1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Askerlik (Değişiklik) Yasası Resmi Gazete’de yayınlandı
Askerlik (Değişiklik) Yasası Resmi Gazete’de yayınlandı

Askerlik (Değişiklik) Yasası Resmi Gazete’de yayınlandı

ERKEN TERHİS… Meslek lisesi mezunlarına 3 ay askerliği kısaltan yasa, şu anda askerliğini yapan meslek lisesi mezunlarını da kapsıyor. Kimi birliklerde yasadan faydalanan bazı askerlerin erken terhis olduğu öğrenildi

A+A-


Askerlik (Değişiklik) Yasası, 1 Aralık 2014’te Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından 12 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
 

 

 

YASA NELER İÇERİYOR;

• Meslek Lisesi mezunlarına 15 ay yerine 12 AY ASKERLİK
• 1 Ocak 2009 tarihe kadar tüm kaçak, saklı ve firarilere AF
• Bedelli askerlik hakkını kaçıranlara af ve bedelliye başvurma imkanı
• Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporculara BEDDELLİ ASKERLİK olanağı
• 49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin ödeyerek askerlikten muaf tutulma olanağı
• Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 120 GÜN burada kalabilecek…
• Geçici madde ile şu anda üniversitede kaydı olanlara 12 ay er olarak askerlik yapma hakkı…

-----------

• GEÇİCİ MADDE… “Bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihte en az üç yıl veya daha fazla süreli fakülte, akademi veya yüksekokullarda eğitim görmekte olup ertelemelerini yaptıranlardan, bu (Değişiklik) Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak altı ay içerisinde askere alınmak amacıyla müracaat edenler, er olarak askere alınırlar ve bunların askerlik hizmet süresi 12 ay olur.”


YENİDÜZEN (Özel)

Binlerce gencin askerlikle ilgili değişiklik ve iyileştirme umuduyla beklediği ‘Askerlik (Değişiklik) Yasası, 1 Aralık 2014’te Meclis Genel Kurulu’nda onaylanmasının ardından 12 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Meclis Genel Kurulu’nun oyçokluğu ile onayladığı Askerlik (Değişiklik) Yasası, iki Meslek Lisesi mezunları için askerilik süresinin 3 ay kısaltılarak, 12 ay yapılmasını öngörüyor.

1 Ocak 2009 tarihine kadar tüm kaçak, saklı ve firarileri kapsayacak
Yasaya göre, her ne sebeple olursa olsun 1 Ocak 2009 tarihinden önce KKTC’den ayrılıp bir yabancı ülkeye giden ve yasa geçtiği tarihinde saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumunda olanlar, 6 ay içerisinde müracaat ettikleri takdirde yasadan yararlanabilecekler.

Bedelli askerlik hakkını kaçıranlara af
Yasa Önerisi’ne göre, bu durumdaki kişiler, yasa geçtiğin tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmaları halinde bedelli askerlik yapma hakkı varsa, bu haktan yararlanabilecek.

Yurtdışındaki lisanslı profesyonel sporcular BEDELLİ ASKERLİK olanağı
Yasa, askerlik çağına girdikten sonra lisanslı profesyonel sporcu statüsüyle Asal Şube’ye başvurarak askerliğini her yıl erteleten ve toplam 9 yıl yurt dışında ikamet edenlere BEDELLİ ASKERLİK hakkı öngörüyor.

49 yaşından büyükler için 2 bin Sterlin
Askerlik (Değişiklik) Yasası, 49 yaşından büyük olanların 2 bin sterlin ödemesi halinde askerlik görevini yerine getirmiş sayılmasını öngörüyor.
Yasa Önerisi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın teklifi, Başbakanlığın önerisi ve Bakanlar Kurulu’nun kararı ile döviz tutarlarının da her mali yılın başında indirilebilmesine veya üç katına kadar artırılabilmesine ilişkin düzenleme de içeriyor.
Her yıl erteleten yurtdışındaki sporcu veya çalışanlar YILDA 120 GÜN burada kalabilecek…
Yasa’ya göre, profesyonel sporcu statüsündekiler dokuz yıl, diğer çalışanlar ise dört yıl askerlik ödevlerini erteleyerek her yıl 120 günü aşmamak kaydı ile KKTC’de kalabilecekler.
Askerliğini, profesyonel sporcu statüsüyle ertelettirenlerden aynı zamanda yüksek öğrenime kayıtlı olanlar, profesyonel sporcu statüsünün sağlık sorunu nedeniyle ortadan kalktığını belgelemeleri durumunda, yüksek öğrenime bağlı bedelli askerlik hakkından da yararlanabilecekler.

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 12562 defa okunmuştur