, Askerlik Yasası değişiklik önerisi süreci hakkında bilgi verdiği konuşmasında, affın süresi ve vicdani ret gibi konuların siyasi irade gerektiren konular olduğunu belirterek, önerinin komitede ele alınıp, değerlendirilmesinin doğru olacağını söyledi.

Komitenin profesyonel askerlik gibi bir konuyu görüşmeyeceğine işaret ederek, kamuoyunda yeni beklentiler yaratmamaya özen gösterilmesini isteyen Erhürman, ortada olan 2 ana öneri ve onlara getirilen ek önerilerin değerlendirileceğini belirtti. Erhürman, komitenin en fazla 2 toplantı ile spesifik konularda siyaseten karar alacağını kaydetti.

Genel kurul daha sonra, yasa önerisinin yeniden değerlendirilmek üzere komiteye geri gönderilmesini oyladı ve öneri oy birliğiyle kabul edildi. Oylamanın ardından kurul bugünkü çalışmasını tamamladı.

Genel kurulun bir sonraki toplantısı 6 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek.

(TAK)

Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur