1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Asgari ücret yetmiyor, EN AZ 2 BİN TL”
“Asgari ücret yetmiyor, EN AZ 2 BİN TL”

“Asgari ücret yetmiyor, EN AZ 2 BİN TL”

YENİDÜZEN, bin 560 TL olan asgari ücret konusunda, çalışanlarla konuştu. Mevcut ücretin yetersiz olduğuna işaret eden çalışanlar, bir kişinin yaşayabilmesi adına en az 2 bin TL kazanması gerektiğini söyledi.

A+A-

Tanju KONURALP
Çalışanlar,  asgari ücret komisyonun toplanmasını ve yeni asgari ücretin belirlenmesini istedi.
YENİDÜZEN, bin 560 TL olan asgari ücret konusunda, çalışanlar ile görüştü. “Asgari ücretle yaşanıp yaşanamayacağı” ve “yaşamak için asgari ücret ne kadar olmalıdır” sorularına çalışanlar, “en az 2 bin TL” cevabını verdi.
Her geçen yıl, asgari ücretin daha da eridiğini söyleyen çalışanlar, yalnızca ev kirası, elektrik ve su giderlerinin; asgari ücretin üçte ikisine bedel olduğunun altını çizdi.
Bu rakamlara mutfak masraflarının da eklenmesi ile asgari ücretin tükendiğine işaret eden çalışanlar; yol ve sağlık masraflarına para kalmadığını, sosyal hayatı kapsayan konuları ise hiç düşünmediklerine yer verdi. Çalışanlar, ülke şartlarında bir insanın tek başına yaşayabilmesi için en az 2 bin TL’ye ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Çalışanlar ne dedi? 

Mehmet Gök
Kuzey Kıbrıs şartlarında bir insanın geçinebilmesi adına, adam başı bin 500 TL düşmesi gerekmektedir. Biz dört kişilik bir aileyiz. Bu da en az 6 bin TL kazanmamız gerektiği anlamını taşır. Benim oğlum ve karım diyabet hastası. Bir oğlum ise askerdir. Ailede çalışabilen bir tek ben varım. Asgari ücretle nasıl geçinelim?

Mehmet Varkal
Açlık sınırının bin 786 TL olarak açıklandığı ülkemizde, asgari ücretin bin 560 olması, hali hazırda asgari ücretin yetersiz olduğunu göstermektedir. İnsanlarımız bırakın günde sekiz saat çalışmayı, günde on sekiz saat dahi çalıştıklarında, kazanmış oldukları para ile geçinemiyorlar. Günümüz şartlarında bir insanın alması gerek minimum ücret, 2 bin TL olmalıdır. Bu miktar ise sadece hayatta kalmak için yeterlidir. İnsani bir hayat yaşamak adına, sosyal aktiviteler veya sağlık gibi konuları dahi dışarıda tutarsak; 2 bin TL ile bir insanın yaşaması olasıdır.

Raif Özkayalı
Ben dört kişilik bir aile geçindiriyorum. Asgari ücretle bir aileyi geçindirmeyi bırakın, bir kişinin geçinmesi dahi imkânsızdır. Bir insanın ödemesi gereken ev kirası, elektrik ve su parasının toplamı yaklaşık bin TL civarındadır. 560 TL ile yol ve mutfak masrafını çıkardığınızı varsayalım. Okul, sağlık gibi konulara kuruş kalmıyor. Sosyal hayatı zaten geçin. Bir insan en az 2 bin 500 TL kazanabilmeli ki; en azından normal bir hayat yaşayabilsin.

Gökhan Beyaz
Ben yakında nişanlanacağım. Dolayısı ile ayrı bir eve çıkmak durumundayım. Çıkacağım evin kirası en az 700 TL olacak. 200 TL elektrik ve suya koysak, 400 ise mutfak masrafı; etti bin 400 TL. 160 TL ile ben işe mi gidip geleceğim? Dışarıya çıkmak veya tatile gitmek gibi konulardan bahsetmiyorum bile. Asgari ücret en az 2 bin 500 TL civarında olmalıdır.

Yusuf Sancar
Bin 560 TL olan asgari ücret yeter mi diye soruyorsunuz. Maaşı 4 bin TL olan memurlar dahi, maaşlarının yetmediğinden şikayet ederken; asgari ücret bize nasıl yetsin? Beş yıl önce kazandığımız asgari ücretin yarısı ile masraflarımı, diğer yarısı ile de sosyal hayatımızı idare ediyorduk. Bu gün ise aldığımız para yetmediği gibi, bir ay sonrasının maaşını da çekmek durumunda kalıyor, yine de geçinemiyoruz. 2 bin 500 TL’den az maaş alan herkes için, durum aynıdır.
 

Abdullah Gök
Mevcut asgari ücret, kesinlikle çok azdır. Ülkede bir insanın ailesini geçindirmesi ve yaşayabilmesi adına, en az 4 bin 500 TL kazanması gerekmektedir. Biz üç kişilik bir aileyiz. Yirmi yaşında bir oğlum var. Üniversiteye gidiyor. Yalnızca oğlumun günlük ihtiyacı olan para 50 TL’dir. Bu da ayda bin 500 TL yapar. Daha kira, elektrik, su veya mutfaktan bahsetmiyorum bile…
 

Fahrettin Güven
Asgari ücretle, henüz ay dolmadan avans almak durumunda kalıyoruz ki; aldığımız avansla dahi geçinmemiz mümkün olmuyor. Birçok işçi, asgari ücretle çalışmasına rağmen ya sigortası yatırılmıyor, ya da sigorta masrafları bin 560 TL üzerinden kesilerek; işçiye bin TL gibi rakamlar ödeniyor. En önemlisi de tüm bu yanlışları denetlenmemesidir. Biz altı nüfuslu bir aileyiz. Yalnızca geçen ay, 810 TL benzin parası ödedim. Yaşadığımız evin yanına bir ek oda yapmak istedim ve tam on bir yıldır bu odayı bitirecek para denkleştiremedim. İşte rakamlar ortada, asgari ücretle geçinmeyi bırakın, hayatta kalmak bile imkansız.

 

Bakan Gürpınar: “Komisyon 15 gün içinde toplanmalı”

Asgari ücretin ne olacağı konusunda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz toplanmadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, komisyonun 15 gün içerisinde toplanması gerektiğini açıkladı.

2014 yılının yedinci ayına girilmesine rağmen, henüz yeni asgari ücretle ilgili bir rakam belirlenmedi. İşçi sendikaları, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması yönünde çağrı yaptı, komisyonun toplanması adına dün resmi başvuruda bulundu.
Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, komisyonun toplanması için yapılan resmi başvuru kapsamında on beş gün içerisinde bir toplantı gerçekleştirileceği bilgisini verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması konusunun değerlendirildiğini açıkladı.
Yılın ikinci yarısında, komisyonun toplanması yönünde bir planlama yaptıklarını ifade eden Gürpınar geçtiğimiz gün, işçi kesiminin de konuyla ilgili resmi başvuruda bulunması sonunda, yasa gereği komisyonun 15 gün içerisinde toplanması yönünde çalışma başlattıklarını kaydetti.

Bu haber toplam 2620 defa okunmuştur
Etiketler : ,