1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Artan mutfak masrafları cep yakıyor, yurttaş dertli
Artan mutfak masrafları cep yakıyor, yurttaş dertli

Artan mutfak masrafları cep yakıyor, yurttaş dertli

YENİDÜZEN'e konuşan ve sebze-meyve fiyatlarının pahalılığından dert yanan vatandaş, geçim sıkıntısıyla boğuştuğunu ifade ediyor, emekli maaşı veya asgari ücret ile geçinemediğinden yakınıyor… Dövize bağlı artan mutfak masrafları artık cep yakıyor.

A+A-

Salih Arıcı

Mutfak için sebze meyve alışverişine çıkan vatandaş, pahalılıktan dert yandı.

Pahalılığın nedenlerine değinen vatandaşlar, çözüm önerileri sunarak, yetkilileri önlem almaya davet etti.

Sebze, meyve fiyatlarının pahalılığından ve geçim sıkıntısından dert yananlar, ay sonunu getiremediğinden yakındı.  

YENİDÜZEN’e konuşan bazı vatandaşlar, fiyatların yüksek olmasının başlıca sebebini döviz olarak gösterirken, bazıları ise yerli üreticinin desteklenmeyerek adaya ithal ürünlerin getirilmesinden kaynaklandığını savundu.

İlgililerin bir an önce pahalılığın önüne geçmesi gerektiğini savunan vatandaş, “Askeri ücretle geçinen bir aile nasıl geçiniyor? Çocuklarına meyve alabiliyorlar mı? İnsanlar haftada kaç sefer et yiyebiliyor?” diye sordu…

VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ? VATANDAŞ NE DEDİ?

 

Zehra Merteroğlu:
“Bu fiyatlara bir çare bulunması lazım, pahalılıkla halk geçinemiyor”

Fiyatlar oldukça pahalı. İdare etmeye çalıştığımız halde zor geçiniyoruz. Fiyatların bu kadar pahalılığı olmasının nedeni ürünlerin ithal olması yüzündendir. Bu fiyatlara bir çare bulunması lazım, pahalılıkla halk geçinemiyor, bir şeyi alırken alacak olduğumuzda artık iki değil 3 kere düşünüyoruz.

Bedriye Sağ:
“Askeri ücretle geçinen bir aile çocuklarına meyve alabiliyor mu?”

Meyve ve sebzeden şikayetçiyiz, askeri ücretle geçinen bir aile nasıl geçiniyor? Çocuklarına meyve alabiliyorlar mı? İnsanlar haftada kaç sefer et yiyebiliyor?  Fiyatların bu kadar pahalı olmasının nedeni Kuzey Kıbrıs’ta üretim yok ben ona bağlıyorum.  Asgari ücretle geçinmek zorunda kalanlara Allah yardımcısı olsun. Bu durumun aşılması için Kuzey Kıbrıs’ta da üretim olması gerekiyor, böyle olursa hem daha kaliteli hem de daha ucuz sebze meyve yiyebiliriz.  

Salih Çizel:
“Her ay yaklaşık 800-1000 TL arası bir mutfak masrafım oluyor”

Fiyatlardan genel olarak memnun değilim. Sosyal yaşamımız içinde fiyatlar çok pahalı çünkü ben sigorta emeklisi bir adamım. Tahmin ederim bu konuda toplumunda çoğu hem fikirdir. Son bir ayın içerisinde dövizin artmasıyla fahiş fiyatlar oluştu. Her ay yaklaşık 800-1000 TL arası bir mutfak masrafım oluyor, bu çok fazla fahiş bir rakamdır. Toplumun geçim sıkıntısının daha da süreceğine inanıyorum. Fiyatların uçuk olmasının nedeni üretilen ürün genelde yetiştiricilerden değil de yabancı ülkelerden geliyor, bence üreticilerimize daha çok önem vermemiz gerekli. Vergiler de hafifletilebilir çünkü bu gün Türkiye den gelen bütün meyveler vergiye tabidir bu vergilerde sebze meyve fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Aynı zamanda rafa gelen ürünler birinci el değil ikinci üçüncü elden gelmesi yüzünden bu durumda fiyatları etkiliyor.

Turgay Derya:
“Aylık elektrik su hariç sadece mutfak masrafları 4 bin lirayı buluyor”

Genel olarak fiyatlar pahalı. Bu pahalılığın nedeni üretimin az olmasından kaynaklıdır. Aylık elektrik su hariç sadece mutfak masrafları 4 bin lirayı buluyor. Asgari ücret alan birisinin geçinebilmesi imkânsız hale geldi. Dövizin yükselmesi fiyatlara da çok etki etti. Kiralar döviz olarak alındığı için asgari ücretlinin aldığı maaş ancak kiraya gidiyor bu kişi ne yiyip ne içecek.

Artık borçsuz insan kalmadı. Hükümette de halkı düşünen yok, herkes koltuk derdinde. Hükümet neden sormuyor kendine biz insanları TL olarak öderken bu piyasa döviz ile dönüyor diye? Karar çıkararak dövizi neden yasaklamıyorlar?

Cemal Özmatyatlı:
“Artık isteyen istediğini yiyemeyeceği bir devire gelindi”

Hepsi pahalı değil mevsimi olmayan ürünler pahalı mesela domates 4.75 TL bu sene öyle kaliteli domateste olmadı ama yinede bu fiyat yüksek. Bu pahalılığın nedeni yurtdışından gelmesi ya da sera ürünü olduğu için. Fiyatlara önlem olarak herkes bütçesine göre kendini ayarlamak zorunda, artık isteyen istediğini yiyemeyeceği bir devire gelindi. Kimse fiyatlara bakmadan bir şey almaz oldu.

Elif Çelik:
“Sadece mutfak masraflarım bazı zamanlar bin TL’ye kadar çıkıyor”

Sebze meyve fiyatları pazarda daha ucuz ama insan alırken kalitesine de dikkat etmesi gerekir. Fiyatlar şu an ne çok ucuz ne çok pahalı orta durumda seyir ediyor. Zaman zaman pahalı olmasının nedeni ise üretimde kullanılan araçların fiyatlarının inip çıkmasıyla alakalıdır bence. Aylık sadece mutfak masraflarım bazı zamanlar bin TL ye kadar çıkıyor.

Hasan Emir:
“Emekli maaşıyla ucu ucuna ay sonunu denk getirebiliyoruz”

Fiyatlar ürünlerin sera ürünü olması yüzünden bu dönemlerde hep yüksek olur. Aylık mutfak masraflarımız 4 bin TL civarında. Eşimle beraber geçimimizi emekli maaşıyla sağlamaya çalışıyoruz, yetmediği yerde kısmaya çalışıyoruz ama yinede ucu ucuna ay sonunu denk getirebiliyoruz.   

 

 

 

Bu haber toplam 2344 defa okunmuştur
Etiketler : ,