1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Apostolos Andreas için hedef Nisan 2016
 Apostolos Andreas için hedef Nisan 2016

Apostolos Andreas için hedef Nisan 2016

Dipkarpaz’da bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu çalışmaları devam ediyor.

A+A-

Dipkarpaz’da  bulunan Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyonu çalışmaları devam ediyor.

Projeyi yürüten Kültürel Miras Teknik Komite ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık ekipleri, çalışmaların başlamasının ardından ilk kez Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk basını için tanıtım ziyareti düzenlendi.

Beş Milyon Euro’ya mal olacak restorasyon çalışmaları kapsamında 1867’de inşa edilen Manastır  ve 1914’de Manastır’a ek olarak inşa edilen odaların tadilatı yapılacak. Çalışmalar kapsamında, bazı çatıların ve duvarların yenilenmesi de bulunuyor.

Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlerin kararıyla, iki toplum arasında güvenin artırılması amacıyla çalışan Kültürel Miras Teknik Komitesi, ada genlinde pek çok kültürel miras projesi  üzerinde çalışıyor.

Dört aşamadan oluşan ve Nisan 2016’da tamamlanması öngörülen projenin birinci aşaması Manastır ve Manastıra ek binaların restorasyonu, ikinci aşaması ise 15’inci yüzyılda inşa edilen Şapel ve çeşmenin restorasyonu bulunuyor. Üçüncü aşamada kuzeydeki kanat binasının restorasyonu  dördüncü aşamada ise çevre düzenlemesi yapılacak.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi Türk Eşbaşkanı Ali Tuncay, Apostolos Andreas Manastırı çalışmasının  adanın her iki tarafında devam etmekte olan önemli projelerden biri olduğunu, Manastırın restorasyonuna Kıbrıs Türk tarafı olarak Kıbrıs Vakıflar İdaresi aracılığıyla 2.5 milyon Euro  katkıda bulunulduğunu ifade etti.

“Apostolos Andreas Manastırı sadece Kıbrıslı Rumlar değil aynı zamanda Kıbrıslı Türkler ve insanlık için de önemli bir kültürel mirastır” diyen Tuncay, yürütülmekte olan restorasyon projesiyle sadece eserin korunmasına değil, Karpaz bölgesinin sosyo ekonomik kalkınmasına büyük katkıda bulunacağını belirtti.

Ali Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi’nde her iki taraf da eşit temsil edilmekte birbirlerinin varlıklarına ve eşitliğine saygı göstermekte ve kararlarını birlikte almaktadır. Umarım Teknik Komite çalışması adada yürütülen diğer çalışmalara emsal olur” dedi.

HADGİDİMİTRİU

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum Eşbaşkanı Takis Hadgidimitriu ise Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon projesinin Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların işbirliğinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Kültürel  eserleri birleştirici bir unsur olarak gördüklerini ifade eden Hadgidimitriu, “kültürel mirastaki işbirliğinin adanın geleceğine temel teşkil edebileceğini” kaydetti.

Projenin finansmanında Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ile Evkaf’ın işbirliğine dikkat çeken Hadgidimitriu, kültürel miras alanında her kesim ile işbirliğine açık olduklarını vurguladı.

ZENNARO

BM Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık Programı sorumlusu Tiziana Zennero, işbirliğine Kıbrıs’taki kültürel mirasların incelenmesiyle  2009’da başladıklarını, bugüne kadar önem sırasına göre 20 proje hayata geçirdiklerini belirtti.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum şirketin ortaklığındaki bir oluşum ile Manastır’ın restorasyonu için 1 Temmuz’da sözleşme imzaladıklarını ifade eden Zennareo, projenin 22 ayda tamamlanmasını beklediklerini herhangi bir gecikme ise öngörmediklerini kaydetti.

Zennaro, “Proje’nin 2016 Nisan ayının sonunda tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

(tak)    

Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur