1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Arpada peşkeş iddiaları
Arpada peşkeş iddiaları

Arpada peşkeş iddiaları

Cumhuriyetçi Türk Partisi, UBP-DP Azınlık hükümetinin yemlik arpanın fiyatına zam yapmadan önce Toprak Ürünleri Kurumu’ndaki stokları el altından yem fabrikalarına peşkeş çektiğini iddia etti.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi, UBP-DP Azınlık hükümetinin yemlik arpanın fiyatına zam yapmadan önce Toprak Ürünleri Kurumu’ndaki stokları el altından yem fabrikalarına peşkeş çektiğini iddia etti.

CTP’nin açıklamasının tam metni şöyle:

Her gün yeni bir skandala imza atan UBP-DP azınlık hükümeti, şimdi de hayvan üreticilerinin sırtına hançer sapladı. Toprak Ürünleri Kurumu ambarlarındaki stok, önce yem fabrikalarına el altından satılarak tüketildi, ardından da yemlik arpaya yapılan zam kararı açıklandı. Bunun adı peşkeştir. Kurum, zam kararı aldığı yemlik arpayı, kararın yürürlüğe girmesinden bir gün önce, yem fabrikalarına resmen peşkeş çekmiştir.

Toprak Ürünleri Kurumu, 2017 hasadı yemlik arpa alımına bugün başlıyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre, bu alım ton başına 710 liralık bir bedelle yapılacak. Yine kurumdan yapılan açıklamada, yemlik arpanın peşin satış fiyatının da bugünden itibaren geçerli olacak şekilde zamlandığı ve ton başına 650 liradan 720 liraya çıkarıldığı belirtildi.

İlk bakışta yaklaşık yüzde 10’luk bir artışın yemlik arpanın satış fiyatına doğrudan yansıyacağı anlaşılmaktadır. Bu elbette, hâlihazırda ciddi bir sıkıntı içinde bulunan hayvan üreticilerinin çok daha zor koşullar altına girdiğini göstermektedir. Artan girdi maliyetlerinin karşılanabilmesi için yapılacak diğer müdahalelerle, hem üretim faaliyeti, hem de genel itibariyle yaşam koşulları artık daha da zorlu hale gelmiştir.

Hal böyleyken, Toprak Ürünleri Kurumu elinde bulunan yemlik arpa stokunun çok büyük bir kısmını peşin satış yöntemiyle, eski fiyat olan ton başına 650 liradan yem fabrikalarına satmış bulunmaktadır. Yeni zamlı fiyatın açıklanmasından hemen önce yapılan bu satışın, hayvan üreticisini sırtından hançerlemekten başka bir anlamı daha vardır. Bu aynı zamanda, hayvan üreticisinin ton başına 650 liralık bir bedelle alabileceği arpanın yem tüccarlarına peşkeş çekilmesi anlamına gelmektedir.

 

Yem fabrikalarının bir gün önce düşük fiyattan aldıkları bir ürünü, fiyatında bir gün sonra yüzde 10’luk bir zam olduğu halde, bunu eski fiyatına göre satmasını beklemek saflıktan başka bir şey olamaz.

 

Üretimi desteklemek yerine tacirleri ve üreticiden para kazananları desteklemeyi tercih eden bu hükümet, üretici ve üretim düşmanı olduğunu kanıtlamak için durmadan uğraşmaktadır. Üreticinin can simidi olması gereken Toprak Ürünleri Kurumu’nu yöneten bugünkü zihniyetin sadece ticareti düşündüğü ve kurum menfaatini hiç önemsemediği bu uygulama ile bir kez daha ayan beyan ortaya çıkmıştır. Biz, “üreten yok olmaz” dedik sonra, görevdeki azınlık hükümeti üreticiyi ezmek ve üretimi yok etmek için her yola başvurmaktadır.

Bu durum böyle gitmez, gitmeyecek!

 

 

Bu haber toplam 2434 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,