1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Artık kabul edelim ki kamu reforma muhtaçtır”
“Artık kabul edelim ki kamu reforma muhtaçtır”

“Artık kabul edelim ki kamu reforma muhtaçtır”

“Elektrik zammı mecburiyetten doğdu. zammı kısa sürede nasıl geriye çekebileceğimiz, orta vadede nasıl ucuzlatabileceğimiz ve uzun vadede neler yapabileceğimiz konusunda çalışma yapıyoruz”

A+A-

 

Başbakan Yardımcısı,  Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, dün, Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) heyetini kabulünde bir basın mensubunun Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Lider Nikos Anastasiadis’in görüşmesini değerlendirmesini istemesi üzerine, “Bu akşam belki görüşme tarihi belirlerler ama bir sonuca varılacağına dair en ufak bir ümidim yoktur” dedi.

Denktaş, iki buçuk aydır ortak metin üzerinde anlaşmaya varılamadığını anımsatarak, “Her attığımız geri adımda karşımıza yeni bir unsur çıktı” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kamu-Sen heyetini kabulünde, liderlerin görüşmesi, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) çalışanlarının tazminatları, elektrik zammı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayında işe alınanların durdurulması, Kamu Reformu ve ülkedeki siyasi durumu değerlendirdi.

Denktaş, KTHY çalışanlarının tazminatlarının yılbaşından önce ödeneceği konusundaki açıklamasını anımsatarak, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Denktaş, tazminatlar konusundaki çalışmaları ve izleyecekleri yol hakkında bilgi vererek, “Ümit ederim ki yılbaşından önce en azından tazminatlar kısmı, bütünü değilse bile önemli bir bölümü, tamamlanmış olacak. Para toplandık sonra geriye kalan mağduriyetleri de ortadan kaldırılacak. İhtiyat Sandığı da taksitlendirilecek...” dedi.

“Bu rakamları ne vatandaşımız ne de ekonomi kaldırabilecek durumda değil”

Serdar Denktaş, elektrik zammının mecburiyetten doğduğunu anımsatarak, zammı kısa sürede nasıl geri çekebilecekleri, orta vadede nasıl ucuzlatabilecekleri, uzun vadede neler yapılabilecekleri konularında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Denktaş, “Bu rakamları ne vatandaşımız ne de ekonomi kaldırabilecek durumda değil ama geçmişte yapılan uygulamalar günün sonunda bizi böyle bir noktaya getirdi” dedi.

Serdar Denktaş, elektrik zammı konusunda rahat olmadıklarını ifade ederek, bu durumu düzeltmek için gayret içinde olduklarını vurgulayarak,  “Şunu söyleyebilirim ki bir müddet sonra bu rakamlar yavaş yavaş gerilemeye başlayabilecek”  dedi.

Kurultay istihdamları

İstihdamlar konusuna da değinen Serdar Denktaş şunları ifade etti:

“Bir taraftan fırsat eşitliği tamamen ortadan kalktığı bir ortamda işe alınanlar... Ki işe alımlar sadece politikacı geldi de ‘seni işe alıyorum’ dedi şeklinde değil, birilerinin ‘çocuğumu işe alırsan sana oy veririm’ şeklindeki şantajıyla oldu. Yani bu çift taraflı bir sıkıntıdır.

Ancak kişi belli bir maaş almaya başladıktan sonra biranda o maaştan mahrum kalması bizi vicdanen rahatsız eden bir konudur. Durdurulacak denilen personelin tümü başbakanlıktan ödenmektedir. Personel başka başka dairlerde görevlendirilmiştir.

Biz şunu söyledik, böyle tarih koyarak, şu tarihlerle bu tarihler arasında işe alınanlar durdurulsun şeklindeki toptancı yaklaşıma karşıyız. Peki, bu insanların içinden işe gelmeyen, ihtiyaç sahibi olmayan, bu iş sayesinde eve üçüncü maaşı götüren kişiler var mıdır? Vardır. Onlar içinde bir eleme yapılacak. Elindeki nimetin değerini bilmeyerek ‘Filanca benim dayımdır’, ‘Bizimkiler nasıl olsa gene başa gelecek’ diyerek işi istismar edenler duracak.

Ben bunları söyledikten sonra tavrını düzeltse de duracak. Ama bu insanların içinde mağdur olanlar da işini laiki ile yapan insanlar da var.

Şu da bilinsin ki bu 363 kişi duracak da yerine başka 363 kişi alınacak diye de bir şey yoktur.

Peki, bu insanlar seçim yasağı ihlal edilerek mi işe alındı. Hayır, tamamen yasaldı...

Ufak tefek usulsüzlük var ama... İlk yaklaşımımız ‘insanları işe alanları cezalandıralım’ şeklindeydi ama savcılıktan gelen yazı cezalandırma yapılamayacağın, durumun yasal olduğunu gösterdi.

Peki çalışanı mı cezalandıralım? Şunu cevabını bulamadım. Kurultay nedeniyle Ocak-Mart 2013 tarihleri arasında işe alınanlar durdurulsun, peki kurultay nedeniyle 2012’de işe alanları ne yapacağız? Onlar tamam mı? Değil.”

“Başbakanlık bütçesi rahatlatılacak”
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bugün görüştüklerini ve konuyla ilgili bir inceleme yapacaklarını söyleyen Serdar Denktaş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Başbakanlıktan atanmış ama başka yerlerde çalışan insanlar eğer gerekliyse başbakanlıktan ilgili bakanlıklara devredilmek suretiyle, Başbakanlık bütçesi rahatlatılacak.
Geçen yıl 5 milyon TL olan geçici işi alım kaleminin 9 milyon TL’ye çıkarılmış olması görmemezlikten gelemeyiz.

“Kamu reforma muhtaç”
Serdar Denktaş, Kamu Reformu Yasası’nı yürüten komitenin başkanı olduğunu anımsatarak, komitenin çalışmaları hakkında şunları ifadelendirdi:
“Bu hafta içerisinde milletvekillerine bir sunum yaptıktan sonra onların görüşlerini alacağız. Daha sonra sendikalara da sunum yaparak son durumla ilgili onların da görüşlerini almak istiyoruz.
Ama hepimiz artık kabul edelim ki kamu, reforma muhtaçtır. Ödüllendirmesiyle, cezalandırılmasıyla, çalışma saatleriyle, verimliliğiyle üst kademinin değişmesi, hizmet içi eğitimi ve yabancı diliyle... Bu konular reformun içinde yer alacak.
Yılbaşından önce, eğer yetiştiremezsek Ocak ayında Kamu Reformu Yasası’nı Meclis’e gönderme hedefindeyiz. O zaman bu sıkıntılardan büyük oradan kurtulacağız.”

Bu haber toplam 2393 defa okunmuştur