1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Asker ‘Sit Alanı’na taşındı” iddiası
“Asker ‘Sit Alanı’na taşındı” iddiası

“Asker ‘Sit Alanı’na taşındı” iddiası

“Asker ‘Sit Alanı’na taşındı” iddiası – Yetkililer: Sit alanı değil

A+A-

Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için Ercan yakınlarında bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kırklar Alayı’nın bir bölümü Değirmenlik/Beyköy’deki askeri alana taşınmaya devam ediyor. Askerin taşındığı bölge içerisinde ‘Sit Alanı’ olduğu ve çalışmaların bu alan içerisinde sürdüğü iddia edildi. Yetkili makamlar ise bu iddiayı doğrulamıyor.

• YENİDÜZEN’e bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Değirmenlik bölgesindeki ‘Sit Alanları’nın işaretli olduğunu belirterek, askerin taşınacağı bölge içerisinde ‘Sit Alanı’ bulunmadığını vurguladı

• Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal da söz konusu yerde ‘Sit Alanı’ bulunmadığını, Bakanlar Kurulu kararıyla askerin taşındığı yerdeki çalışmaların devam ettiğini söyledi


Didem MENTEŞ

Ercan Havaalanı’nın yeni binasının yapımı için proje çalışmaları sürerken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kırklar Alayı, Beyköy’deki askeri alana taşınmaya devam ediyor.

Kırklar Alayı iki aşamada Beyköy’de bulunan askeri bölgenin (atış alanının ) kuzeyini kapayacak şekilde alana yerleşmeye çalışıyor. Askerin yerleşeceği yer içerisinde ‘sit alanı’ bulunduğu ve bu alan içerisinde çalışmalar yapıldığına dair iddialar ortaya atıldı. Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Değirmenlik bölgesindeki ‘Sit Alanları’nın işaretli olduğunu belirterek, Askerin taşınacağı bölge içerisinde ‘Sit Alanı’ bulunmadığını dile getirdi. Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal da söz konusu alanda ‘Sit Alanı’ bulunmadığını, Bakanlar Kurulu kararıyla Askerin taşındığı yerdeki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Taşınma krizi iki yıl sürdü
Hatırlanacağı üzere 2012 yılında UBP Hükümeti dönemindeki Bakanlar Kurulu, Ercan Havalimanı’nın “yeniden yapılandırılması” için bölge yakınındaki askeri köy Kırklar’daki birçok arazinin “kamu yararı” gerekçesiyle kamulaştırılmasına karar vermişti. Alınan kararla bölgedeki toprakların Ercan’ın genişletilmesi çalışmalarında kullanılacağı gerekçesiyle bölgedeki askeri birliklerin taşınması gündeme gelmişti. Yaklaşık iki yıldır süre gelen ‘taşınma’ meselesi Eylül 2014’de sonuca bağlanarak, Kırklar Alayı’nın Beyköy Atış Alanı'nın kuzeyine yerleşmesine karar verilmişti.

Yeldener: “Sit alanı yoktur”
Kırklar Alayı’nın nereye taşınacağı ile ilgili yürütülen çalışmalar uzun bir sürenin ardından karara bağlanırken, askeri birliğin Beyköy’deki askeri alana taşınma süreci devam ediyor.
Kırklar Alayı iki aşamada Beyköy’de bulunan askeri bölgenin (atış alanının ) kuzeyini kapayacak şekilde alana yerleşmeye çalışıyor. Askerin yerleşeceği yer içerisinde çalışmalar sürerken, söz konusu yerde ‘sit alanı’ bulunduğu ve bu alanın ‘atış alanı’ yapıldığına dair ortaya birtakım iddialar atıldı.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Askerin taşınacağı bölge içerisinde ‘Sit Alanı’ bulunmadığını açıkladı.
Değirmenlik bölgesindeki ‘Sit Alanları’nın işaretli olduğunu belirten Yeldener, Askerin taşınacağı alan içerisinde sadece 2 tane ağıl bulunduğunu ve bunların tazmin edileceğini vurguladı.
Yeldener, iki aşamada gerçekleşen taşınma işleminin, ilk ayağının yapıldığını, sınıra yakın kalan askerlerin taşınmasıyla da ikinci ayağının gerçekleşemeye devam ettiğini söyledi.

Projeler tamamlanıyor
Suat Yeldener, ayrıca Ercan Havaalanı’nın yeni binasının inşası için uygulama projelerin sunulduğunu, projelerde belirli kullanım alanlarının uygun görülüp onaylandığını diğer incelemelerin derinlemesine sürdüğünü belirtti.
İlk etapta pist, apron, taksi yoları, tünel geçidi, dere yatağı için projelerin incelenip onaylandığını söyleyen Müsteşar Yeldener, terminal binası için uygulama projesi incelemelerinin sürdüğünü dile getirdi. Bakanlığa sunulan projelerin ‘uygulama’ projeleri olduğunun altını çizen Yeldener, Havaalanın yapım için hiçbir engel kalmadığını, işlerin pürüzsüz devam ettiğini ifade etti.

YENİDÜZEN gündeme getirmişti
YENİDÜZEN ilk olarak 16 Şubat 2012 tarihinde konuyu gündeme getirmiş, daha sonraki günlerde de birçok yayın yapmıştı. Ercan Havalimanı’nın “yeniden yapılandırılması” için bölge yakınındaki askeri köy Kırklar’daki birçok Türk ve Rum malı arazinin “kamu yararı” gerekçesiyle kamulaştırılmasına karar verildiğini duyurmuştu. Alınan kararla bölgedeki toprakların Ercan’ın genişletilmesi çalışmalarında kullanılacağı belirtilmiş, bölgede yer alan askeri birliklerin ise nereye taşınacağı belirlenmemişti.
Ancak Kırklar Alayı’nın Değirmenlik Ağıllar Bölgesi’ne taşınmasında ısrarlı olduğu aktarılmıştı. Askerin bu ısrarı karşısında bölgede organize hayvancılıkla uğraşan üreticiler ise buna sert tepki göstererek, “buradan bizi dozerlerle çıkarırlar” demiş ve karara tamamen karşı çıkmışlardı.

Bu haber toplam 2840 defa okunmuştur