1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Aroma” mı, “uyarıcı” mı?
“Aroma” mı, “uyarıcı” mı?

“Aroma” mı, “uyarıcı” mı?

Piyasada ‘ ‘çözünebilir kahve’ veya ‘tutti frutti aromalı içecek’ olarak satılan, Türkiye’de de 2.5 yıl önce yasaklı listesine alınan ve cinsel gücü artırdığı söylenen içeceğin kalp krizine yol açabilen ‘SİLDENAFİL’ içerdiği öne sürüldü…

A+A-

Ayşe GÜLER

Piyasada yaygın olarak “çözünebilir kahve” veya “tutti frutti aromalı içecek” olarak satılan, Türkiye’de 2.5 yıl önce yasaklı listesine alınan ve cinsel gücü artırdığı söylenen ürün ülkemizde serbest.
Kalp krizine yol açabildiği iddia edilen ürünün “SİLDENAFİL” maddesi içerdiği söyleniyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle ürün ülkemizde satılıyor.
Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr Yeşim Gümüşdağ ürün analizlerinin Ankara’da düzenli olarak yapıldığını, ‘sildenafil’ maddesine rastlanmadığını açıkladı.
YENİDÜZEN’e gelerek, şikayette bulunan Akze Trading Ltd Direktörü Murat Tiftik, Türkiye’de 2014 yılında söz konusu ürünün yüksek oranda ‘sildenafil’ içermesi nedeniyle ‘yasaklı listesinde’ yer aldığını ve firmanın kapatıldığını savundu.

Tiftik, noter huzurunda alarak, posta yoluyla analize gönderdiklerini savunduğu ürün ile ilgili Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü’nden geldiği söylenen 31 Mart 2017 tarihli muayene ve analiz raporunu da YENİDÜZEN ile paylaştı.

Söz konusu raporda ‘sildenafil’ tespit edilmesi, bu maddenin oranının da 60,67 ppb olması dikkat çekti.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr Yeşim Gümüşdağ ise ürün analizlerinin Ankara’da düzenli olarak yapıldığını, ‘sildenafil’ maddesine rastlanmadığını açıkladı.

Gümüşdağ, ürünün Türkiye’de yasaklanmasının ardından 2014 yılında dağıtımcı firma SACEM Ltd’e yapılan denetimler sonucunda toplamda 3047 adet ürünün imha edildiğini de belirterek, söz konusu firmanın son ithalatını Kasım 2016’da yaptığını, bu tarihe ait ‘SİLDENAFİL TESPİT EDİLEMEDİ’ ibaresini içeren analiz bilgilerini de verdi.

Öte yandan ‘Sesso’ markasının Kıbrıs’ın kuzeyindeki dağıtımcı firması SACEM Ltd Direktörü Yusuf Acemoğulu ise içecek içerisinde halkı endişeye sokacak ‘sildenafil’ maddesi olmadığını savundu, firma ile anlaşmalarının bu yılın sonunda biteceğini, pazardan çekileceklerini kaydetti.

‘Sildenafil’ maddesinin sağlığa etkisi ile ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı, Eski Başhekim Dr Rifat Siber ise ‘sildenafilin’ maddesinin doğrudan kalp üzerinde etkisi olmasa da, kalp damarlarında problem olması durumunda kalp krizine yol açabileceğine dikkat çekti. 

Akze Trading Ltd Direktörü Murat Tiftik
“Türkiye’de çıkışı yasak, Kıbrıs’ta satılıyor”

Cinsel gücü artırdığı söylenen bir başka içecek satan Akze Trading Ltd Direktörü Murat Tiftik, şikayetçi olduğu markanın yüksek oranda ‘sildenafil’ içermesi nedeniyle ‘yasaklı listesinde’ yer aldığını ve firmanın kapatıldığını savundu.

YENİDÜZEN’e konuşan Tiftik, ürün içerisindeki ‘sildenafil’ maddesinin kalp krizini tetiklediğini öne sürdü, bu maddenin yalnızca Kıbrıs’ın kuzeyinde değil, dünyanın her yerinde yasak olduğunu belirtti.

Ciddi pazar payı olması nedeniyle göz ardı edilerek, ürünün satıldığını ileri süren Tiftik, kalp krizi nedenlerinin araştırılması gerektiğini savundu.

Tiftik, ürünün Türkiye’den çıkışının yasak olmasına rağmen Kıbrıs’ın kuzeyinde piyasada olduğunu da dile getirerek, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Birimi ile görüştüklerini de söyledi.

Tiftik, süreci şu şekilde özetledi: “Temel Sağlık Hizmetleri Birimi’nde yetkili bir kişi ile görüştük, ürün ile ilgili bilgi verdik. Bize, Türkiye’de kapatılan firmanın kendilerini ilgilendirmediğini, ürünlerin burada analize gönderildiğini, analiz sonuçlarının temiz çıkması halinde ürüne onay verdiklerini söyledi.

Sonrasında elimizde belgelerle gittik. Türkiye’den çıkışını yasaklatın, buraya gelmesin dediler. Biz ürünün Türkiye’den çıkışını yasaklattık ancak adaya ürün gelmeye devam ediyor. Noter huzurunda ürünleri aldık, postaneden analize gönderdik. Sonuçları Cuma günü ulaştı.”

“Ürün içerisinde 60 ppb’nin üzerinde sildenafil çıktı”

“İçerisinde ‘sildenafil’ diye bilinen, kalp krizini tetikleyen bir madde var. Bu ürün yalnızca Kıbrıs’ın kuzeyinde değil, dünyada yasak. Ürünün ciddi pazar payı var. Her şeyi göz ardı edip, getirip satıyorlar. Sağlık Bakanlığı gerekli özeni göstermedi. 60 ppb’nin üzerinde sildenafil çıktı. Normalde sildenafil yalnızca viagrada kullanılıyor. O da 0,14 oranında… Ancak bu üründe çıkan oran direk ölüme sebep veren bir oran. Kalp krizlerinin nedeni tam olarak araştırılmadığı, yalnızca kalp krizi denildiği için kimse neyden ya da niye olduğuna dikkat etmiyor. Belediye, sağlık bakanlığı ile gereken başvuruları yapacağız, polise suç duyurusunda bulunacağız. Bundan sonra kalp krizlerinde daha detaylı bir araştırma yapılmasını isteyeceğiz. Sildenafilden kaynaklanan kalp krizi ise gerekenin yapılmasını isteyeceğiz. Çünkü dolaylı yoldan olsa cinayete giriyor.”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr Yeşim Gümüşdağ
“Ankara’da yapılan analizler temiz”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr Yeşim Gümüşdağ ise 2014 yılından itibaren Türkiye’den gelen ‘Sesso’ marka ürünlerin sıkı denetimden geçtiğini, analiz örneklerinin Ankara’ya gönderildiğini belirtti.

Gümüşdağ, analiz sonuçları gelene kadar ürünlerin Mağusa Limanı’nda bekletildiğini,  temiz çıkmadan da piyasaya sürülmediğini açıkladı. 

YENİDÜZEN’e bilgi veren Gümüşdağ, yapılan analizlerde söz konusu ürünün içerisinde ‘sildenafil’ maddesine rastlanmadığını da dile getirdi.

Ürünlerin dağıtımcılığını yapan firmanın son ithalatını Kasım ayında gerçekleştiğini söyleyen Gümüşdağ, bu tarihe ait analiz verilerini de paylaştı.

TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile sürekli istişare içerisinde olduklarını da belirten Gümüşdağ, bu ürünün Türkiye’de üretilmediğine dair resmi bir evrağın Daire’ye ulaşmadığını ifade etti.

Gümüşdağ, Türkiye’de 2014 yılı Nisan ayında ‘Sesso’ markasında ‘sildenafil’ denilen maddeye rastlandığını, Kıbrıs’a ürünü dağıtan firmanın hem deposunun hem de piyasadaki ürünlerin denetlendiğini belirtti.

Yapılan denetimlerde de içerisinde ‘sildenafil’ tespit edilen piyasada 288 toplamda 3047 adet ürünün imha edildiğini aktaran Gümüşdağ, o dönemde ürünler ile ilgili test sonuçları çıkana kadar da ürünün ülkeye girişinin durdurulduğunu ifade etti.

Gümüşdağ, bu uygulamanın ‘yasaklı listesinde’ yer alan tüm ürünler için uygulandığını sözlerine ekledi.

SACEM Ltd Direktörü Yusuf Acemoğulu
“Ürün içerisinde halkı endişeye sokacak ‘sildenafil’ maddesi yok”

İddialar ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan ‘Sesso’ markasının dağıtımcısı firması SACEM Ltd Direktörü Yusuf Acemoğulu ise ürünü 5 yıldır Kıbrıs’ın kuzeyine getirdiklerini söyledi, ürün içerisinde halkı endişeye sokacak ‘sildenafil’ maddesi içermediğini savundu.

Firmanın şu anda Türkiye’de kendi ürünlerini üretmediğini, talep doğrultusunda üretim yaptığını ifade eden Acemoğlu, ilgili firma ile anlaşmalarının bu yılın sonunda biteceğini, pazardan çekileceklerini kaydetti.

Acemoğlu, 2 yıl önce Türkiye’deki ‘Senso’ marka üründe ‘sildenafil’ maddesine rastlanıldığını ancak Sağlık Bakanlığı’nın ürünleri ülkeye sokmadan çift analizinden geçtiğini aktardı.

2014 yılında üzerinde‘haksız ibarelerin’ yer almasından dolayı ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından imha edildiği belirten Acemoğlu, ürünlerin bakanlık tarafından detaylı incelendiğini kaydetti.

Üroloji Uzmanı, Eski Başhekim Dr Rifat Siber
“Kalp damarlarında problem varsa, kalp krizine yol açabilir”

Üroloji Uzmanı, Eski Başhekim Dr Rifat Siber ise ‘sildenafilin’ maddesinin doğrudan kalp üzerinde etkisi olmasa da, kalp damarlarında problem olması durumunda kalp krizine yol açabileceğine dikkat çekti. 

“Sildenafilin erkeklerde ve kadınların cinsel organlarında sertleşmeye yol açar. Dokuların damarlarına, etki eder” diyen Siber, “Kalbin etkilenmesi, cinsel fonksiyonlar yerine getirilirken ortaya çıkan efor nedeniyledir” dedi.

“Yan etkiler kişiye göre değişebilir”

Siber, ‘sildenafil’ içeren bir ürünün tüketilmesi halinde etkilerin kişiye göre değiştiğini kaydederek, bunun yüzde kızarma veya baş ağrısına neden olabileceği gibi, bazı kişilere hiçbir yan etkisi yapmadığını ifade etti.

‘Sildenafil’ içeren bir ürünün serbest bir şekilde piyasada satılmasının her türlü riske açık olduğunu da vurgulayan Siber, beklenmedik etkilerle karşılaşılmasının da mümkün olduğunu söyledi.

rapor-1.jpg

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan gelen 8 Kasım 2016 tarihli resmi analiz raporu

rapor-2.jpg

Murat Tiftik tarafından Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan geldiği söylenen 31 Mart 2017 tarihli rapor

 

Bu haber toplam 33296 defa okunmuştur
Etiketler :