1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ara bölgede ortak 1 Mayıs açıklaması
Ara bölgede ortak 1 Mayıs açıklaması

Ara bölgede ortak 1 Mayıs açıklaması

Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi sendikalar ortak açıklama ile yarınki 1 Mayıs eylemine çağrı yaptı.

A+A-

Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi sendikalar PEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN ve DAÜ-SEN ortak açıklama ile yarınki 1 Mayıs eylemine çağrı yaptı.

Açıklamada Kıbrıs’ta çözüm ve federasyon idealine bağlılık vurgulandı ve müzakerelerin yeniden başlama çağrısı yapıldı.

Sosyal eşitsizliklerin, çevrenin yıkımı ve savaşlarla şekillenen bir dönemden geçildiği vurgusu yapılan açıklamada yükselen ırkçılık ve faşizm tehlikesine de dikkat çekildi.

Neoliberal politikaların ırkçılığa da neden olduğu ifade edilen açıklamada işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının önemine değinildi.

 

Açıklamanın tam metni şöyle: 

"Kıbrıs’ın emekçileri olarak dünya çapında emekçilerin mücadele ve dayanışma günü olan işçi 1 Mayıs’ını bu yıl da kutluyoruz.

Fedakârlıklarıyla dünya işçi sınıfının mücadele sembolü olan 1886 Şikago isyanının öncü kahramanlarını saygıyla anıyoruz. Onların vizyonları emekçilere insanca yaşamasına olanak sağlayacak iş, barış ve sosyal adalet mücadelelerinde yıllardır yol gösteren bir fener olmaya devam ediyor.

Sınıf kardeşliği ve enternasyonalizm ruhuyla ve verdikleri çetin ortak sınıfsal mücadelelerle yeni yollar açan ve Kıbrıs işçi sınıfının temel kazanımlarını elde eden ülkemiz işçi hareketinin Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk öncülerini saygıyla anıyoruz.

Faşizme, ırkçılığa ve emperyalist savaşlara karşı dünyanın dört bir yanında barış, eşitlik, adalet, insan hakları ve çalışanların hakları için emekçilerin verdikleri mücadelelerle gücümüzü birleştiriyoruz ve enternasyonalist dayanışmamızı ifade ediyoruz.

Dünyanın hâkim güçlerinin jeostratejik ve ekonomik çıkarlarını dayatmalarının aracı olmaya devam eden emperyalistlerin savaşlarını ve müdahalelerini kınıyoruz. Bu müdahaleler yangınlar ve çalkantılar içerisindeki bölgemizde ölümlere, yıkımlara ve milyonlarca insanın yerinden, yurdundan olmasına yol açmaktadır.

Kıbrıs’ın emekçileri için 1 Mayıs çözüm, yurdumuzun ve halkımızın yeniden birleşmesi mücadelesine bağlılığımızı teyit etme gününü de teşkil etmektedir.

BM’nin ilgili kararlarında belirtildiği şekilde iki toplumun siyasi eşitliğinin, tek egemenliğin, tek vatandaşlığın ve tek uluslararası kimliğin olacağı bir devlet için iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü hedefine istikrarlı bir biçimde bağlı olmaya devam ediyoruz.

Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek, özgür, bağımsız, askersizleştirilmiş ve bütün Kıbrıslıların ortak vatanı kılacak bir çözüm için iki toplum arasında anlaşmaya ulaşılabilmesinin tek yolu toplumlar arası görüşmelerdir.

Görüşmelerin Crans Montana’da kesintiye uğramasının ardından Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu kısır durgunluk adamızda bölünmenin kalıcılaşması yönünde büyük tehlikelere yol açmaktadır.

İki lidere gerekenleri yapmaları ve bugüne kadar varılan görüş birliklerini koruyarak, Crans Montana’da BM Genel Sekreteri’nin koyduğu çerçevede müzakere sürecinin yeniden başlaması yönünde hızla ilerlemeleri çağrısında bulunuyoruz.

Bu yılki 1 Mayıs’ta tüm dünyada emekçiler emperyalist müdahalelerle ve savaşlarla, kapitalist krizin ağır sonuçlarıyla ve emekçilerin haklarına saldırılarla, sosyal eşitsizliklerin keskinleşmesiyle, çevrenin yıkımıyla karşı karşıya bulunuyorlar. Neoliberal kemer sıkma politikaları halkları yoksullaştırdı ve ırkçılığa, yabancı düşmanlığına ve aşırı sağcı faşist güçlerin yükselişine yol açtı.

Yurdumuzda Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin neoliberal politikaların sonuçlarını yaşadıkları koşullarda Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçilerin ortak sınıfsal çıkarları ve emekçilerin mücadelelerini ve dayanışmalarını yoğunlaştırma gereksinimi daha da net bir biçimde görülmektedir.

Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk emekçileri yurdumuzun sınıf sendikacılığı hareketi etrafında birleşmeye ve kemer sıkma politikalarına, çalışma yaşamının düzensizleştirilmesine, özelleştirmelere ve sosyal devletin ortadan kaldırılmasına karşı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk öncü sendikacıların bize bıraktıkları çalışma yaşamına ilişkin hakları ve sosyal kazanımları savunmak için ülkemiz emekçilerini birlikte ortak sınıfsal mücadeleleri geliştirmeye çağırıyoruz.

  • Çözüm ve Yeniden Birleşme için
  • İnsanca yaşama olanağı sağlayan iş için

BİRLİKTE MÜCADELE!

Yaşasın İşçilerin 1 Mayıs’ı!"

Bu haber toplam 1335 defa okunmuştur