1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Asgari ücretli BEKLİYOR
Asgari ücretli BEKLİYOR

Asgari ücretli BEKLİYOR

Asgari Ücret Komisyonu’nun 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantının sonuçsuz kalmasının ardından, gözler yapılacak son toplantıya çevrildi.

A+A-

Tanju KONURALP
Asgari Ücret Komisyonu’nun 25 Temmuz tarihinde gerçekleştirdiği toplantının sonuçsuz kalmasının ardından,  gözler yapılacak son toplantıya çevrildi. Kamu çalışanlarının maaşlarına artış yapılmasının ardından, asgari ücrete herhangi bir artış yapılmaması konusunda, ağır eleştirilerde bulunan sendikalar, Asgari Ücret Komisyonu’nun toplanması yönünde beyanda bulunurken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Asgari Ücret Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler ise kesin bir sonuç alınması adına çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Henüz işçi veya işveren tarafından, komisyonun toplanması adına bir çağrı yapılmadığını ifade eden Lisaniler, bakanlığın ise kesin bir sonuç almak adına çalışma yürüttüğünü vurguladı. Son toplantıda devlet kanadının ortaya koyduğu bin 645 TL’lik artış teklifi, komisyonda bulunan üç işveren ve üç işçi temsilcisinin oy birliği ile ret edilmişti.

İki toplantıdan sonuç alınamadı
Yapılan birinci oylamada işçi tarafı, 1,920 TL aylık brüt asgari ücret teklif etmiş ve bu teklif, 3 işçi temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işveren ve 5 devlet temsilcisinin ret oyuyla ret edilmişti. İkinci oylamada ise işveren tarafı, aylık brüt asgari ücretin değişmeden 1,560 TL olarak kalması yönündeki teklif vermiş ve 3 işveren temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 5 devlet temsilcisinin ret oyuyla ret edilmişti. Üçüncü oylamada devlet tarafı, aylık brüt 1,638 TL asgari ücret teklifini oylamaya sunmuş ve 5 devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 3 işveren temsilcisinin ret oyuyla teklif ret edilmişti. Yapılan dördüncü oylamada ise devlet kanadı ikinci bir teklif sunarak, aylık brüt 1,645 TL teklifinde bulunmuş ancak; 5 devlet temsilcisinin kabul oyuna karşın, 3 işçi ve 3 işveren temsilcisinin ret oyuyla ret edilmişti.

İsmet Lisaniler: “Bakanlık çalışmalarını sürdürüyor”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, ikinci ve son toplantı konusunda henüz bir karara varmadığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı ve Asgari Ücret Komisyonu Başkanı İsmet Lisaniler, bakanlığın kesin bir sonuç alabilmek adına çalışmalarını sürdürdüğü bilgisini verdi. Asgari Ücret Komisyonu’nun yılda iki kere toplanma hakkı olduğunu belirten Lisaniler, ilk toplantıda sonuç alınamadığını, bu nedenle ikinci ve son toplantıda riske girilemeyeceğini kaydetti. Yapılacak ikinci ve son toplantıdan, kesin bir sonuç çıkarmak istediklerini dile getiren Lisaniler, bu amaçla bakanlığın çalışmalarını sürdüğü bilgisini verdi.

“Taraflar empati kurmalıdır”
Asgari Ücret Komisyonu’nda toplam on beş kişinin bulunduğunu ifade eden Lisaniler, bu on beş kişinin beşinin devlet, beşinin işveren ve diğer beşinin ise işçi tarafı olduğunu vurguladı. Asgari ücret ile geçinmeye çalışan bireylerin, bir noktada yaşam şartlarını belirleyen komisyonun, daha geniş bir şekilde olması dileğinde olduğunu sözlerine ekleyen Lisaniler, bu noktada tarafların da empati kurması gerektiğini kaydetti. Asgari ücret ile geçinen b ir bireyin yaşam şeklinin, komisyonda yer alan taraflarca hissedilmesi gerektiğini ifade eden Lisaniler, yapılacak ikinci ve son toplantı ile ilgili “umarım taraflar gerekli empatiyi kurabilir” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2120 defa okunmuştur
Etiketler :