1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ANKETLERİN SINAVI
ANKETLERİN SINAVI

ANKETLERİN SINAVI

19 Nisan’da yapılacak ve 7 adayın yarışacağı Cumhurbaşkanlığı seçime 9 gün kaldı, yarış kızıştı.

A+A-

Ayşe GÜLER

19 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine 9 gün kala, araştırma şirketleri tarafından ardı ardına anket sonuçları yayınlanmaya devam ediyor.
Gezici Araştırma Şirketi, dün 3. kez seçimlere yönelik yaptırdığı anketin sonuçlarını açıkladı. Ankette diğer anketlerde olduğu gibi seçimlerin ‘2. tura kalacağına’ işaret edildi.

Daha önce YENİDÜZEN’in yanı sıra Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü kamuoyu araştırması yapmış, Cumhurbaşkanlığı seçimi için nabız yoklamıştı.

3 farklı anket sonuçlarında özellikle seçimin ilk turdan tamamlanmayacağını düşünenlerin oy oranının oldukça düşük olduğu görülürken, ikinci turda Meclis Başkanı, CTP-BG Cumhurbaşkanı adayı Sibel Siber ile bağımsız Cumhurbaşkanı adayı ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kıyasıya yarışacağı sonucu dikkat çekiyor.

------------------------------

GEZİCİ Anketi: ‘% 63.7 ikinci tur’

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan 3. anket sonuçlarında ‘halkın görmek istediği cumhurbaşkanı adayları’ dağılımında % 37,2 oranıyla Derviş Eroğlu  ilk sırada yer aldı.
Bu sıralamayı % 30,3 ile Mustafa Akıncı, % 21,1 ile Sibel Siber ve % 11,4 ile Kudret Özersay takip etti.

İkinci tura kalırsa…
Anket sonuçlarına göre, seçimlerin ikinci tura ‘Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı’ arasında kalacağını söyleyenlerin % 60,5’inin Mustafa Akıncı’yı tercih edeceği belirtildi.
Öte yandan Sibel-Siber ile Derviş Eroğlu arasında kalır diyenlerin % 51,1’inin Derviş Eroğlu’nu tercih edeceği, Derviş Eroğlu ile Kudret Özersay arasında kalır diyenlerin % 53,4’ünün ise Kudret Özersay’ı seçeceği anket sonuçlarına yansıdı.
Bunun yanı sıra seçimin Sibel Siber ile Mustafa Akıncı arasında kalır diyenlerin % 60,6’sının Mustafa Akıncı’yı tercih edeceği, Kudret Özersay ile Mustafa Akıncı arasında kalır diyenlerin % 67,5’inin Mustafa Akıncı’yı tercih edeceği belirtildi.

‘Kıbrıs sorununu çözmek’ için en uygun aday…
Ankette, katılımcılara ‘Kıbrıs sorununu çözmek için en uygun aday kim’ sorusu da soruldu. Katılımcıların, % 38,2’si Mustafa Akıncı cevabını verirken,  % 26,8’i Derviş Eroğlu, % 21,6’sı Sibel Siber ve  % 13,4’ü ise Kudret Özersay dedi.

İkinci turu işaret ettiler…
Ankete katılanların% 36,3’ü seçimin ilk turda biteceğini savunurken, % 63’7’si ise yarışın ikinci tura kalacağına işaret etti.

“İkinci tura kalır diyenler hangi iki aday arasında kalacağını düşünmektedir?” sorusuna katılımcıların % 49,6’sı Derviş Eroğlu-Mustafa Akıncı dedi.
Katılımcıların % 20,1’i ikinci turdaki seçimin Sibel Siber-Derviş Eroğlu arasında olacağını söylerken,  %17,2’si Derviş Eroğlu-Kudret Özersay, % 7,3’ü Sibel Siber-Mustafa Akıncı, % 3,3’ü Kudret Özersay-Sibel Siber arasında olacağını belirtti. Bunun yanı sıra katılımcıların  % 2,5’i Kudret Özersay-Mustafa Akıncı’nın ikinci turda yarışacağını kaydetti.

“Derviş Eroğlu görüşmecilik görevi yapamaz”
Ankete katılanların % 34,1’i Derviş Eroğlu’nun görüşmecilik görevini yapamayacağını savundu.
Bununla birlikte katılımcıların % 33,6’sı Sibel Siber’in  % 18’i Kudret Özersay’ın, % 14,3’ü ise Mustafa Akıncı’nın bu görevi yürütemeyeceğini iddia etti.

‘Mal varlıkları beyan edilmeli’ diyenlerin oranı %70.8
Cumhurbaşkanı adaylarının seçimden önce mal varlıklarını beyan etmeleri gerekip gerekmediğine ilişkin; katılımcıların % 70,8’i kesinlikle beyan etmesi gerektiğini, % 14,6’sı kendisi için fark etmediğini ve %14,6’sı ise beyan etmesine gerektiğini söyledi.
Ayrıca katılımcıların % 59,1’i Cumhurbaşkanı adaylarının beyan ettikleri mal varlıklarının beklenenin çok üstünde çıkması durumunda rahatsız olacağını ifade ederken, % 27,9’u ise rahatsız olmayacağını ifade etti.

“Açık oturuma katılmalı”
Araştırmaya katılan kişilerin % 84’ü Cumhurbaşkanı adaylarının seçimden önce birlikte televizyonda açık oturum programlarında tartışmaları gerektiğini düşünürken,  % 7,9’u tartışmalarına gerek olmadığını belirtti.

-----------------------------------

YENİDÜZEN anketi: ‘Eroğlu-Siber yarışı’

Kararsızların oy oranı % 14.4
YENİDÜZEN adına Araştırmacı Muharrem Amcazade koordinatörlüğünde yürütülen Nisan 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kamuoyu Araştırması’ sonuçlarında, ‘hangi adaya oy vermeyi düşünüyorsunuz’ sorusuna seçmenin % 27.8’i Derviş Eroğlu, % 21.8’i Sibel Siber, % 14.0’ı Mustafa Akıncı, % 7.3’ü Kudret Özersay yanıtını vermişti.
Kararsızların oy oranı % 14,4, “oy kullanmayı düşünmüyorum” diyenlerin oranı ise % 11.1 olarak ankete yansımıştı.

Seçim ilk turdan sonuçlanır diyenlerin oranı %33.4
Öte yandan ankete katılanların % 54.4’ü seçimlerin ikinci tura kalacağını söylemiş, “Seçim ilk turdan sonuçlanır” diyenlerin oy oranı ise % 33.4 olarak belirlenmişti.

“İkinci turda Eroğlu-Siber yarışır”
Araştırmada ‘Sizce hangi adaylar ikinci tura kalır’ sorusunda katılımcıların % 44.5’i Eroğlu-Siber demişti.
Ankete katılanların % 29.7’si Eroğlu-Akıncı’nın ikinci tura kalacağını düşünürken, Siber ile Akıncı’nın ikinci turda yarışacağını düşünenlerin oranı ise % 7.9 olarak belirlenmişti.

İkinci turda oy dağılımları…

Eroğlu – Siber
Ankete katılan seçmenin ikinci tura yönelik ortaya koydukları iradede, ‘Eroğlu’ seçeneği yine birinci sırada.
Ancak, ikinci tura yönelik anket sonuçları, oy oranlarının çok yakın olduğunu gösteriyor.
Derviş Eroğlu ve Sibel Siber’in ikinci duruma kalması durumunda katılımcıların  %36.2 oranı ile Eroğlu’nun, % 35.9 oranında ise Siber’in kazanacağını kaydetmişti.

Eroğlu-Akıncı
İkinci turda Eroğlu ile Akıncı’nın yarışması durumunda ankete göre Eroğlu % 38.5, Akıncı ise % 28.2 oy aldığı belirtilmişti.

-----------------------------

GAE anketi:  ‘Seçim ikinci tura kalır’

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) gerçekleştirmiş olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim anketine katılanların %32.9’u ’19 Nisan 2015 günü yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuzu hangi adaya vereceksiniz’ sorusuna Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu demişti.

Katılımcıların % 22.9 CTP-BG adayı Sibel Siber’i tercih edeceğini dile getirirken, Bağımsız aday Mustafa Akıncı diyenlerin oranı ise % 15.8 olmuştu. Öte yandan bağımsız aday Kudret Özersay’ı tercih edenlerin sayısı % 5.1, KSP adayı Mustafa Onurer % 0.8, Arif Salih Kırdağ %  0.4  oldu.
‘Karar veremedim’ diyenler % 12.8 iken, ‘oy vermeyecek’ olanların oranı  % 9.3 olarak belirtilmişti.

Katılımcıların % 46.1’i ikinci tur dedi
Öte yandan seçimimin ikinci tura kalacağını düşünenler % 46.1, kalmayacağını düşünenlerin oranı ise % 28,  fikri olmayanların oranı ise % 25.5 olarak belirlenmişti.

İkinci tura Derviş Eroğlu ve Sibel Siber’in eşleşmesi durumunda Eroğlu’na oy verecek olanlar % 42.8, Sibel Siber diyenlerin ise % 30.9 oy oranında olduğu ortaya çıkmıştı. Bununla birlikte oy kullanmayacağım diyenlerin oranı % 26.3 olmuştu.

Eroğlu ile Akıncı’nın 2’nci tura kalması halinde Eroğlu diyenler % 44.2, Akıncı diyenler % 26.5 olarak yansımış, oy kullanmayacakların oranı % 29.3 olarak belirlenmişti.

Sibel Siber ile Mustafa Akıncı’nın 2’nci tura  kalması halinde oy kullanmayacak olanların oranında ‘oy kullanmayacağım’ diyenlerin oranı yüzde 41.7 olarak tespit edilmiş, Sibel Siber’e oy vereceğini söyleyenler % 34.2, Akıncı diyenlerin oranı ise 24.1 olarak kaydedilmişti.

Bu haber toplam 6054 defa okunmuştur