1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ANMA ETKİNLİĞİNDE GERGİNLİK
ANMA ETKİNLİĞİNDE GERGİNLİK

ANMA ETKİNLİĞİNDE GERGİNLİK

BKP ile AKEL'in Atlılar'daki ortak anma etkinliğinde gerginlik yaşandı.

A+A-

BKP ile AKEL heyetlerinin birlikte bugün Muratağa-Sandallar ve Atlılar Şehitlikleri’ne gerçekleştirdikleri ziyarete bölgedeki şehit aileleri büyük tepki gösterdi ve olayı şiddetle kınadı.

Atlılar Şehitliği’ne konulan karanfiller aileler tarafından toplanarak heyetlerin üzerine fırlatıldı.
Polis ekipleri, olay çıkmaması için büyük çaba gösterdi, şehit ailelerini zorlukla kontrol edebildi.

İLK BEKLEYİŞ MURATAĞA SANDALLAR ŞEHİTLİĞİ’NDE

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou başkanlığındaki parti heyetlerinin ziyaretini öğrenen bölgedeki şehit aileleri, Muratağa-Sandallar Şehitliği’nin kapısında toplanarak, ziyarete şiddetle karşı çıktıklarını ve izin vermeyeceklerini açıkladılar.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı şehitlikte açıklama yapan Atlılar Muhtarı Olsan Karabatak, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan’ın 41 yıldır bir kez dahi 14 Ağustos’taki Muratağa-Sandallar ve Atlılar şehitlerini anma törenlerine katılmadığını belirterek, İzcan’ı “şov yapmakla” suçladı.

Karabatak, iki toplu mezarda 127 şehidin yattığını belirterek, şehitler üzerinden şov ve siyaset yapılmasına izin veremeyeceklerini, BKP ve AKEL heyetlerini de şiddetle kınadıklarını bildirdi.

ZİYARET ATLILAR ŞEHİTLİĞİ’NE

Muratağa-Sandallar Şehitliği’ndeki bekleyiş sürerken, BKP ve AKEL heyetlerinin Atlılar Şehitliği’ni ziyaret etmekte olduğu bilgisini alan aileler, polisin yolu kapatmasına rağmen tarlalardan araçlarını sürerek Atlılar Şehitliği’ne ulaştılar.

Heyete sözlü sataşmalarda bulunan ve üzerlerine yürüyen bazı şehit ailelerini polis güçlükle durdurabildi ve herhangi bir olay yaşanmasını engelledi.

Şehit aileleri, Atlılar Şehitliği’ne konan karanfilleri toplayarak heyetin üzerine fırlattı.

Atlılar Şehitliği’nde basın açıklaması yapan BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, iki toplumun bir daha bu acıları yaşamaması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.

Şehitliğe protesto için gelenlerin belli bir önyargıyla geldiklerini ve olay çıkardıklarını, bunu da anlayışla karşıladıklarını belirten İzcan, Güney’deki Constantinou ve Eleni Mezarlığı’na bu sabah gerçekleştirdikleri ziyarette ise herhangi bir engellemeyle karşılaşmadıklarını kaydetti.

Bir daha iki halkın çatıştırılmaması gerektiğini vurgulayan İzcan, iki Cumhurbaşkanı’nın barış sürecini başarıya ulaştırması için çalıştıklarını anlattı.

Adanın kuzeyinde de güneyinde de insanların suçsuz yere öldürüldüklerini anlatan İzcan, katliamları gerçekleştirenleri kınadıklarını ifade etti.

Katliamlarda canını yitirenleri saygıyla andıklarını, ailelerin acılarını paylaştıklarını  belirten İzcan; milliyetçi, fanatik, bağnaz,ve agresif tavırlarla bir yere varılamayacağını, gösterilen tepkinin yanlış olduğunu söyledi.

( TAK)

-------------------------------------------

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou’nun etkinliklerde yaptıkları konuşmaların tamamı aşağıdaki gibidir.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan: Yaralarımızı saracağız. Birleşik özgür bir vatanı birlikte inşa edeceğiz.

Bugün bir ilki gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. 41 yıl önce suçsuz günahsız bir şekilde Kıbrıs trajedisinin kurbanı olan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum kardeşlerimizi saygı ile anıyoruz.

Kırmızı karanfilleri toplu mezarlara koyarken bir kez daha tekrarlanmasına izin vermeyeceğimizi haykırmaya geldik. Sebebi ne isterse olsun, bir insanı öldürmenin hiçbir şekilde kabul edilir olmadığını herkesin bilmesini istiyorum. Bu katliamları gerçekleştirenleri kınıyorum. Bunları yapanlar vatandaşlarımıza ve ülkemize karşı suç işlemişlerdir. Bir gün yaptıklarının hesabını muhakkak vereceklerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bu cinayetleri gerçekleştirenleri toplumların genelinden ayırmaktır.

Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum toplumlarının genelini sorumlu tutup suçlamamaktır. Kıbrıs halkı Kıbrıs trajedisinin kurbanı olmuştur. Bu kavgada kazanan yoktur. Artık kucaklaşma zamanı gelmiştir. Yaralarımızı saracağız. Birleşik özgür bir vatanı birlikte inşa edeceğiz. Çocuklarımızın her köşesinde özgürce koşturacağı, bütün Kıbrıslıların insan haklarına saygılı olunacağı ortak bir vatanı yaratmak boynumuzun borcudur.

Görüşme sürecine aktif destek vermeye ve nerden ve kimden gelirse gelsin her türlü şövenizme, fanatizme ve milliyetciliğe birlikte karşı durmaya devam edeceğiz.

Bu vatan hepimizindir. Hepimize yetecek kadar büyük, bölünüp parçalanamayacak kadar da küçüktür. Bir kez daha Kıbrıs’ın dört bir yanında yaşamlarını yitiren bütün Kıbrıslıların anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Kıbrıs bu hallere düşmesin diye, Demokrasi ve Barış mücadelesinde kaybettiğimiz yoldaşlarımızı da sevgiyle selamlıyorum.

Yaktıkları barış meşalesini söndürmeden hedefe ulaşacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.Yaşasın birleşik ortak vatan.Yaşasın Kıbrıs halkının barış ve özgürlük mücadelesi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou: Tarihimizden ders alarak, yurdumuzun ve halkımızın yeniden birleşmesi vizyonuna odaklanıyoruz

Bugün buradaki varlığımız, her şeyden önce Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin barış ve dostluk mesajıdır. Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin içini sızlatan ya da onları rahatsız eden yanları olsa da, tarihi gerçekliğin kabul edilmesi ve tanınması mesajıdır. 14 Ağustos 1974’te aşırı sağcı ve paramiliter bazı Kıbrıslırumlar tarafından sözde bir öç alma hareketiyle öldürülen Kıbrıslıtürk sivil halktan insanlar bu mezarlarda yatıyorlar.

Bu olaylarda “ortak sorumluluk” kavramını kabul etmiyoruz. Sıradan yurttaşların aleyhine işlenen suçları ve cinayetleri Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin tümü işlemedi. Bunları yapanlar somut siyasal görüşleri olan belli kişilerdir. Ellerini Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin kanına bulayan Kıbrıslırum milliyetçiler ve faşistlerdir. Bunun aynısını yapan bazı Kıbrıslıtürkler de vardı.

En nihayet toplumlar olarak ve halk olarak, bu olaylara ilişkin “ortak sorumluluk” anlayışını geride bırakmalıyız. Doğduktan sonra Türkçe ya da Rumca konuşanların, bu acı olayların öncesinde ya da çok sonrasında doğanların, bu suç ve cinayetleri işleyenlerin ya da tamamen suçsuz olanların, sadece ve sadece toplumlardan birine mensup oldukları için bu olayların sorumluğunu taşıdıkları anlayışı tarihi gerçeklikten kaynaklanmamaktadır ve bu kendisinden farklı olana karşı hoşgörüsü olmayan ve düşmanca bir anlayıştır.
AKEL olarak, gerçekleri görüp, cesaretle dile getiriyoruz. Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler ne zaman ki kin ve milliyetçiliğin kendilerini ayırmasına izin verdiler, ne zaman ki yurdumuza ve halkımıza değil de yabancı merkezlere hizmet ettiler, o zaman ülke gözyaşı ve kanla doldu, yıkıma uğradı.

Tarihimizden ders alarak, yurdumuzun ve halkımızın yeniden birleşmesi vizyonuna odaklanıyoruz. Toplu çözüm vizyonuna odaklanıyoruz. BM kararlarında belirtildiği şekilde siyasal eşitliğin olacağı, iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümü vizyonuna odaklanıyoruz. Ülkenin, halkın, kurumların ve ekonominin özlü bir biçimde yeniden birleşmesi vizyonuna odaklanıyoruz. Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin, Kıbrıslıların tümünün insan haklarının ve temel özgürlüklerinin korunması ve savunulması vizyonuna odaklanıyoruz.

Sözlerime son verirken, Kıbrıslırum-Kıbrıslıtürk kayıplar konusunda özlü ilerleme yönünde bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Kayıplar hakkında bilgi sahibi olanların bu bilgileri verme zamanı şimdidir. Kayıpların akıbetlerinin belirlenmesi süreci ilerlemelidir. Bu, kayıplara ve ailelerine olan borcumuzdur.

Barışı seven Kıbrıslırumlar ve Kıbrıslıtürkler olarak, bugün, cesaretle çağrıda bulunuyoruz. Ülkemizin tarihini, haksız bir biçimde öldürülen insanların binlerce trajik hikâyesinin teşkil etmesine artık son verelim. Birlikte barışın, dayanışmanın, refahın, yaratma ve ilerlemenin tarihini yazmaya başlayalım.
Yaşasın Kıbrıs! Yaşasın Kıbrıslırumların ve Kıbrıslıtürklerin yeniden birleşme için ortak mücadelesi!

Bu haber toplam 2850 defa okunmuştur