1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ara emri talebi 3 Temmuz’da görüşülecek
Ara emri talebi 3 Temmuz’da görüşülecek

Ara emri talebi 3 Temmuz’da görüşülecek

YÖDAK’ın “KKTC Vatandaşı Öğrencilerin YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölümüne alınması” kararının iptalinin ardından YDÜ, ‘ara emri alma talebiyle’ mahkemeye başvurdu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Yakın Doğu Üniversitesi, Yükseköğretim Planlama Değerlendirme Akreditasyon Koordinasyon Kurulu’nun  ‘KKTC Vatandaşı Öğrencilerin YDÜ Sınıf Öğretmenliği Bölümüne alınması’ kararının iptali için mahkemeye başvurdu. YÖDAK’ın kararının Yüksek Öğrenim Yasası’nın 43. maddesinin 5. fıkrasının a ve b bentlerindeki yetki kapsamında iptal etmesinin ardından YDÜ, ‘ara emri alma talebiyle’ mahkemeye başvurdu.
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dün görüşülmesi beklenen ara emri duruşması 3 Temmuz Cuma gününe ertelendi.  Yüksek Öğrenim Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ise YDÜ’nün YÖDAK kararı ile hukuksal bir girişim başlattığının bilgilerine geldiğini söyledi. Öztürkler, söz konusu bölüme KKTC vatandaşı öğrenci alınabilmesi için öğretime başlama izninin olması gerektiğini dile getirdi.

Öztürkler: “Bakanlık, izin alınmamış bir bölümün diplomasını onaylamaz”

Yüksek Öğrenim Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, YDÜ’nün YÖDAK kararı ile hukuksal bir girişim başlattığının bilgilerine geldiğini söyledi.
Öztürkler, söz konusu bölüme KKTC vatandaşı öğrenci alınabilmesi için öğretime başlama izninin olması gerektiğini dile getirdi.
YDÜ’nün Sınıf Öğretmenliği Bölümü’ne ‘ön açma izninin’ 2015-2016 yılları için geçerli olduğunu söyleyen Öztürkler, 2013 yılında söz konusu bölümün mezun vermesi ile ilgili yapılması gereken tedbirlerden YÖDAK’ın sorumlu olduğunu vurguladı.
Öztürkler, izin alınmamış bir bölümün diplomasının Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Bakanlığın tutumunun Atatürk Öğretmen Akademisi’nin haklarını koruyarak devletin öğretmen ihtiyaçlarının bu kanal ile karşılanması noktasında olduğuna dikkat çeken Öztürkler, “2015-2016 yılı için verilen izin; özelin kendi ihtiyacını karşılaması konusundadır” dedi.

“Soruşturma sürecinden YÖDAK sorumlu”
Bunun yanı sıra Öztürkler, konu ile ilgili soruşturma sürecinden Bakanlık değil, YÖDAK’ın sorumlu olduğunu dile getirdi.
Yüksek Öğrenim Yasası’nda bu durumun açık ve net bir şekilde belirtildiğini ifade eden Öztürkler, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha öncesi süreçle şimdiki süreci karıştırmamak gerekir. Programın ön açma izni bakanlık tarafından verilir ama program hayat bulmaz, öğrenci alınmaz. Daha sonra öğretime başlama iznini YÖDAK verir. Bu iznin ardından bölümle ilgili öğrenciler alınabilir. Üniversiteyi denetleme yetkisi YÖDAK’tadır. 2009-2013 yıllarını kapsayan bir döneminden bahsediliyor. Gereken denetimlerin yapılması gerekiyordu. Bakanlık izni 2015-2016 yıllarını kapsıyor”

Bu haber toplam 1722 defa okunmuştur