1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'ARAZİLERE' YAKIN TAKİP!
'ARAZİLERE'  YAKIN TAKİP!

'ARAZİLERE' YAKIN TAKİP!

YENİDÜZEN'in ısrarlı yayınları ile gündeme gelen kamu arazilerinin ihalesiz bir şekilde siyasilere yakın kişilere devredilmesiyle ilgili Meclis Başkanı Sibel Siber’in talebiyle Başsavcılık devreye girdi, Ombudsman da çalışma başlattı

A+A-

Ayşe GÜLER

UBP-DP Azınlık Hükümeti döneminde verilen ve toplumda tartışmaya neden olan ‘araziler’ Başsavcılık takibine alındı, Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı da Taşınmaz Hazine Mallarına ilişkin hukuksal boyutta detaylı çalışma başlattığını YENİDÜZEN’e açıkladı.

Bir süredir kamuoyu gündeminden düşmeyen, Bakanlar Kurulu kararları ile İHALESİZ olarak verilen araziler hem Meclis Başkanı Sibel Siber’i hem de Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’yı harekete geçirdi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası (İTEM) kapsamındaki arazilerin, bu kapsamdan çıkartılarak herhangi bir kriter olmadan şahıslara devredilmesiyle ilgili Başsavcılıktan görüş talep etti.

BAŞSAVCILIK DEVREDE… Meclis Başkanı Sibel Siber, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasası (İTEM) kapsamındaki arazilerin, bu kapsamdan çıkartılarak herhangi bir kriter olmadan şahıslara devredilmesiyle ilgili Başsavcılıktan görüş talep etti.

Gözler Başsavcılıktan gelecek görüş ve Dizdarlı’nın yapacağı çalışma sonucuna çevrildi.

Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy da arazilerin verilmesi prosedürünün İTEM Yasası’na aykırı olduğunu YENİDÜZEN’e yorumladı.

DİZDARLI: “HUKUKSAL, DETAYLI ÇALIŞMA BAŞLATTIM”… Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı ise Taşınmaz Hazine Mallarına ilişkin detaylı, hukuksal çalışma başlattığını YENİDÜZEN’e açıkladı

Öte yandan TC ve KKTC arasında imzalanan ‘2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’na göre de

turizm sektörünün kullanımına ayrılan kamu arazilerinin, ulusal ve uluslar arası yatırımcıya duyurulması, objektif bir İHALE YÖNTEMİ ile yatırımcılara tahsisi yapılmasını zorunlu kılıyor.

Protokol de ‘İHALEYE’ işaret ediyor

Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın oğlu, DP Lefkoşa İlçe Başkanı Rauf Denktaş’a askeri alan içerisinde 220 dönümlük arazi verilmesiyle başlayan, 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı, iş insanı Resmiye Canaltay’a otel yapımı için Lefkoşa’nın göbeğinde arazi verilmesiyle de tırmanışa geçen arazi tartışmaları ise halen sürüyor.

YENİDÜZEN, TC ve KKTC arasında imzalanan ‘2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nda turizm sektörünün kullanımına açılacak kamu arazilerinin tahsisiyle ilgili detayları inceledi.

EMEKLİ BAŞSAVCI ENGİNSOY: “İTEM YASASI’NA AYKIRI”… Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy da arazilerin verilmesi prosedürünün İTEM Yasası’na aykırı olduğunu YENİDÜZEN’e yorumladı: "Yasaya aykırı"

Protokole göre; turizm sektörünün kullanımına ayrılan kamu arazilerinin belirlenerek ulusal ve uluslar arası yatırımcıya duyurulması, objektif bir İHALE YÖNTEMİ ile yatırımcılara tahsisi ve ayrıca mevcut planlı ve tahsisli yatırımların bir an önce hayata geçmesini sağlayacak hukuki alt yapı oluşturulması gerektiğine işaret ediliyor.

PROTOKOL DE ‘İHALEYE ÇIKIN’ DİYOR!...  TC ve KKTC arasında imzalanan ‘2016-2018 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’na göre, turizm sektörünün kullanımına ayrılan kamu arazilerinin, ulusal ve uluslar arası yatırımcıya duyurulması, objektif bir İHALE YÖNTEMİ ile yatırımcılara tahsisi yapılmasını zorunlu kıldığı da ortaya çıktı

Bununla birlikte rezerv arazilerin belirlenerek hazırlanacak objektif bir ihale yönetimi ile ulusal ve uluslar arası yatırımcılara duyurulmasının sağlanacağı da ifade ediliyor.

Bu adım için öngörülen süre Kasım 2016’ydı…

‘Araziler’, Meclis’te de gündem olmuştu:
“İhalesiz verilmesi yasal değil”

Hatırlanacağı üzere araziler önceki gün yeniden Meclis gündemine gelmişti.

Eski Başbakanlar’dan, CTP Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, “Turizm arazilerinin ihalesiz verilmesi yasal değil. TC-KKTC Protokolü'ne de aykırı. Hükümet Resmiye Eroğlu Canaltay'a arazi vererek suç işledi” demişti.

 Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu da Yorgancıoğlu’na cevaben: “Evet ihale açılmadı, doğrudur” yanıtı vermişti.


Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombdusman) Emine Dizdarlı:
“Detaylı çalışma başlattım”

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombdusman) Emine Dizdarlı, Taşınmaz Hazine Mallarına ilişkin  detaylı çalışma başlattığını YENİDÜZEN’e açıkladı.

Dizdarlı, bir süredir bu konu üzerinde hukuksal bazda çalıştığını ifade etti.

 


Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy
“İTEM Yasası’na aykırı”

Emekli Başsavcı Osman Nedim Enginsoy da arazilerin verilmesi prosedürünün İTEM Yasası’na aykırı olduğunu söyledi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Enginsoy, eş değer mal sahiplerinin hakkını alması gerektiğini ancak belirli zaman sonra işlemlerin durduğuna dair bilgi aldığını belirtti.

Bu konuda mağdur olan yurttaşların bulunduğuna işaret eden Enginsoy, inceleme yapılması gerektiğini ifade etti.

 

 

Bu haber toplam 2979 defa okunmuştur
İlgili Haberler