1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Antik Liman’da yetki karmaşası çözülüyor
Antik Liman’da yetki  karmaşası çözülüyor

Antik Liman’da yetki karmaşası çözülüyor

Atıl durumda olan, sıklıkla çevre ve denizdeki kirlilikle gündeme gelen Girne Antik Limanı’ndaki yetki karmaşasının giderilmesi, sorunların çözülmesi için Turizm Bakanlığı ve belediye protokol imzalanması için çalışma başlattı

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne Antik Liman’da uzun yıllardır kangrenleşen yetki karmaşası sorunu çözülüyor.

Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Girne Belediyesi, ‘görev netleştirmesi’ için protokol imzalama hazırlığında.

Atıl durumda olan, sıklıkla çevre ve denizdeki kirlilikle gündeme gelen limandaki sorunların çözülmesi için bakanlık ve belediye arasında oluşturulan çalışma grubu önceki gün bölgeye giderek, inceleme yaptı.

Varılan uzlaşıya göre; bölgedeki kanalizasyon sıkıntısı olması durumunda bu sorunu belediye çözecek, bununla birlikte Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin söylediği formata uygun 2 bina örnek seçilerek, dış cephesini restore edecek.

Bölgede esnaf ile de görüşülecek, protokole Limanlar Dairesi, Hayvancılık Dairesi, askeri birlik, gümrük muamelesine yönelik ilgili tarafların da onay vermesi gerekiyor.

Genç TV’de yayımlanan, Baykan Gürses Özdağ’ın hazırlayıp sunduğu ‘Merhaba Yeni Gün’e dün sabah konuk olan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, protokol hazırlığına yönelik çalışmaları açıkladı.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü:
Protokol imzalanacak, yetkiler yazılı olarak belirtilecek

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Girne Belediyesi arasında Antik Liman ile ilgili protokol oluşturulacağına açıkladı, protokolde yazılı olarak görev ve yetkilerin de belirtileceğini ifade etti.

Güngördü, liman içerisindeki düzensizlikle ilgili hangi kurumun ne yapacağı, belediyenin üzerine düşen görevler ve bakanlığın çözeceği işlerin netleşmesi için çalışma grubu oluşturulduğunu kaydetti.

Çalışma grubunun önceki sabah limana giderek toplantı yaptığını da ifade eden Güngördü, “Toplantıya Turizm Bakanlığı’ndaki yetkili müdür, müsteşarlar gitti. Çevre Dairesi yetkililer ve ben de katıldım. Binalara bakan, kanalizasyonla ilgilenen, reklam tabelalarına bakan mühendislerimiz de oradaydı” dedi.

“Yetkiler yazılı olarak belirlenecek”

Varılan uzlaşıya göre Turizm Bakanlığı ve belediye arasında protokol oluşturulacağını aktaran Güngördü, Güngördü şöyle devam etti: “Girne Belediyesi kanalizasyon suyu ile bir sıkıntı varsa bu sorunu çözecek. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin söylediği formata uygun 2 bina örnek seçilecek, dış cephesi restore edilecek. Kendi öz kaynaklarımızla bu çalışmaları yapacağız”

“İşletme sahiplerinden de beklenti olacak”

Bölgedeki işletme sahiplerinden gelecek öneriler doğrultusunda belediye ve Turizm Bakanlığı’nın da bir takım beklentilerinin olacağını açıklayan Güngördü, özetle sözlerini şöyle tamamladı:  “Örneğin işletmelerdeki garsonların kılık kıyafetlerine dikkate edilecek, yoldan geçen turisti kolundan çekmeyecek.  Reklam tabelaları limanın dokusuna uygun değilse, bir süre verilip değiştirilecek. Masa sandalyeler ve işletmelerin kötü görünümlerinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bununla ilgili 7-8 yıl önce Resmi Gazete’de yayımlanan bir tüzük bulunuyor. Liman içerisindeki işletmelerin nasıl davranacakları A’dan Z’ye belirtiliyor. Otorite boşluğu protokol ile çözülecek. Şöyle bir de resmi önerimiz oldu, yaz aylarında eskiden olduğu gibi Haziran’dan Eylül’e kadar turizm zabıtası, turizm polisi oluşturulabilir mi diye. Kordonboyu’nda dolaşsın… Bölgede karadaki yetkili biz olmak istiyoruz. Deniz içinde oluşan kirliliklerin temizlenmesi ile ilgili büyük operasyon yapılabilir. Bir iki sandal kiralanabilir, temizliğe katkı konabilir. Kış girişi deniz kirliğini temizleştik. Bunun sürdürebilir olması için kontrol mekanizması oluşturulmalı, denetlenmeli ve ceza kesme konusunda adım atmalıyız. Ceza kesilmeden insanlar kanunlara uymakta sıkıntı yaşıyor. Protokol, tarafların tam olarak görevleri belirlenirse imzalanacak.  Bölgedeki yetkili Limanlar Dairesi, Hayvancılık Dairesi, gümrük muamelesi ve askeri birlikler var, esnaf da çok önemli… Onların da düşünceleri alındı.”

Bu haber toplam 2685 defa okunmuştur