1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ASGARİ ÜCRET: BRÜT 3150, NET 2740 TL
ASGARİ ÜCRET: BRÜT 3150, NET 2740 TL

ASGARİ ÜCRET: BRÜT 3150, NET 2740 TL

2019’un ilk asgari ücreti belirlendi. Asgari ücret 1 Şubat’tan itibaren brüt 3 bin 150 TL, net 2 bin 740.50 TL olacak.

A+A-

2019 yılının ilk asgari ücreti brüt 3,150; net 2,740 TL olarak belirlendi.

Asgari ücretin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 3. toplantısı sonrasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler  asgari ücreti açıklayarak, “Şu an için ulaşabildiğimiz nokta buydu” dedi ve  yeni asgari ücretin 1 Şubat itibarıyla geçerli olacağını söyledi.

İşçi tarafının belirlediği rakam üzerinde baskın olmaya  çalışacağını, elinden geleni yapacağını öteden beridir söylediğini kaydeden Bakan Çeler, “hak yiyen, çalışanına emeğini vermeyen” işverenleri  kınadı ve bir işçinin çalışırken aldığı maaşın o ay içerisinde hayatını sürdürmesini sağlayacak şekilde olması gerektiğini ifade etti.

Yeni asgari ücretin oy çokluğuyla (işçi kesimi ve devlet kanadının kabulüyle) brüt  3150 TL olarak  kabul edildiğini kaydeden Çeler, bunun haftalık 726.92, günlük 145.38 saatlik ise 18.17 TL olarak belirlendiğini dile getirdi. Çeler, bunun net olarak yansımasının ise aylık 2740.50, haftalık 632.43, günlük 126.49 ve  saatlik de 15.81 TL olacağını  ifade etti.

“SEKTÖREL BAZDA ASGARİ ÜCRETİN HAYATA GEÇMESİNİN KONUŞULMASI ARTIK ELZEM”

Sektörel bazda asgari ücretin hayata geçirilmesinin artık konuşulmasının elzem olduğunu vurgulayan Çeler, rakam yükseldikçe çalışanına  hakkını vermek isteyen, sigorta yatırımlarını yapan işverenlerin zarar görmemesi, emekçinin de daha yüksek maaşını daha doğru düzgün alabilmesi ve üniversite mezunu olan veya  yıllardır aynı iş yerinde asgari ücretle çalışanların hakkının teslim edilebilmesi için bunun gerekli olduğunu belirtti.

Çeler, geçen haftadan itibaren bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını da dile getirdi. Çeler Bakanlığın istihdam destek merkezi fonu tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu’nda bekleyen yeni “çalışana ek maaş” işverene de yatırımlarla ilgili %100 destek tüzüğünün  hayata geçmesiyle  bir rahatlama geleceğini ve emekçilerin belirlenen bu rakamın çok daha üzerinde bir rakamla çalışacağını, işverenlerin yapması gereken yatırımlarla ilgili olarak da fon tarafından büyük destek göreceğini  söyledi.

AROĞLU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki  işveren temsilcisi Mustafa Aroğlu ise, uyumlu, kavga etmeden, iç barışa önem vererek işbirliği içerisinde, tercihen de oy birliğiyle bir netice almayı amaçladıklarını, ancak ekonominin içinde bulunduğu şartlar yeteri kadar dikkate alınmadığı kanaatiyle bu rakama olumlu oy kullanmadıklarını kaydetti.

Bir önceki asgari ücret ile yeni belirlenene bakıldığı zaman döviz bazında % 45’lik bir artış yapıldığını belirten Aroğlu, “Ekonominin daraldığı bir süreçten geçiyoruz,  biz düşük ücretten değil her zaman için sürdürülebilir ücretten yana olduğumuzu da ifade ettik, bugünkü şartlarda  imar yasalarında ekonomiyi tekrar daraltacak uygulamalar gündeme getirilirken bu artışın bir takım sıkıntıları getireceğini üzülerek görmekteyiz, umarız ülkemizde hükümetlerimizden istediğimiz düzeltmeler olur çünkü iş insanımız bayağı bunalmış durumdadır” diye konuştu.

YELTEKİN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki işçi temsilcisi Ali Yeltekin ise, enflasyonist ortam bazında  emekçilerin enflasyon bazında aldıkları bir değer olduğunu söyledi ve sektörel  bazda asgari ücret belirlemeye geçilmesi gerektiğini  kaydetti. Yeltekin, asgari ücrette %20 civarında  bir güçlendirme yapıldığını da  ifade etti.

Devletin ilgili birimlerinin asgari ücret ayına girerken özelikle ocak ayında kendilerini ilk hafta toplantıya çağırmaları gerektiğini belirten Yeltekin, bu sefer toplantının 21’ine sarkmasını eleştirdi ve her türlü olumsuz koşulu dikkate alarak hareket ettiklerini söyledi.

Dövizde yaşanan düşüşe rağmen ülkede fiyatların düşmediğini de dile getiren Yeltekin, yapılan artışın bu nedenle Aroğu’nun belirttiği gibi döviz bazında  % 45 civarında bir artış olmadığını kaydetti.

Yeltekin, özel sektör çalışanlarının haklarının yenmemesi için maaşlarının bankalar kanalıyla ödenmesini talep ettiklerini de belirtti ve özel sektörde asgari ücretin çok altında maaş alanlar olduğunu bildiklerini  de dile getirdi. Yeltekin, her şeyin şeffaf olacağı bir düzenleme isteğini de söyledi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun bir daha ne zaman toplanarak ücret belirleyeceğini  bilemediklerini, yasada  yılda 3 kez toplanabilir şeklinde bir ifade yer aldığını ifade eden Yeltekin, tüm yasaların insanların yaşayabilmesi  için tekrardan düzenlenmesini de istedi.

Bu haber toplam 10935 defa okunmuştur