1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Arıtma kabusu’na çözüm arayışı!
‘Arıtma kabusu’na  çözüm arayışı!

‘Arıtma kabusu’na çözüm arayışı!

Turizmin incisi Girne’de kangrenleşen, halk sağlığını tehdit edici noktaya gelen ‘atık suların denize akması’ sorununda çözüm arayışları sürüyor

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne’de atık suların denize akmasına yönelik çözüm arayışları sürüyor. 
Atık Su Arıtma Tesisi’nin bölge nüfus kapasitesinin altında olması nedeniyle arıtılmadan denize akan atık sular ile ilgili Çevre Koruma Dairesi düğmeye bastı.
Önce uyarı yapan, sonrasında da Çevre Yasası’na aykırı davrandığı için Girne Belediyesi’ne 2020 TL idari para cezası kesen Çevre Koruma Dairesi, şimdi de Püsküllü Plajı bölgesindeki pompalama istasyonunu güçlendirmek için yedek arıtma tesisini devreye koymak için kolları sıvadı.
Uzun süredir kangrenleşen ve halk sağlığını tehdit edici noktaya ulaşan sorun ile ilgili Girne Belediyesi ise Kaşgar bölgesindeki arıtma tesisinin 16 bin metreküp kapasiteli suyu arıtması için yeni ön arıtma sistemini hayata geçirecek, 2 ay içerisinde ihaleye çıkacak. Bu süre içerisinde biyolojik arıtma kısmı iki katına çıkarılacak,  arıtma tesisi içerisinde inşa edilip, faaliyete geçecek.

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Girne Belediyesi’ne ait arıtma tesisinin nüfus kapasitesinin altında olduğunu, 20 gün içerisinde Püsküllü Plajı bölgesinde yedek arıtma tesisisin devreye gireceğini açıkladı.
Öte yandan Girne Belediyesi Kanalizasyon Şube Amiri Ahmet Türker ise, Kaşkar bölgesindeki mevcut arıtma tesisi içinde yeni ön arıtma yapılacağını duyurdu.


ÇEVRE KORUMA DAİRESİ’NİN TUTUMU NE OLACAK?

 

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı:
20 gün içerisinde yedek arıtma tesisi devreye giriyor

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Girne Belediyesi’ne ait arıtma tesisinin nüfus kapasitesinin altında olduğunu vurguladı, 20 gün içerisinde Püsküllü Plajı bölgesinde yedek arıtma tesisisin devreye gireceğini açıkladı.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Aktolgalı, yaptıkları girişimlerde Lord Palace ve Oscar Otelin söz konusu arıtma tesisini belediyeye kazandıracağını belirtti.
Aktolgalı, Girne Belediyesi’nin Arıtma Tesisi’nde yaşanan arızalar nedeniyle atık suların denize taştığını, önce yazılı uyarıda bulunduklarını, sonrasında da idari para cezası kestiklerini söyledi, atıkların denize ulaşmasını önlemeye çalıştıklarını vurguladı.

Yedek arıtma tamamen dijital…

Yedek arıtma tesisin Lord Palace ve Oscar Otel arasında  olacağını, olası bir arıza durumunda devreye gireceğini dile getiren Aktolgalı, yeni arıtma tesisisin tamamen dijital olacağını ve arızayı gördüğünde uyarı vereceğini kaydetti.
Aktolgalı, Çevre Dairesi’nin girişimleri ile geçtiğimiz günlerde iki otel işletmecisi ve Girne Belediyesi Müdürü’nün bir araya geldiğini ve konunun masaya yatırıldığını ifade etti.

Hemen her gün denetim…

Şu anda arıtma tesisinin çalıştığını, sıkıntı yaşanmadığını da söyleyen Aktolgalı, bunun sıkıntı yaşanmayacak anlamına gelmediğini de aktardı.
Aktolgalı, arıtma tesisinin hemen her gün denetlendiğini de ifade ederek, yedek arıtma tesisinin devreye girmesiyle sorunu çözüp çözmeyeceğinin de belli olacağını kaydetti.

Deniz numuneleri de askıda!

Göreve gelmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’ndan farklı zamanlarda olmak üzere her ay düzenli bir şekilde tüm sahillerden numune alındığını da söyleyen Aktolgalı, Devlet Laboratuarı’nda meydana gelen yangın sonrasında şu anda tahlillerin yapılamadığına dikkat çekti.
Aktolgalı, laboratuardaki yangın öncesine kadar yapılan deniz numunesi tahlillerinde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını da sözlerine ekledi.


BELEDİYE NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

 

Girne Belediyesi Kanalizasyon Şube Amiri Ahmet Türker:
Ön arıtma için 2 ay içinde ihaleye çıkılacak

Öte yandan Girne Belediyesi Kanalizasyon Şube Amiri Ahmet Türker, şu anda kısa dönemde Kaşkar bölgesindeki mevcut arıtma tesisi içinde yeni ön arıtma yapılmasının hedeflendiğini açıkladı.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Türker, Girne’ye gelen suyun miktarın 4 bin metre küp olmasına rağmen arıtma sisteminin kapasitesinin 16 bin metre küp olacağına işaret etti, 2 ay içerisinde ihaleye çıkılacağını dile getirdi.
Bunun yanı sıra biyolojik arıtma kısmının da iki katına çıkarılacağını söyleyen Türker, bu sistemde de 4 bin metreküp suyun arıtılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Türker, arıtma tesisi içerisinde inşa edilip, faaliyete geçmeyen iki havuzun da çalışacağını dile getirdi.
Püsküllü Plajı’nın olduğu bölgedeki pompa istasyonuna da yedek sisteminin kurulacağını, sistemin güçlendirileceğini  ifade eden Türker, burada hedeflenenin atık suların denize gitmeden hatta yönlendirilmesi olduğunu belirtti.

 

Bu haber toplam 2735 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler