1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kıb-Tek'e araştırma önergesine ret
Kıb-Tek'e araştırma önergesine ret

Kıb-Tek'e araştırma önergesine ret

Kıbrıs Türk Elektrik Kurulu (Kıb-Tek)'e araştırma önergesi açılması Meclis Genel Kurulu’nda gündem oldu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Kıbrıs Türk Elektrik Kurulu (Kıb-Tek)'e araştırma önergesi açılması Meclis Genel Kurulu’nda gündem oldu.

Hem YDP Milletvekili Erhan Arıklı, hem de UBP Grubu adına, Grup Başkan Vekilleri Özdemir Berova ile Dursun Oğuz kurum ile ilgili Meclis’te araştırma açılması için önerge sundu.

Genel Kurul’da zaman zaman tansiyon tırmandı, sesler yükseldi.

Her iki önerge de oy çokluğu ile reddedildi. 

Arıklı: Kıb-Tek sürekli borçlanıyor

YDP Milletvekili Erhan Arıklı’nın sunduğu “Ülkemizde elektrik fiyatlarının fahiş olması, Kıb-Tek’in sorunlarının aşılması için yapılması gereken hedeflerin ortaya çıkarılması” ile ilgili Meclis Araştırması açılması önergesinin ön görüşmesi gerçekleştirildi.

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, Kıb-Tek’in en önemli stratejik kurumlardan bir tanesi olduğunu söyledi, 2015 yılından itibaren kurumun mali durumu ile ilgili bilgi verdi.

Dövizdeki artışla zarar anlatılmaya çalışıldığını, kurumun sürekli olarak borçlanmaya gittiğini ifade eden Arıklı, kurumun borcunun şu anda 300 milyon TL civarında olduğunu kaydetti.

Arıklı, “Sürekli borçla borç ödeniyor. Kurum, yeni yatırım adı altıda jeneratör alımından söz ediliyor” dedi.

Kıb-Tek’in çok uzun yıllar önce özelleştiğini, 2-3 firmanın kendi arasında ihaleleri aldığını savunan Arıklı, kimsenin kurumu denetleyemediğini öne sürdü.

Arıklı, Kıb-Tek ile ilgili protokollerde yazılan maddelere ne geçmiş ne de şimdiki hükümeti uymadığını söyledi.

 


Oğuz: Kıb-Tek’in mali durumu ortaya çıkmalı

Arıklı’nın ardırdan Ulusal Birlik Partisi Grubu adına, Grup Başkan Vekilleri Özdemir Berova ile Dursun Oğuz'un birlikte sunmuş oldukları, KIB-TEK'in Mali Yapısının Ortaya Çıkması ve Düşünüldüğü Söylenen Güç Artırım Santralleri ile Sistem Değişikliğinin (Fuel-Oil/Gaz) Gerekliliğinin Ekonomik Boyutunun Araştırılması, Ayrıca Yüksek Elektrik Fiyatlarının Oluş Sebeplerinin Çıkarılması Amacıyla Meclis Araştırması Açılması Önergesinin Öngörüşmesi yapılıyor.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, Kıb-Tek’in ülke gündemindeki yerini ve önemini koruduğunu belirtti.

Kıb-Tek’in mali durumunun ne olduğunun ortaya çıkması gerektiğini ifade eden Oğuz, bu konuda yeterli bilgi olmadığını savundu.

Oğuz, Kıb-Tek’in sürekli ‘şaibelerle’ anıldığını dile getirerek, UBP-DP hükümeti döneminde kurumun mali durumunun iyi olduğunu da öne sürdü.

Kablo ile elektrik projesinin ne zaman hayata geçeceğinin bilinmediğini belirten Oğuz, 2010 yılından bu konunu konuşulduğunu kaydetti.

Önergeler oylandı...

Her iki önerge ayrı ayrı oylandı.

Arıklı’nın sunduğu önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi.

Arıklı’nın sunduğu önergeye oy çokluğuyla ret

Her iki önerge ayrı ayrı oylandı.

Arıklı’nın sunduğu önerge oy çokluğuyla kabul edilmedi.

Berova: İlişki kopukluğu var mı, yok mu?

UBP Grubu adına sunulan önerge oylaması öncesinde UBP Milletvekili Özdemir Berova, kürsüye çıktı.

Berova, önergenin reddedilmesini üzüntü ile karşıladığını kaydetti, “Bu karartmayı anlamadık” dedi.

Kurum ile ilgili birçok kez görüşme yapıldığını söyleyen Berova, mevcut yönetim ile hükümet arasında ilişki kopukluğu olup olmadığını sordu

Konuşma devam ederken, Başbakan Tufan Erhürman, Berova’ya “kurumla ilgili istediği bir belge ya da bilgiyi alıp alamadığını” sordu.

 UBP Grubu adına Oğuz ve Berova’nın sunduğu araştırma önergesi de oy çokluğuyla reddedildi.

 


Manavoğlu: Kaynaklar doğru değerlendirilmiyor

HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu “Devlete Ait Arazi ve Binaların Kiralanması” konusunda konuşma yaptı.

Manavoğlu, kaynakların verimli değerlendirilmesinin yıllarca düşünülemediğini dile getirerek,  sayıştayın devlet arazilerine ilgili bir rapor hazırlanmakta olduğunu ifade etti.

Devlete ait malların ihmal içinde yönetildiğini, sahip olunan kaynakların doğru değerlendirilmediğini, bundan böyle emsallerinin değeri ile kiralanmasının şart olduğunu kaydetti.


Özyiğit: Eğitimde stratejik plan çalışması son aşamasında

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, Girne’ye bu yıl içinde mutlaka yeni bir okul yapılacağını, ayrıca İskele’ye yeni bir kolej binası kazandırılacağını söyledi.

Özyiğit, Vakıflar İdaresi’nin gelirlerinin artırılarak, toplum menfaatine kullanılmasının doğru bir tavır olduğunu belirtti.

Okullarda çeşitli nedenlerle aktif görev yapamayan öğretmenler olduğunu dile getiren Özyiğit, Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtiklerini, bu kişilerin kontrolden geçirileceğini, gerekirse erken emekliliklerinin de gündeme gelebileceğini aktardı.

Özyiğit, “Kimse endişelenmesin. 2019 kayıp yılı olmayacak” diye konuştu.

Eğitimde stratejik plan çalışmasının son aşamaya gelindiğini kaydeden Özyiğit, ders yılının ikinci döneminde eğitimin daha çok konuşulup, tartışılacağını dile getirdi.

Özyiğit, üniversitelerle ilgili Kayıt Kabul Tüzüğü’nün geçirildiğini, yüksek öğrenimin artık kayıt altında olduğunu da aktardı.

 


Çaluda: Ekonomik kriz, narenciye sektörünü batırdı

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda, narenciyedeki sıkıntılara değindi.

Çaluda, halkın çaresizlik içinde olduğunu belirtti.

Narenciyenin 1976’dan itibaren, 43 yıllık süre içinde 30 bin dönüme gerilediğini kaydeden Çaluda, ülkede doğru düzgün narenciye politikası olmadığını dile getirdi.

Çaluda, ekonomik krizin narenciye sektörünü batırdığını ifade ederek, narenciye hasadının başladığını, yüzde 80’inin dalında durduğunu belirtti.

Yanlış fiyat politikaları yüzünden narenciyenin tek bir tüccarın eline kaldığını savunan Çaluda, “Hükümet bir pazar bulamadı mı? Cyprufex ne yaptı, üreticinin yanında ne zaman durdu” diye sordu.


Gündüz: Limana giren çıkanı denetleyemiyoruz

‘Limanlar ve gemi güvenliği’ konusunda konuşan UBP Milletvekili Menteş Gündüz, şu anda denizcilik, balıkçılık gibi alanlarda uluslar arası kuralların uygulandığını kaydetti.

Şu anda liman başkanlıklarında çalışacak personel bulunmadığını dile getiren Gündüz, Kıbrıs Türk Kıyı Emniyeti şirketinin bir denge unsuru olduğunu belirtti.

Gündüz, limanların özelleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, limanlara giren gemilerin denetlenmesinin şart olduğunu söyledi.

“Limana giren çıkanı denetleyemiyoruz” diyen Gündüz, Girne ve Mağusa Limanı’nda birer tane klavuz kaptan kaldığını ifade etti.


Arıklı: Kıb-Tek’i kolay kolay bırakmayacağım

YDP Milletvekili Erhan Arıklı, yine Kıb-Tek ile ilgili söz aldı.

Arıklı, Kıb-Tek konusunu kolay kolay bırakmayacağını söyledi.

Kablo ile elektrik konusunda hükümetin üzerine düşeni yapmadığın belirten Arıklı, araştırma önergesinin reddedilmesi ile ilgili ‘Neyi karartıyorsunuz’ diye sordu.

Arıklı, Kıb-Tek ile ilgili Sayıştay Başkanlığı tarafından hazırlanan raporlara değindi.

Tatar: Bu konuları gündemde tutmak zorundayız

Araştırma önergesinin reddedilmesine üzüldüğünü söyleyen UBP Milletvekili Ersin Tatar, bu konuları gündemde tutmak zorunda olduklarını kaydetti.

Tatar, hükümet destek veren milletvekillerinin Kıb-Tek’in alacağı kararlarla ilgili bilgi sahibi olmadığı G

Tatar, günlük ihtiyaçlar için birkaç santralinin alınmasında sıkıntı olmadığını belirtti.

 

Gürçağ: Ülkeye kazanç getirecek projelere varız

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ, ‘canlı turizmin ekonomiye katkısı’na yönelik güncel konuşma yaptı.

Hükümet programında yer almasına rağmen marina projesinin Turizm Bakanlığı’nın ilgi duymamasının mümkün olmadığını söyleyen Gürçağ, ülkeye kazanç getirecek olan hizmetler var olduklarını belirtti.

Zaroğlu: Dome Otel konusunda bir haftadır rezalet yaşanıyor

YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu, ‘genel olarak siyasi gündem’ ile ilgili konuştu.

Zaroğlu, son dönemlerde birçok peşkeş olayı ile karşılaştıklarını savundu.

Dome Otel konusunda son bir haftadır ‘rezalet’ yaşandığını, bu durumun herkes tarafından görüldüğünü öne süren Arıklı, hükümet temsilcilerinden ihalesiz şekilde Dome Otel’in peşkeş çekileceğinin ifade edildiğini aktardı.

Zaroğlu,  Dome Otel konusunda Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın açıklamalarını eleştirdi, 2008 yılında Maliye Bakanı Denktaş’ın Dome Otel’in ihalesiz verilmesine ‘yeşil faşistler, ihalesiz burayı vermeyeceğiz’ diye haykırdığını söyledi.

“Bu işin sonuna kadar hukuki boyutunu takip edeceğiz” diyen Zaroğlu, reddedilen araştırma önergelerine de değindi.

Vicdani redde de değinen Zaroğlu, hükümetin ‘çok gereksiz’ yasa tasarısı ile gündeme değiştirmeye çalışıldığını savundu.  

Yapılan konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü görüşmesi tamamlandı.

Bu haber toplam 2438 defa okunmuştur
Etiketler :