1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AP'den Türkiye'ye tarihi çağrı
APden Türkiyeye tarihi çağrı

AP'den Türkiye'ye tarihi çağrı

Kararda, Türkiye'ye Güney Kıbrıs’ın “egemenlik” haklarına saygı göstermesi ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarıyla ilgili yayımlanan Navtex'i iptal etmesi çağrısı yapıldı.

A+A-

Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'yı Güney Kıbrıs’ın Akdeniz'de ilan ettiği münhasır ekonomik bölgesine göndermesiyle yükselen "tansiyon" Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda tartışıldı.

Oturumda konuşan AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu üyesi Johannes Hahn, Kıbrıs'ta her iki toplumun liderlerine müzakere masasına dönmeleri çağrısı yaptı.

Ada'da kapsamlı çözüm halinde hidrokarbon kaynaklarının tüm Kıbrıslıların faydalanabileceği şekilde ve en ekonomik yöntemle kullanılabileceğini belirten Hahn, her iki lidere "müzakere masasına dönme yolunu bulmaları ve mümkün olan en kısa sürede kapsamlı müzakereleri başlatmaları" çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler'in de aynı görüşte olduğunu belirten Hahn, "güçlü bir siyasi figür" olan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'ye AB'nin tam destek verdiğini vurguladı.

Johannes Hahn, Türkiye'den Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygılı olmasını ve teenni göstermesini beklediklerini dile getirdi. Hahn, "Bu tartışma büyük ölçüde Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasında hızlı kapsamlı çözüm gereğini gösteriyor. Bence çözüm hiç bu kadar aciliyet arz etmemişti" dedi.

Oturumda AP'nin önde gelen siyasi grupları adına yapılan konuşmalarda da Kıbrıs müzakerelerinin tekrar başlaması ve muhtemel petrol ve doğalgaz gelirlerinin her iki topluma ait olması gerektiği belirtilirken Türkiye'ye Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısı yapıldı.

AP Genel Kurulu'nda söz alan Kıbrıs Rum ve Yunan milletvekilleri ise AB'den Türkiye'ye ekonomik ve siyasi yaptırımlar talep etti.

Soruları cevaplayan Hahn, kapsamlı çözüm yolunda ilerlemeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirterek, Kıbrıs'taki her iki toplumu bu yolda desteklemelerinin önemini vurguladı.

 

--------------------------------------

NAVTEX'İ İPTAL ET ÇAĞRISI 

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye'ye Akdeniz'de “teenni göstermesi ve uluslararası hukuka uygun davranması” çağrısında bulundu.

Türkiye'nin Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği “münhasır ekonomik bölgesine” sismik araştırma gemisi göndermesiyle ilgili karar tasarısı, tüm siyasi grupların desteğiyle AP genel kurulunda kabul edildi.

Bağlayıcı olmayan, sadece parlamentonun pozisyonunu yansıtan kararda, Türkiye'nin Akdeniz'de devam eden sismik çalışmalarının "yasadışı ve provokatif" olarak görüldüğü belirtilerek, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği "münhasır ekonomik bölgesi içi ve çevresindeki gemilerin derhal geri çekilmesi" talep edildi.

Kararda, Türkiye'ye Güney Kıbrıs’ın “egemenlik” haklarına saygı göstermesi ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarıyla ilgili yayımlanan Navtex'i iptal etmesi çağrısı yapıldı.

AP kararında, Türkiye'nin tüm AB üyeleriyle ilişkilerini normalleştirmesinin önemine vurgu yapılarak, "bu tür eylemlerin devamının ve tekrarının katılım süreci dahil Türkiye'nin AB ile ilişkilerini olumsuz etkileyebileceği" belirtildi.

Kararda, Türkiye'nin bu tür eylemleri ve tehditlerinin Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için yapılan müzakerelerin devamını tehlikeye düşürdüğü yer aldı.

Kararda, AB Komisyonu ve Avrupa Dış Eylem Servisi'nden Türkiye'nin, Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesinde eylemlerini yakından izleyerek parlamentoya rapor etmeleri istendi.

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu üyesi Johannes Hahn, AP genel kurulunda karar tasarısıyla ilgili dünkü oturumda yaptığı konuşmada, Ada'da kapsamlı çözüm halinde hidrokarbon kaynaklarının tüm Kıbrıslıların faydalanabileceği şekilde ve en ekonomik yöntemle kullanılabileceğini belirterek Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumu liderlerine "müzakere masasına dönme yolunu bulmaları ve mümkün olan en kısa sürede kapsamlı müzakereleri başlatmaları" çağrısında bulunmuştu.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesini gerekçesiyle geçen ay müzakere masasından kalkmış ve meseleyi AB gündemine taşımıştı.

(AA/YD)

Bu haber toplam 1734 defa okunmuştur