1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Askerlik' için "olumlu bir adım"
Askerlik için olumlu bir adım

'Askerlik' için "olumlu bir adım"

Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi, kararı “olumlu bir adım” olarak değerlendirdi

A+A-

Kıbrıs’ta Vicdani Ret İnisiyatifi, Meclis Genel Kurulu’nun “Birleştirilmiş Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni yeniden değerlendirmek üzere komiteye geri göndermesi kararını “olumlu bir adım” olarak değerlendirdi.

Önerinin görüşüldüğü Meclis oturumunu izleyen İnisiyatif aktivisti Murat Kanatlı, oturumun tamamlanmasının ardından açıklamada bulundu.

Kanatlı, önerinin komiteye geri gönderilmesinin önemli olduğunu, bu çerçevede yapılan açıklamalara bakıldığında öneride “tam vicdani ret değilse de kısmi bir vicdani reddin” gündeme gelebileceğini belirterek, bunun Güney Kıbrıs’ta da bulunduğunu, “kısmi vicdani reddin” zorunlu askerliğin, birlikte veya sivil alanda hizmet olarak yapılması olduğunu söyledi.

Kısmi vicdani redde, zorunlu askerliğin daha uzun olduğunu, örneğin askeri birlikte sivil hizmet verecek asker adayının 5 ay, askeri birlik dışında, sivilde hizmet verecek asker adayının da normal süreden 9 ay daha fazla askerlik yapacağını anlatan Kanatlı, Meclis’ten beklentilerinin; uluslararası hukuka uygun, bir an önce vicdani reddi tanıyan yasal bir düzenlemenin yapılması olduğunu vurguladı.

(tak)

Bu haber toplam 1345 defa okunmuştur