1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Askerlik Pazartesi Yeniden Meclis Genel Kurulu’nda
Askerlik Pazartesi Yeniden Meclis Genel Kurulu’nda

Askerlik Pazartesi Yeniden Meclis Genel Kurulu’nda

Binlerce gencin askerlikle ilgili değişiklik ve iyileştirme umuduyla beklediği ‘Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, komiteye geri çekilmesinin ardından bir kez daha tartışıldı, geliştirilmiş önerilerle, Pazartesi görüşülmek üzere yeniden Ge

A+A-

Meltem SONAY

Binlerce gencin askerlikle ilgili değişiklik ve iyileştirme umuduyla beklediği ‘Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, komiteye geri çekilmesinin ardından bir kez daha tartışıldı, geliştirilmiş önerilerle, Pazartesi görüşülmek üzere yeniden Genel Kurul’a gönderildi.

2 yıllık Meslek Yüksekokulu okuyanlar için de 12 AY ASKERLİK
Meclis, Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi yeniden ele aldığı Yasa Önerisi’nde Meslek Lisesi Mezunları’nın yanı sıra, iki yıllık Mesleki Yüksek okul okuyanları için de askerilik süresinin 3 ay kısaltılarak, 12 ay yapılmasını önerisini getirdi.
Düz liselerin de askerlik süresinin düşürülmesi önerisi ise komitede kabul görmedi.

Yasa geçtiği tarihte kadar tüm kaçak, saklı ve firarileri kapsayacak
Askerlik Yasa Önerisi’nin Genel Kurul’a gelen ilk halinde olan ve saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar için verilen 1 Ocak 2009 tarihi kaldırıldı.
Askerlik Yasa Önerisi’nde yeniden düzenlenen maddeye göre, her ne sebeple olursa olsun yasa geçtiği tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve yasa geçtiği tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar, müracaat ettikleri takdirde yasadan yararlanabilecekler.

Bedelli askerlik hakkını kaçıranlara af
Komitede kabul edilen bir diğer madde ise, daha öncede bir şekilde "bedelli askerlik" yapma hakkı kazanan ve başvuru yapmayan, ya da başvuru süresini kaçıranlara af hakkı tanınmasına ilişkin.
Yasa Önerisi’ne göre, bu durumdaki kişiler, yasa geçtiğin tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmaları halinde bedelli askerlik yapma hakkı varsa, bu haktan yararlanabilecek.

Vicdani redde UBP ve DP’den ret, CTP'den evet
Kısa dönem er (6 ay) konusunun geçmediği öğrenilen komitede, Kısmi vicdani ret’ de kabul görmedi. Komite’nin CTP-BG’li üyelerinin ‘Evet’ dediği vicdani rette ilişkin düzenleme önerisi, komitenin UBP ve DP’li üyelerince ‘reddedildi’.

Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporcular BEDDELLİ ASKERLİK olanağı
Yasa Önerisi, askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şube’ye başvurarak askerliğini her yıl erteleten ve toplam 9 yıl yurt dışında ikamet edenlere BEDELLİ ASKERLİK hakkı öngörüyor.

49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin
Askerlik Yasa Önerisi, 49 yaşından büyük olanların 2 bin sterlin ödemesi halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor.
Yasa Önerisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile döviz tutarlarının da her mali yılın başında indirilebilmesine veya üç katına kadar artırılabilmesine ilişkin düzenleme de içeriyor.

Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 90 GÜN burada kalabilecek…
Yasa Önerisi’ne göre, profesyonel sporcu statüsündekiler dokuz yıl, diğer çalışanlar ise dört yıl askerlik ödevlerini erteleyerek her yıl 90 günü aşmamak kaydı ile KKTC’de kalabilecekler.
Askerliğini, profesyonel sporcu statüsüyle ertelettirenlerden aynı zamanda yüksek öğrenime kayıtlı olanlar, profesyonel sporcu statüsünün sağlık sorunu nedeniyle ortadan kalktığını belgelemeleri durumunda, yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkından da yararlanabilecekler.

Bu haber toplam 3056 defa okunmuştur