1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ARUCAD kuruldu
ARUCAD kuruldu

ARUCAD kuruldu

Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘sanat odaklı butik üniversite’, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) kuruldu.

A+A-

Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘sanat odaklı butik üniversite’, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) kuruldu.

Üniversitenin kuruluşu kapsamında Erbil Arkın'a ait özel koleksiyonda bulunan, ünlü heykeltıraş Auguste Rodin’in, 34 parça orijinal eserinden oluşan sergi izlenime açılacak.

Sergi,  Girne Şair Nedim Sokak’ta bulunan ARUCAD kampus binasında, 20 Ekim’de saat 18.00’de sanatseverlerle buluşacak, 17 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

İki dilli katalog

Auguste Rodin’in ölümünün 100. yılı anısına düzenlenen 34 parçalık “RODIN his lover & his friends” isimli serginin açılışı 20 Ekim’de Girne’deki ARUCAD merkez binasında saat 18.00’de gerçekleşecek.

Sergi, 17 Kasım tarihine kadar hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Ayrıca sergide izleyicilere eserlerin tanıtıldığı iki dilli bir de katalog sunulacak.

 

Arkın, heykel koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturacak   

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nin Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Erbil Arkın, düzenlenecek sergide kendi özel Auguste Rodin (1840-1917) heykel koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturacak.

Sergide, modern sanatın öncülerinden Rodin ve yakın çevresindekilerin eserlerinin izleyicilerle buluşacak.

Üniversitenin kuruluş amacına da değinen Arkın, ARUCAD’ı, toplumsal ve ailevi özel nedenlerle hayata geçirdiklerini söyledi.

Toplumsal olarak ülkede bir sanatsal eksiklik gördüklerini ifade eden Arkın, devlet ve özel şahsiyetlerin her ne kadar ülkedeki sanat ve kültürü geliştirici faaliyetleri olsa da bunları yeterli görmediklerini belirtti.

Toplumda; sanat yaşanılan alan ve mekanları süsleyen, bakıldığında hoş duygular veren biraz da düşündüren objeler olarak görüldüğü yönünde bir kanı bulunduğunu söyleyen Arkın, oysa sanatın toplumdaki yer ve rolünün çok daha önemli olduğunu vurgu yaptı.

“SANAT; STATÜKO NE OLURSA OLSUN ONU SORGULAMA VE KARŞI ÇIKMA”

Bilim ve teknolojinin sanatla büyüyüp geliştiği ve birbirlerinden ayrılamayacağını belirten Arkın,  sanatın; statüko (kültürel-toplumsal) ne olursa olsun onu sorgulama, karşı çıkma, alternatif üretme özelliği olduğunu ifade etti.

“SANAT ELEŞTİREL VE YENİLİKÇİ BAKIŞ AÇISI GETİRİR”

Arkın, bir toplumun günün koşullarına ayak uydurabilmesi için en önemli faktörlerden bir tanesinin; sanatın getirdiği eleştirel ve yenilikçi bakış açısı olduğunu ve topluma bu bakış açısını kazandırma ve kökleşmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

 




İNATÇI: “ÜLKE GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN..."

ARUCAD Rektör Yardımcısı Prof. Ümit İnatçı ise üniversitenin; bu ülkenin geleceğini düşünen ve medeniyet temellerinin sanat üzerine kurulacağını idrak eden insanlar tarafından kurulduğunu belirterek, bunu manifesto şeklinde ifade etti.

Prof. İnatçı şunları söyledi:

“Gözü pek bir yatırımcının toplumsal kültürel değerler açısından yaşamsal olan ve yıllardır göz ardı edilen bir alanda girişimde bulunması apayrı bir ilgi ve takdiri gerektirir. 

‘SANAT MEDENİYETTİR’

Medeniyet insan sevgisi ve manevi değerlerin yüceltilmesi adına tahayyül edilen bir yaşam tarzıdır. Bunu da başaracak olan sanat dalıdır. Bu yüzden ‘sanat medeniyettir’ vurgusunu çok önemsiyoruz. 

‘TEORİK VE PRATİK ALTYAPISI SAĞLAM AKADEMİK BİR KADRO’

Sayısal değil niteliksel açıdan büyüme ve yetkinleşmeyi hedefleyen bir üniversite olmak bizim için sadece bir vizyon değil, misyondur da. Teorik ve pratik altyapısı sağlam akademik bir kadroyla üniversitemizin kuruluş felsefesine uygun bir eğitimi gözeterek aldığı diplomaya hakkını verebilecek bireyler yetiştirmek istiyoruz. 

‘KIRTASİYE TÜKETİMİNE YÖNELİK BİR EĞİTİM OLMAYACAK’

Üretime yönelik eğitim anlayışı üzerine kurulu bir üniversitenin normal bir üniversiteye nazaran çok daha fazla yükümlülükleri var çünkü burada kırtasiye tüketimine yönelik bir eğitim olmayacak. Bilginin sınanacağı bir deneyim süreci ve bilgi ile deneyimin pekiştirileceği bir üretim alanı sağlanacak. Sırf ticari kaygılarla kapasitenin üzerine çıkma eğilimi asla olmayacak.”

Prof. İnatçı, ARUCAD’a, uluslararası sanat dünyasının çok yakından tanıdığı Prof. Bruno Cora’nın rektörlük yapacağını da söyledi.

 


Ana kampüs Mağusa’da

Mağusa’da yer alan ana kampüs tamamlanıncaya kadar geçici süreliğine iki bölgede konuşlanan üniversite, Girne’de hizmet verecek.

Gerekli ön izinler alınarak, eğitime başlayabilmek için YÖDAK’tan öğrenci kayıt izni bekleyen ARUCAD, sanat, tasarım ve iletişim alanlarını aynı çatı altında toplayarak,  ilk ve tek sanat üniversitesi olmayı da hedefliyor. 

 

3 fakülte, 9 bölüm…

Üniversite, Sanat, Tasarım ve İletişim Fakültesi olmak üzere üç fakülteden oluşuyor, her fakültenin altında üç bölüm olmak üzere toplamda dokuz bölüm yer alıyor.

Sanat Fakültesi altında: Plastik Sanatlar, Dijital Sanatlar ve Fotoğraf ve Video Bölümü; Tasarım Fakültesi altında İç Mimarlık, Endüstriyel Tasarım ve Tekstil ve Moda Bölümü; İletişim Fakültesi altında ise Sinema, Görsel İletişim Tasarımı ve Yeni Medya Bölümü bulunuyor.

Söz konusu fakültelere Mimarlık ve Performans Sanatları bölümlerinin de eklenmesi planlanıyor.

 

Modern Sanat Müzesi…

Üniversitenin Mağusa’da yer alan merkez binasında atölyeler, derslikler, müze, galeri, sanat kütüphanesi ve tiyatro salonu yer alacak.

Yüksek öğrenimin yanı sıra, uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmayı hedefleyen üniversite,

‘Modern Sanat Müzesi’ de hayata geçirmeyi amaçlıyor.

 

ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Bruno Cora: Ülkeye ve dünyaya açılmayı bekliyoruz

ARUCAD Rektörü Prof. Dr. Bruno Cora, yükseköğrenim kurumu olarak ülkeye ve dünyaya açılmayı hedeflediklerini söyledi.

 “Kültür adına yapılan her yeni girişimin büyük bir enerjiyi gerektiren önemli bir olay olduğuna inanıyorum” diye konuşan Cora, şunları söyledi:Bu üniversite büyük bir perspektif ve geleceğe sahip olmayı gerektiren her türlü niteliğe sahiptir. Çünkü öyle bir üniversite olacaktır ki, gençler sanat düşüncesi hakkında edinecekleri bilgilerden öte mesleki alanda da deneyim sahibi olacaklardır. Öğretim elemanlarıyla karşılaşma fırsatı buldum, mekanları görme fırsatı buldum. Avrupa ve uluslararası düzeyde büyük bir yetkinlikle rekabet edebilecek nitelikte bir proje var karşımızda… ARUCAD doğdu ve artık vardır; şimdi bir yüksek öğrenim kurumu olarak ülkeye ve dünyaya açılmayı bekliyoruz.

Bu haber toplam 6084 defa okunmuştur