1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Anlaşma iptal edilmeyecek”
“Anlaşma iptal edilmeyecek”

“Anlaşma iptal edilmeyecek”

Mısır ile Güney Kıbrıs arasındaki MEB belirleme anlaşmasının iptali söz konusu değil...

A+A-


Mısır’ın Güney Kıbrıs ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırlarını belirleme anlaşmasını iptal ettiği konusunda önceki gün basına yansıyan haberlerin ardından, böyle bir şeyin söz konusu olmadığı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Alarm Çabuk Geçti… Mısır İle Olan MEB Belirleme Anlaşmasının İptali Söz Konusu Değil- Kahire’deki Faaliyetlerin Arkasında Türk Parmağı” başlıklı haberinde, Mısır’da ortaya çıkan ve Rum Yönetimi ile olan MEB belirleme anlaşmasını iptal etmeyi hedefleyen faaliyetlerin arkasında, Türkiye’nin olduğunun görüldüğünü iddia etti.
Konunun Mısır’ın Üst Meclisinde görüşülmesinin, Kıbrıs Rum kesiminde alarma geçilmesine neden olduğunu yazan gazete, Mısır Hükümeti’nin görüşlerinde hiçbir değişiklik olmadığını savundu.
Kahire’nin, Kıbrıs Rum kesimi ile olan MEB belirleme anlaşmasını iptal etme faaliyetleriyle ilgili olarak yaşanan alarm durumunun çabuk sona erdiğini yineleyen gazete, Mısır’ın bu hususta, Kıbrıs Rum kesimi karşısındaki görüşünü ve politikasını değiştirmediğini kaydetti.
Bunun Mısır’ın kısa zaman önceki faaliyetlerinden de anlaşıldığını yazan gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, 2012 yılının Sonbaharında başlayan ve 2013 yılının Şubat ayında sona eren lisans ihalesinde, Mısır Hükümeti’nin Rum MEB’iyle sınırı olan parseller için verdiği koordinatların, Münhasır Ekonomik Bölgelerin orta çizgisine saygı göstermekte olduğunu belirtti. Bunun 2003 yılında imzalanan anlaşmanın iptal edilmesinin söz konusu olmadığına dair doğrulayıcı bir şey olduğunu kaydeden gazete, gerçekleşen faaliyetlerden, Mısır ile Rum tarafı arasındaki anlaşmanın iptal edilmesi fikrini ileriye götürenlerin arkasında, Türklerin olduğunu görüldüğünü ileri sürdü. Gazete, kendilerine ait aşırı uçta kriterleri temel alarak hareket eden bazı milliyetçi çevreler bulunduğunu da ekledi.

“Görüşülmeye başladılar…”
Her şeyin geçtiğimiz gün, Kıbrıs Rum tarafının Mısır ile olan MEB belirleme anlaşması konusunu anımsatan gazete, Mısır Meclisi Hukuk ve Anayasa Komisyonu’nun, Khaled Abdel Kader Ouda isimli Mısırlı milletvekilinin, Kıbrıs Rum tarafıyla olan MEB belirleme anlaşmasını iptal edecek olan bir yasa tasarısının oylanmasına dair önerisini kabul ettiğini ifade etti.
Kahire’den yayımlanan haberlere dayanarak, Ouda’nın Mısır ile Kıbrıs Rum tarafı arasındaki ekonomik bölgelerin sınırlarının, üçüncü taraf olarak Türkiye’nin de huzurunda ve üç ülkenin de orta çizgileri temelinde yeniden çizilmesini istediğini kaydeden gazete, Ouda’nın bu hareketinin, Kıbrıs Rum tarafının Mısır’ın yokluğunda İsrail ile MEB belirleme anlaşması imzalanmasından kaynaklandığını savunduğunu belirtti.
Gazeteye göre Ouda, bunun Mısır’la olan anlaşmanın 3’üncü maddesini ihlal ettiğini savundu.

Kasulidis: “Mısır’ın tutumu açık”

Haberler yayımlanır yayımlanmaz, Kıbrıs Rum kesiminin ışık hızıyla harekete geçtiğini ve konunun netlik kazandığını kaydeden gazete, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, Mısır hükümeti tarafından hiçbir zaman Kıbrıs Rum tarafı ile Mısır arasındaki anlaşmayı tehlikeye atan bir meselenin dile getirilmediğini söylediğini aktardı.
Mısır’ın dost ülke olduğunu dile getiren Kasulidis, Mısır Haber Ajansı’nın yayını üzerine ortaya çıkan problemin, Mısır’ın Üst Meclisi’ndeki siyasetçilerin iç tartışmasına atıfta bulunmakta olduğunu belirtti.
Bahse konu milletvekilinin görüşünün bilindik olduğunu ifade eden Kasulidis, Mısır’ın iç politika tartışmalarına müdahil olmayı istemediğini anlattı.
Mısır’ın tutumunun açık olduğunu, Mısırlı bakanının Kıbrıs Rum kesimine gittiğini, birçok temasta bulunulduğunu ve kendisinin dün Mısır büyükelçisiyle birlikte olduğunu dile getiren Kasulidis, büyükelçinin kendisine bir şey söylemediğini ve böyle bir mevzunun gündemde olmadığını ifade etti.
Uluslararası hukuk temelinde, bir ülkenin ikili bir anlaşmayı iptal etme hakkı bulunup bulunmadığının kendisine sorulması üzerine ise Kasulidis, “hayır” yanıtını verdi ve Mısır’ın böyle bir şeyi gündeme getirmediğini belirtti.
Kasulidis, bu konunun Kıbrıs Rum MEB’inde yapılan araştırmaları etkileyip etkilemeyeceği sorusuna da olumsuz cevap verdi.

***
Dışişleri Bakanlığı: “Mısırla olan ilişkiler stratejik öneme sahip”

Fileleftheros gazetesi, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığı’nın bir açıklamada bulunarak, meseleyi yapılan anlaşmalar ve devletlerarası anlaşma durumlarında neler olduğu temelinde ele aldığını yazdı.
Gazeteye göre Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması özetle şöyle;
“Kıbrıs ile Mısır arasında 2003 yılında imzalanan MEB Belirleme Anlaşması, bilindiği üzere, onaylandı ve iki ülkede de yürürlüktedir. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti olduğu kadar, Mısır Arap Cumhuriyeti de bu anlaşmaya tam anlamıyla saygı duyuyor ve pratikte bunu uyguluyor. MEB Belirleme Anlaşması konusunda, iki ülke arasında hiçbir sorun çıkmamıştır.
Kıbrıs hükümeti, Kıbrıs’ın Mısır ile olan ilişkilerine stratejik önem vermektedir ve bu yüzden de, iki ülkenin tüm alanlardaki ilişkilerinin güçlendirilmesi, genişletilmesi ve derinleştirilmesi, Kıbrıs Hükümeti’nin dış politikasının önceliğini teşkil etmektedir.
İki ülkenin MEB’lerinin orta çizgisiyle komşu olan bölgelerdeki hidrokarbon yataklarının kalkındırılması ve genel olarak diğer alanlardaki işbirliği, iki ülke hükümetlerinin ilişki ve diyalogunda, yüksek bir mevkie sahiptir.”

“Kahire’nin tutumu değişmez”
Politis gazetesi ise “Kahire’nin Tutumu Değişmez” başlıklı haberinde, Mısır’da ortaya çıkan ve Mısır ile Güney Kıbrıs arasındaki MEB belirleme anlaşmasının iptal edilmesinden yana tavır takınan seslerin; marjinal ve büyük ölçüde hükümsüz olarak nitelendirildiklerini yazdı.
Bu seslere, Mısır’da, İktidardaki Müslüman Kardeşler Partisi milletvekillerinden Khaled Abdel Kader Ouda’nın sesinin de dahil olduğunu anımsatan gazete, Ouda’nın Mısır Üst Meclisi Hukuk Komitesi’nden, anlaşmanın iptaliyle ilgili bir yasa önerisi geçirdiğini anımsattı.
Gazete, Ouda’nın bu yasa önerisini, anlaşmanın Mısır halkının çıkarlarının aleyhine olduğu ve Güney Kıbrıs’ın İsrail’le olan MEB belirleme anlaşması konusunda Mısır’ı bilgilendirmediği bahanesi argümanıyla geçirdiğini ekledi.

Bu haber toplam 2537 defa okunmuştur