1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Arınç, "15 Kasım" için geliyor
Arınç, 15 Kasım için geliyor

Arınç, "15 Kasım" için geliyor

TC Başbakan Yardımcısı 15 Kasım kutlamalarına gelecek

A+A-

Arınç, Maliye Bakanı Mungan'ı kabul etti…

TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "KKTC'de yatırımların artması, ekonomik canlanma, halkımızın huzur ve güvenlik içinde yaşaması, Türkiye ile ilişkilerin çok daha güçlü olması hükümetimizin arzusudur. Şu anda KKTC'deki hükümetimizle de çok iyi ilişkiler içindeyiz" dedi.

TC Başbakan Yardımcısı Arınç, Maliye Bakanı Zeren Mungan ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabulde konuşan Arınç, KKTC'nin kuruluş yıl dönümünün gelecek hafta kutlanacağını, kendisinin de bu törenlere katılacağını ifade etti.

KKTC ile Türkiye'nin ilişkilerinin çok özel olduğuna işaret eden Arınç, "KKTC'de yatırımların artması, ekonomik canlanma, halkımızın huzur ve güvenlik içinde yaşaması, Türkiye ile ilişkilerin çok daha güçlü olması hükümetimizin arzusudur. Şu anda KKTC'deki hükümetimizle de çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bazı konuları özel olarak Sayın Bakanımızla görüştük, şimdi de bunun teknik ayrıntılarına gireceğiz" diye konuştu.

“Et ile tırnak gibi…”

Maliye Bakanı Mungan da KKTC'nin Türkiye ile "etle tırnak" gibi olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin her anlamda KKTC'nin yanında yer aldığına değinen Mungan, KKTC'nin Türkiye'nin destekleriyle kendi başına ayakta durabilir hale gelmesi gerektiğini belirtti.

Mungan, bunun için ilk olarak bütçede çok ciddi bir disiplinin, harcamalarda tasarrufun ve ekonominin geliştirilmesi ile ekonomik dönüşümün sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Türkiye ile ilişkilerin yapılan yapılan programlarla yürütüldüğünü anlatan Mungan, "Bu programlar da son dönemlerde üçer yıllık dönemlerle kapsamlı şekilde hazırlanıyor ve bu süreç Türkiye'nin gerek mali gerek teknik desteğiyle sürdürülüyor ve son program 2015 yılı sonunda tamamlanıyor" değerlendirmesinde bulundu. Mungan, gelecek 2016-2018 dönemini kapsayan programı da hızlı bir şekilde yapılandırmak ve düzenlemek istediklerini söyledi.

Maliye Bakanı Mungan, bu konuda Türkiye'nin teknik desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bugün ekonomik dönüşüme yönelik açıklamalarda bulunduğuna işaret eden Mungan, bu çalışmalara katılan kişilerin KKTC'nin dönüşümünde de katkı sunabileceklerinin altını çizdi.

"Yarın TÜRKSAT ile görüşeceğiz"

KKTC'nin önemli dertlerinden birisinin de kamunun teknolojiyle yeterince buluşamaması olduğunu kaydeden Mungan, şunları söyledi:
"Bu anlamda da yarın TÜRKSAT ile de bir görüşmemiz olacak. Yine Türkiye'nin desteğiyle KKTC'de TÜRKSAT üzerinden 'e Devlet Dönüşüm Projesi' yürütülüyor ancak biz bunun mümkün olduğu kadar erken şekilde hayata geçmesini istiyoruz. Özellikle gümrük ve vergi ayağında teknolojiyi etkin kullanmak istiyoruz. Bu hususlarda birey unsurunu ortadan kaldırmaya ihtiyacımız var. Bir yandan yasalarımızı yapıyoruz, bir yandan Türkiye'nin desteğiyle yaşam alanlarını, dairelerimizi yeni baştan, yeni binalarda teknolojiyle buluşabilecek şekilde yapıyoruz ama bireylerin karar vermediği, teknolojiyle bilgisayar ortamında işlerin yürütüldüğü ve bunların kendi arasında iletişiminin kurulduğu, gümrükteki tüm işlemlerin vergi tarafından takip edilebilirliği, çalışmayla, sosyal sigortayla, sosyal güvenlikle bu ilişkileri sağlayacak donanımlara ihtiyacımız var. O anlamda da bu bizim için büyük önem taşıyor. Bu sonuçta ülkede adaletli bir vergi yapısını da getirecek. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede de büyük önem taşıyor. Bütün bunlarda bu teknoloji kullanımının büyük önemi var."

Kabul, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

(AA/tak)

Bu haber toplam 1215 defa okunmuştur