1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Temsiliyet' tartışması
'Temsiliyet' tartışması

'Temsiliyet' tartışması

YENİDÜZEN Yazarı, Siyaset Bilimci Niyazi Kızılyürek’in AKEL tarafından, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday gösterilmesi Meclis’te konuşuluyor.

A+A-

Ayşe GÜLER

YENİDÜZEN Yazarı, Siyaset Bilimci Niyazi Kızılyürek’in AKEL tarafından, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday gösterilmesi Meclis’te konuşuluyor.

Meclis Genel Kurulu’nda Kızılyürek’in seçilmesi halinde Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlementosu’nda temsil edilip, edilmeyeceği tartışıldı, milletvekilleri kürsüye çıkarak, bu konudaki görüşlerini paylaştı.

 UBP Milletvekili Tatar, AKEL’in Niyazi Kızılyürek’i AP seçimlerinde aday gösterdiğini belirterek, burada ‘algı’ operasyonu yapıldığını savundu.

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ise böyle bir seçimle seçilecek kişilerin, Kıbrıslı Türk olması nedeniyle Kıbrıs Türk halkını temsil edebileceğini düşünmediğini belirtti.

Çözüm olsa da olmasa da Kıbrıslı Türklerin AP seçimlerinde temsiliyetine yönelik, Annan Planı Referandumu şeklinde bir seçim yapılması gerektiğini ifade eden Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit,

2 milletvekilinin bu şekilde belirlenmesinin şart olduğunu söyledi.

YDP Milletvekili Erhan Arıklı ise Kızılyürek’in AKEL listesine girmesinin kendi tercihi olduğunu söyledi,

“Seçilirse kimi temsil edileceği biliniyor. AKEL’in özel çalışmaları ile seçilebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Başbakan Tufan Erhürman da “Mesele, Kıbrıslı Türk’ün seçilmesi değil, Kıbrıs Türk halkının kendisini temsil edecek kişiyi seçmesidir” diye konuşarak, Niyazi Kızılyürek, AKEL’in adayı olarak, aday olacaktır. Kendisine başarılar dilerim. Çok donanımlı bir kişidir. Ama aday olması, Kıbrıs Türk halkını temsil edeceği anlamına gelmez. Bunu tartışmaya da gerek yok” dedi.


UBP Milletvekili Tatar:
 “Algı operasyonu yapılıyor”

UBP Milletvekili Tatar, içtüzüğün 62. maddesi uyarınca Avrupa Birliği Parlamentosu ile ilgili söz aldı.

Tatar, Meclis’in geç açılmasını eleştirdi, bu konuda dikkat edilmesini istedi.

 Kıbrıs’ın güneyinde AKEL’in Niyazi Kızılyürek’i AP seçimlerinde aday gösterdiğini belirten Tatar, burada ‘algı’ operasyonu yapıldığını savundu.

Tatar, “Bir Kıbrıslı Türkü aday gösteriyorlar, seçilirse güya AP’de Kıbrıslı Türkleri temsil edilecek propagandası yapılıyor” dedi.

Kıbrıslı Türklere bu konuda büyük bir haksızlık yapıldığını ifade eden Tatar, “Niyazi Kızılyürek, kendisini geliştirmiş, başarılı bir akademisyen olabilir. Bu şekilde aday gösterilmiş olabilir. Ama Kıbrıslı Türklerle alakası yoktur” dedi.

Tatar, Meclis eski Başkanı Sibel Siber döneminde AP’de Kıbrıslı Türkleri temsil edecek iki kişi için, adanın kuzeyinde de seçim yapılmasına yönelik ortak deklarasyon yayınlandığını hatırlattı.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Akıncı ile Dışişleri Bakanı Özersay’ın bir takım tartışmaları olduğunu belirten Tatar, bu tartışmanın gayet doğal olduğunu söyledi.


Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay:
“Kıbrıs Türk halkını temsil edebileceğini düşünmüyorum”

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ın güneyinde ikamet eden bir kişinin AKEL tarafından aday gösterilmesi ile ilgili  özel bir endişe duyulması gerekmediğini söyledi.

 “AP seçimlerinde seçilecek kişilerin, ‘Kıbrıslı Türk’ olması hasebi ile Kıbrıs Türk halkını temsil edebileceğini düşünmüyorum” diyen Özersay, Avrupa Parlamentosu’nda şu anda KKTC Meclisi’nden temsiliyetin söz konusu olabildiğini,  milletvekillerin Kıbrıs Türk toplumun seçilmiş kişileri sıfatı ile orada temsil ettiğini ifade etti.

Özersay, Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti meselesinin Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, belediye başkanları ve muhtarlar seviyesinde olduğunu izah edilmesi gerektiğini aktardı.


Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit:
“AP seçimlerinde Annan Planı Referandumu şekilde seçim yapılmalı”

Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, federal çözümün bulunabileceğine inandığını, bu bağlamda Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüttüğü çalışmalara da destek verdiklerini söyledi.

AP seçimlerinde AKEL’den aday olan Niyazi Kızılyürek’in kendini geliştiren bir Kıbrıslı Türk olduğunu, belirten Özyiğit, Kızılyürek’e başarılar diledi.

Özyiğit, çözüm olsa da olmasa da Kıbrıslı Türklerin temsiliyetine yönelik, AP seçimlerinde Annan Planı Referandumu şekilde bir seçim yapılması gerektiğini, AP seçimlerinde 2 milletvekilinin bu şekilde belirlenmesinin şart olduğunu belirtti.


YDP Milletvekili Erhan Arıklı:
“AP konusunda Meclis ortak bir mutabakata varmalı”

YDP Miletvekili Erhan Arıklı, Kızılyürek’in AKEL listesine girmesinin kendi tercihi olduğunu söyledi,

“Seçilirse kimi temsil edileceği biliniyor. AKEL’in özel çalışmaları ile seçilebileceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Arıklı, Dışişleri Bakanı Özersay’ın zaman zaman yaptığı açıklamaları hükümet adına mı yoksa Halkın Partisi adına mı yaptığını sordu.

Hükümetin Kıbrıs konusunda ortak bir görüşü olmadığını ifade eden Arıklı, AP konusunda Meclis’in ortak bir mutabakata varması gerektiğini dile getirdi.


Başbakan Erhürman:
“Mesele, Kıbrıslı bir Türk’ün seçilmesi değil”

Başbakan Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nun geç başlamaması gerektiğini ifade etti.

Güncel konuşmalarda yaşanan sıkıntılara değinen Erhürman, bu konudaki ilgili maddeyi Meclis kürsüsünden okudu.

Kıbrıs Türk halkının seçtiği insanların halkı temsil ettiğini belirten Erhürman, bu kuralların ilgili mevzuatta açık olduğunu dile getirdi.

Erhürman, “Mesele, Kıbrıslı Türk’ün seçilmesi değil, Kıbrıs Türk halkının kendisini temsil edecek kişiyi seçmesidir” diye konuşarak, şöyle dedi: “Niyazi Kızılyürek, AKEL’in adayı olarak, aday olacaktır. Kendisine başarılar dilerim. Çok donanımlı bir kişidir. Ama aday olması, Kıbrıs Türk halkını temsil edeceği anlamına gelmez. Bunu tartışmaya da gerek yok.”

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın yaptığı temaslara da değinen Erhürman, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında görüş ayrılığı olmadığını kaydetti.

Erhürman, Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasında olabildiğinde çok konuda işbirliklerinin geliştirilmesinin hem Cumhurbaşkanı hem de hükümetin ortak görüşü olduğunu belirtti.

Bu konunun nihai noktada nereye gideceği ile ilgili 4 parti arasında görüş birliği olmadığını yineleyen Erhürman, “Crans Montana’da gelinebilecek en üst noktaya gelindi. Çok yoğun uğraşlarla buraya gelindi. Gelinen süreci kaçırmamak, Anastasiadis’in meseleyi zamana yaymak istemediğimizi CTP olarak defalarca açıkladık.” dedi.

 


Üst Kademe Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle

Erhürman’ın açıklamalarının ardından Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, kısa bir bilgilendirme yaptı.

Uluçay, AKPA ve AP’de Meclis’i temsil eden milletvekilleri ile toplantı yaptıklarını ifade ederek, AP seçimleri yapılana kadar yurt dışındaki ülkeleri bilgilendirme çalışmaları yapma kararı aldıklarını belirtti.

Uluçay’ın ardından Üst Kademe Yöneticileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı milletvekillerinin bilgisine getirildi, oy birliği ile kabul edildi.


Görüşme tamamlandı…

Gruplar arası varılan mutabakat gereği, Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü görüşmesi tamamlandı.

Yarın saat 10.00’da yeniden toplanacak.

 

Bu haber toplam 3744 defa okunmuştur
İlgili Haberler