1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Asker ‘sterlin’den VAZGEÇMEDİ
Asker ‘sterlin’den  VAZGEÇMEDİ

Asker ‘sterlin’den VAZGEÇMEDİ

Bedelli askerlik için 4 bin sterlin kuralı değişmedi, geçtiğimiz Eylül ayında 18 bin TL’ye denk gelen 4 bin Sterlin değerindeki bedelli askerlik ödemesi, dünkü kura göre 33 bin TL’ye yükseldi

A+A-

Ayşe GÜLER

Dövizdeki yükseliş, bedelli askerliğe gitmeyi düşünen adayları ikilemde bıraktı, bedelli askerlikte döviz uygulaması değişmedi.

Geçtiğimiz Eylül ayında 18 bin TL’ye denk gelen 4 bin Sterlin değerindeki bedelli askerlik ücreti TC serbest piyasasındaki dünkü kura göre 33 bin TL’ye yükseldi.

Bedelli askerlik ücretinin TL’ye endekslenmemesi gözleri, askerde yürürlükte olan döviz girdilerine çevirdi.

Ücretler Güvenlik Kuvvetleri Güçlendirme Kurumu’nda toplanıyor…

GKK’da uzun yıllar hizmet veren emekli bir albaydan alınan bilgiye göre, askerde döviz üzerinden tek ‘girdi’, bedelli askerlik uygulaması ile ilgili…

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen kişilerden alınan ücretler, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı, Yönetim Kurulu Başkanı da GKK Komutanı olan Güvenlik Kuvvetleri Güçlendirme Kurumu’na aktarılıyor.

Burada biriken kaynakla; askeri araç, silah gibi ekipmanlar satın alınıyor.

18 bin TL’den 33 bin TL’ye…

TC serbest piyasasına göre; Eylül 2017’de bedelli askerlik ücreti olan 4 bin Sterlin; 18 bin 920 TL olarak hesaplanıyordu, dün itibariyle bu rakam 33 bin 200 TL’ye yükseldi.

2017 Eylül’de 4.73 TL olan Sterlin kuru, dün 8.30 TL’den işlem gördü.

1 yıl içerisinde Sterlin kurunda yüzde 43 artış yaşandığı görüldü.

Türkiye’deki uygulama ne?

Türkiye'de bedelli askerlikten, 31 Aralık 1993 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup, 15 bin Türk lirası ödeyen ve 21 gün temel askerlik eğitimi alanlar yararlanabiliyor.
Yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ise 2 bin Euro ödemesi gerekiyor.

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyenler, yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunmak şartıyla, bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuracak.

Durumlarını ispat eden belgelerle, 2 bin euro veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını bir defada ödeyip, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılıyor.

 


yeniduzen-satin-aliniz-858.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 8670 defa okunmuştur