1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘AP kararı gerçeklerle bağdaşmıyor’
‘AP kararı gerçeklerle bağdaşmıyor’

‘AP kararı gerçeklerle bağdaşmıyor’

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törende konuştu

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının masada olduğunu; ancak Kıbrıs Rum tarafının artık ne istediğine karar verme zamanının gelip geçtiğini belirterek, “Federal ortaklık hedefine sadıksalar, bu konuda samimiyseler, federal ortaklığı mümkün kılacak davranış içinde olmaları gerekir” dedi.

Eroğlu, başta Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası toplumdan, iki tarafın haklarına saygılı davranmalarını ve Kıberıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’e her şeyin konuşulup çözümlenebileceği yer olan masaya ön şartsız dönmesi hususunda ciddi uyarılar yapmalarını beklediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının ısrarlı tutumu nedeniyle hazırlamış olmalarına rağmen masaya bir harita koyamadığını ama yüzdelik ve yerleşim birimlerinin isimlerini koyduğunu, bu dikkate alındığında ise talep edilen toprağın büyüklüğü ve bir haritanın ana hatlarıyla ortaya çıktığını kaydetti. Eroğlu, “Böylesi bir isteme evet dememiz asla mümkün değildir” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı son kararın çözüme değil, Kıbrıs Rum uzlaşmazlığına hizmet ettiğini ve gerçeklerle bağdaşmadığını da iddia eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorunu ve buna bağlı konularda muhatabının Kıbrıs Türk tarafı olduğunu bilmesini istedi.

Hidrokarbon konusunda Kıbrıs Rum tarafı resmi bir özel komite kurulmasına siyasi nedenlerle karşıysa, “mevcut Ekonomi Teknik Komitesi içerisinde modaliteleri belirlendikten sonra, iki taraftan birer şirket aracılığıyla hidrokarbon konusunda birlikte hareket etme ve karar alma yönüne gidebileceklerini” ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu yöntemin daha önce Kıbrıs Rum tarafı KKTC’den elektrik alırken kullanıldığını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “bir diğer yolun ise iki tarafın da hidrokarbonlar konusundaki faaliyetlerini eş zamanlı bir şekilde durdurmaları ve kapsamlı çözüme odaklanarak, çözümle birlikte doğal kaynakların yönetiminin federal seviyede yönetilmesi” olduğunu söyledi.

(tak)

Bu haber toplam 1079 defa okunmuştur