1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Anti Gravity Sporu
Anti Gravity Sporu

Anti Gravity Sporu

Anti Gravity Sporu

A+A-

 

Filiz Uzun
Fotoğraflar: Gürcan Topukçu

Kim sevmez ki hamağa serilip keyif yapmayı? Ben çok severim. Peki hamakta spor deseler ne düşünürsünüz? Ben Anti Gravity sporunun Kıbrıs’ta yapıldığını duyduğum ilk andan itibaren heyecanla yapacağım günü bekliyordum.
Hamak, hem de ipek kumaşlar içinde serilip rahatlamak. Üstelik bu kumaşlar arasında dans edercesine egzersizler yapmak. Ben denedim. Acayip keyif aldım. İlk kez denememe rağmen birkaç hareketi başardım. Sanıldığı kadar basit değil tabii. Denge çok önemli mesela.
İpek kumaşın üzerinize değdiği ilk anda rahatlıyorsunuz. Bebekler gibi içine dolandığınız anlar da inanılmaz keyifli. Hareketler çok estetik ve seksi. Ben çok sevdim bu sporu. Tam bana göre dedim yaparken.
Bu sporu ilk kez Kıbrıs’ta yapan Ayşen Demirağ. İnanılmaz huzurlu bir kadın. 8 senedir yoga ile uğraşıyor. Rastlantı icabı tanışmış Anti Gravity ile. Çok da iyi olmuş. Sayesinde Kuzey Kıbrıs’a da taşındı bu spor. Büyük emek harcıyor ama bu spor için. Eğitimler, malzemeler... Hala eğitimlerine devam ediyor kendini geliştirmek için.
Yapılmamışı yapan kadınlara bayılıyorum ben. Çabalayan, öğrenme azmi hiç bitmeyen kadınlara... Geçtiğimiz günlerde röportaj için stüdyosuna gittim, hamakları gördüğüm ilk anda delirdim zaten. Selam dedikten sonra hemen girmek istedim hamağın içine. Birkaç brifingten sonra kendimi Anti Gravity yaparken buldum. Waww çok seksi hareketler var. Aynalarda görüyorsunuz kendinizi. Öyle esnetici hareketler gösteriyor ki bana Ayşen hanım hiç bırakmak istemedim doğrusu.
Özellikle sırt, boyun ve kas ağrısından muzdarip olanlara öneririm, hamak içinde kurtulun ağrılarınızdan. Üstelik genç kalacağınız da yanında garantisi.
Bence denemelisiniz. Ne olursa olsun bir kez deneyin diyorum çok seveceksiniz. Ben dans Anti Graviti dersleri vermeye başladığı anda, sürekli müşterisi olacağıma söz veriyorum Ayşen Hanıma… Merak edenlere söyleyeyim stüdyosu Dereboyu Caddesi’nde Polo Mağazasının yanında. Uğrayın, sadece görün, bence eminim denemek isteyeceksiniz…

DEMİRAĞ: YERÇEKİMSİZ SPOR

F.U: Sizi tanıyabilir miyiz?
A.D:
Adım Ayşen Demirağ. 2 çocuk annesiyim. Turizm ve otel işletmeciliği mezunuyum. Ancak turizm işinde hiç çalışmadın. Çeşitli kurumlarda halkla ilişkiler ve benzeri görevlerde çalıştım.

F.U: Bildiğim kadarıyla yoga da yapıyorsunuz? Nasıl başladınız?
A.D:
Sırt kaslarımla ilgili sıkıntılarım vardı ve birçok tedaviden geçtim. En son doktorum bana yoga yapmamı önerdi. 7-8 sene önceydi. Daha sonra yogayı çok sevdim ve her şeyi bırakarak Hindistan’a yoga eğitimi almaya gittim. Yoğun bir eğitimden geçerek uluslararası lisansımı aldım. Lisansımı aldıktan sonra kendi stüdyomu açtım. Kendi işimi açtığım zaman anladım ki eğitimin sonu yok ve kendi eğitimime de devam ettim. Atina, Türkiye ve Güney Kıbrıs gibi çeşitli ülkelerden yoga eğitimleri aldım. Önümüzdeki temmuz ayında yine yoga eğitimi için Hindistan’a Himalayalar’a gideceğim.

F.U: Anti Gravity’yi nasıl tanıdınız?
A.D:
3-4 sene önce tamamen tesadüf eseri Güney Kıbrıs’ta bir arkadaşımın yoga stüdyosunda gördüm hamakları ve denedim. Çok cazip geldi ve biraz araştırma yaptım. Bu sporun sadece Amerika’da yapıldığını ve dolayısı ile de eğitimlerinin de orada verildiğini ve uzun bir eğitim sürecinin olduğunu öğrendim. Amerika’ya gitmek çok zor olacağından bu konuyu erteledim. Daha sonra facebook’ta bir reklam gördüm. İstanbul’da bir spor stüdyosunda bu alanda Amerika’da lisansını alıp masterı olan bir bayanın kurs açtığının haberi vardı. İletişime geçtim ve ben de kursa katıldım. Başlangıç lisansımı aldım. Bu eğitimin bir üst eğitimini almak için de Mayıs ayında İrlanda’ya gidiyorum. Hava yogası eğitimi almak için. Bu eğitimin sonu yok.

F.U: Yoganın bir dalı mıdır Anti Gravity?
A.D:
Yoganın dalı da sayılabilir ancak illa yoga bilmek gerekmez yapmak için. Ben İrlanda’ya eğitim başvurusu yaparken bana sordular; yoga ya da plates biliyor muyum diye. Bunun nedeni bana göre eğitimin içeriğini belirlemek içindir. Ancak bilmesem de bence bu kursu alabilirim. Zemin olması açısından yoga bilmek avantajdır.

BOY UZATIYOR

F.U: Anti Gravity nedir? Nasıl başladı spor olarak yapılmaya?
A.D:
Anti Gravity’yi yaratan Cristopher Harrison isimli Amerikalı bir akrobattır. Plates’çi, yogacı ve dansçıdır Cristopher Harrison. Akrobat olan Harrison birçok kez düşerek sakatlandığı için yaptığı bu Anti Gravity ile sağlığına kavuştuğunu gördü ve herkesin bu sporu yapmasını istedi. 1991 yılında Anti Gravity şirketini kurarak eğitimler vermeye ve bu sporun yaygınlaşmasına vesile oldu. Akrobasi yaparken öncelikle hamakla çalıştı. Daha sonra hamağın ipek olmasının vücuda daha iyi geldiğini keşfetti. Harisson’un iddiasına göre bu ipek hamaklarda öğretilen hareketleri yapan herkesin stüdyodan çıkarken boy ölçümlerinin de uzamış olduklarını göreceğidir ki bu çok ilginçtir.

F.U: Bunun nedeni kasları ve omurları esnetmesi midir?
A.D:
Kesinlikle öyle. Yapılan hareketler kas ve omurlar üzerine çok etkili hareketlerdir. Hatta omurga sorunu olanlara, sırt kasları ya da kemik sorunu olanlara önerilecek çok etkili bir spordur.

F.U: Anti Gravity adı da ilginç değil mi?
A.D:
Gravity’ye (yerçekimi) karşı gelen hareketler yapılmaktadır. Hamağın içinde ve havadasınız. Genellikle hareketler baş aşağıya doğru yapılmaktadır. Burada beyne kan gitmesi sağlanarak organlarınız dahil tüm sisteminiz ters düz edilerek hareketlenmeniz, kan dolaşımınızın hızlanması ve tüm dokulara oksijen gitmesi sağlanmaktadır. Ayrıca omurganız baskıya maruz kalmadan esner.

F.U: Hastalıkların tedavisinde de önerilebilir yani?
A.D:
Evet. Anti Gravity’nin çıkış noktası bu zaten. Harison’a sakatlıkları nedeniyle bir daha hiç yürüyemeyeceği söylendi. Ve New York’a giderek plates ile tanıştı ve 8 yıl Hindistan’da kalarak yoga yaptı. Daha sonra Anti Gravity’yi keşfetti ve sağlığına kavuştu. Dünyada da hızla yayılmaya başladı.

F.U: Birçok yararı var yani.
A.D:
Kasların uzamasına ve esnemesine, omurların arasının açılıp sırt omurlarının düzelmesine yarar. Baş aşağıya olan hareketler nedeniyle beyne giden kan akımının artması nedeniyle sağlıklı düşünme, cilde olan kan akımı nedeniyle cildin genç kalmasına, organların arasının açılıp yapışıklıkların önlenmesine, yine dokulara giden kan akımını artırdığından organların ve dokuların sağlıklı kalmasına, beslenmesine neden olur. Kendinizi daha genç hissedersiniz. Tabii bunun yanında çok eğlenceli ve rahatlatıcı bir spordur.

ZAYIFLATICI ETKİSİ

F.U: Her yaştan insanların yapabileceği bir spor mudur?
A.D:
Ben bu sporu yapmaya başladığım günden beri her yaştan kişi gelmeye başladı. Daha çok gençler olsa da orta yaş kişiler de talep etmektedir.

F.U: Bazı sağlık sorunları olanlar yapamaz gibi düşünüyorum ben bu sporu. Mesela yüksek tansiyon ya da nörolojik sorunları olanlar.
A.D:
Evet. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, yeni ameliyat geçirenler, beyinle ilgili sorunları olanlar, göz tansiyonu olanlar mesela bu sporu yapamaz. Bir de son 6 saat öncesinde botoks yaptırmamış olmaları gerekmektedir. Ama yine de bu kişiler de bizimle çalışmak istediklerinde baş aşağıya döndürmeden hamak içerisinde rahatlatıcı ve esnetici olan hareketleri öneririz.

F.U: Genellikle kişiler spor tercihlerinde zayıflatıcı sporları tercih ederler, bu sporun zayıflatıcı etkisi var mıdır?
A.D:
Evet zayıflatıcı etkisi de vardır. Kasların uzamasında %60 yogadan esinlenerek yapılan bir fithness şekli olduğundan zayıflıyorsunuz da. Hareketler özellikle karın ve bacak için çok etkilidir. Kan akımını da hızlandırdığından yağ yakımı da artırıyor. Kollar, bacaklar ve karın kasları çok çalıştığından incelmeler de olur. En önemlisi baskı yoktur kaslara.

F.U: Hamağın kumaşı da çok güzel ve rahatlatıcı etkisi var.
A.D:
Evet. Hamak kumaşı % 50 ipek, %50 polyesterdir. Ve dokunulduğu zaman vücudu saran ve rahatlatan bir etkisi de vardır.

TEK VE GRUP SEANSLAR

F.U: Şu an salonunuzda 4 adet hamak var. Nerden temin ediyorsunuz bu hamakları?
A.D:
Amerika’dan getirttirdim ben. Şu an stüdyomda 4 adet var, İrlanda’ya gittiğim zaman 2 adet daha alacağım. Çok pahalı oldukları için hepsini birden alamadım. 6 tane bir salon için ideal sayıdır. Her kişi ile ilgilenebilmem için grup çalışmalarında 6, olması gereken sayıdır.

F.U: Genellikle grup halinde mi yapıyorsunuz seanslarınızı?
A.D:
Hayır. Çeşitli şekillerde olabilmektedir. Özel çalışmak isteyenler oluyor. Tek başına alabiliyorum. 2 kişi ya da şu an 4 kişilik gruplar da olabiliyor. Ücret ona göre değişebiliyor. Tek kişilik seansımız saati 50 tl. Grup çalışmalarında 35 tl’dir ücretlerimiz. Türkiye’de tek seanslar 160 tl’dir. Hem kişilerin seviyelerine göre hem de kişinin özel talebine göre seanslar düzenlenebiliyor. Yoga öğrencim olanlara daha uygun fiyatlarla Anti Gravity yaptırabiliyorum.

F.U: Ben de deneyen biri olarak söyleyebilirim ki hakikaten çok keyifli bir spor. Grup halinde sanırım çok daha keyiflidir.
A.D:
Evet el ele tutuyoruz, sallanıyoruz. Gerçekten çok keyiflidir. Denemeyen mutlaka denemeli bence.

F.U: Hamaklar güvenilir midir?
A.D:
Kesinlikle güvenilidir. İpek ve polyester karışımı olduğu için güçlü kumaşlardır. Harison’a göre 450 kg ağırlığına kadar taşıyabilir. O yüzden kilo sorunu olanlar da korkmadan bu sporu yapabilirler. Benim kurduğum sistemde 1 tona kadar ağırlık taşıyabilir.

F.U: Son bitiriş saatleriniz çok güzel.
A.D:
Evet. Rahatlatıcı hareketlerdir onlar. İpeğin içine kapanıp dinlenme hareketleridir. Huzur vericidir. Ben ayrıca yoga seanslarıma da katıyorum Anti Gravity’yi. Son dakikalarda hamaklara çıkıp rahatlıyoruz.

“GENÇLİK PINARI”

F.U: Kuzey Kıbrıs’ta bu sporu yapan başka biri var mı?
A.D:
Hayır yok. Güney Kıbrıs’ta bir bayan arkadaş var ve ben. İkimizin de lisansları Cristopher Harrison belgesidir. Mayıs ayında alacağım kurs ile ben bir level üste çıkacağım.

F.U: İnsanlar sizce bu sporu en çok neden seçmeli?
A.D:
Gençleştirici özelliğinden dolayı bence. Gerçekten bu sporu yapanlar genç hissediyorlar. Cristopher Harisson bu spora “Gençlik Pınarı” diyor zaten. Dinç ve esnek kalırsınız ve zayıflatıcı etkisi var. 1 saat boyunca hiçbir şey düşünmez ve gayet keyif alırsınız.

F.U: Bu sporda hedefleriniz nedir?
A.D:
Hedefim birçok insana ulaşmak. Burada da bu spor yapılıyor ve insanlar da denesin istiyorum. Bu alanda eğitimlerimi tamamlayıp kendimi geliştirmek, tüm eğitimleri alıp bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Terapatik Anti Gravity vardır, onun eğitimini almak istiyorum. Fundamentals 1-2 eğitimlerinden sonra hava yogası var ki onu önümüzdeki ay öğreneceğim. Suspansion Fitness dediğimiz eğitimler var. Bu eğitimler tamamlandıktan sonra Level 2 tamamlanmış oluyor. Level 3 sağlık sorunları olan kişilerle çalışılan eğitimler var. Ya da çocuk Anti Gravity’si. Bir de havada dans yogası var. Tüm bu eğitimleri tamamlamak ve bu alanda kendimi geliştirmek hedeflerim arasındadır.

F.U: Son olarak söylemek istedikleriniz var mı?
A.D
: Herkesin bu sporu denemesini diliyorum. Ben bu sporu yaptıkça ve eğitimlerimi tamamladıkça çok mutlu oluyorum. Aldığım bu eğitimleri ve bu sporu herkesle paylaşmak istiyorum. Sayenizde ilk kez yaptığım Anti Gravity sporu birçok kişiye ulaşacak. Bunun için size ve gazeteniz Yenidüzen-Adres Kıbrıs dergisine çok teşekkür ederim.

 

Bu haber toplam 12218 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 207. Sayısı

Adres Kıbrıs 207. Sayısı