1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. AÖA öğrencileri EYLEMDE
 AÖA öğrencileri EYLEMDE

AÖA öğrencileri EYLEMDE

YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı'nın bir özel üniversiteye ilkokul sınıf öğretmeni yetiştirme hakkı için ön izin vermesine karşı çıkan KTÖS ve Atatürk Öğretmen Akademisi öğrencileri bugün eylem yaptı

A+A-


Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) önünde eylem yaparak, bir özel üniversiteye ilkokul sınıf öğretmeni yetiştirme hakkı için ön izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Öğrenciler, hükümeti, Eğitim Bakanlığı’nı ve YÖDAK’ı bu kararından dönmeye çağırırken, “Bu yanlış ortadan kalkana kadar eylemlerin devam edeceğini” bildirdi.

KTÖS'ün de destek verdiği AÖA öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK önüne yürüyüş düzenleyerek, “AÖA'yı kapattırmayız”, “Sınıf öğretmenine ihtiyaç varsa biz buradayız”, “Kurumu ezme özele yol verme”, “İhtiyaç varsa AÖA'ya öğrenci al” şeklinde pankartlar açarak, alınan kararı kınadı ve alkışlarla protesto etti.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK önünde yaptığı açıklamalarda, siyasilerin sorunları çözmek yerine sorunlar yarattığını savunarak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve YÖDAK’ın YDÜ’ye verdiği izni eleştirdi.

Elcil, ülkede ilkokul sınıf öğretmeni yetiştiren bir kurum olduğunu, birçok da işsiz bulunduğu, ancak “kapalı kapılar arkasında birilerine bu izinlerin verildiğini” ifade ederek, bunun ticari bir iş ve müşteri toplama olduğunu iddia etti.

 

KTÖS olarak bilimsel eğitimden yana olduklarını ifade eden Elcil, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ı da sert bir dille eleştirdi ve suçlamalarda bulundu, “Ülkede sizin gibi siyasilere ihtiyaç yoktur” dedi.

Elcil, YÖDAK Başkanı’nın YDÜ’den geldiğini, Cumhurbaşkanı’nın da değişmesiyle “görevden giderayak” YDÜ’ye avantaj sağlamak için çalıştığını iddia etti.

YÖDAK’ın bulunduğu binayı “gecekondu” olarak niteleyen Elcil, üniversite ve eğitim kurumlarının da böyle “gecekondu” gibi geliştiğini savundu. Elcil, eğitim alanında yapılan yanlışlıklara sessiz kalmayacaklarını belirterek, bu kararı şiddetle protesto ettiklerini ifade etti ve bu kararın geri alınması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

ALİOĞLU

AÖA Öğrenci Konseyi Başkanı Ayşe Alioğlu da, AÖA’nın 1937 yılından beridir ülkenin öğretmen ihtiyaçlarını doğru hesaplayarak nitelikli bir seçme sistemi ile öğretmen adaylarını belirlediğini ve ilkokul ve okul öncesi kurumlara öğretmen yetiştirdiğini kaydetti.

Alioğlu, özel üniversitelerin öğrencileri yanlış yönlendirerek ülkede her alanda ihtiyaç fazlası istihdam oluşturulduğunu, ayrıca eğitimin niteliğinin tartışılır hale geldiğini ve ticari bir şekle dönüştüğünü savunarak, ülkede ihtiyaç fazlası oluşturmayan ve nitelik tartışması yapılmayan branşlardan birinin ilkokul sınıf ve okul öncesi öğretmenliği olduğuna işaret etti.

Bunun da ticari olmayan, planlı, sistemli ve denetlenebilir bir başarı öyküsünün bulunmasından kaynaklandığını ifade eden Alioğlu, tüm bu gerçekler ortada dururken YÖDAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir özel üniversiteye ilkokul sınıf öğretmeni yetiştirme hakkı için ön izin vermesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Alioğlu, bunu eleştirerek, ülkede şu anda 110 öğretmen adayının 2018 yılına kadar oluşabilecek ihtiyacı karşılayabileceğini belirterek, 2019 yılındaki ihtiyacın karşılanabilmesi için bu yıl okul öncesi için 20, ilkokul öğretmenliği için 30 öğretmen adayının okula alınması gerektiğini, Eğitim Bakanlığı’nın bu sayıyı AÖA’ya alıp, sorunu ortadan kaldırabileceğine işaret etti.

Alioğlu, YÖDAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı aldıkları bu karardan dolayı kınadıklarını ve mücadeleye devam edeceklerini belirterek, AÖA’nın nitelikli, ücretsiz, devlet eliyle ve ciddi bir anlayışla öğretmen yetiştirdiğini vurguladı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

 

EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Eğitim Bakanlığı, ilgili üniversitelerin sınıf öğretmenliği lisans programına verilen iznin şartlı bir izin olduğunu ve bundan önce olduğu gibi bundan sonraki dönemde de bakanlığa bağlı devlet okullarında Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) mezunu gençlerin istihdam edileceğini yineledi.

Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ilgili üniversitelere verilen ön izinde yer alan şu ifadelere dikkat çekildi:

“Sadece ve sadece Atatürk Öğretmen Akademisi’nden mezun olma hakkı elde edenlere, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi’ne bağlı devlet okullarında öğretmen olarak istihdam hakkı tanınacak olup ilgili üniversitenin Eğitim Fakültesi bünyesinde açılması planlanan Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı’ndan (Türkçe) mezun olanlar Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi’ne bağlı devlet okullarında öğretmen olarak istihdam olanağına haiz olamayacaklardır.”

AÖA dışındaki üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olacakların bakanlığa bağlı devlet okulları dışında istihdam olanağına sahip olacakları vurgulanan açıklamada,  “Burada dikkat edilmesi gereken nokta, devlet okulları dışındaki okullara sınıf öğretmeni olarak istihdam edilen kişilerde KKTC vatandaşlarının yeterli sayıda olmamasıdır. Buna da en büyük sebep üniversitlerin ilgili bölümlerine KKTC vatandaşlarına kayıt hakkı tanınmamasıdır” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın AÖA’ye güveninin tam olduğu kaydedilen açıklamada, bu okulda okuyan öğrencilerin haklarının her zaman korunduğu, ilgili üniversitelere şartlı izin verilirken de korunmaya devam edildiği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, “Bundan sonraki süreçte de devlet okullarımız AÖA mezunlarına emanet edilmeye devam edilecektir” ifadesine yer verildi.

 

YD/TAK

Bu haber toplam 2325 defa okunmuştur