1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. "Anketler yanıltıcı"
Anketler yanıltıcı

"Anketler yanıltıcı"

Akıncı, 14 Ocak’ta düzenlediği Cumhurbaşkanlığı Rotası gecesinde yaptığı “tüm adayların birlikte TV programlarında halkın karşısına çıkması” çağrısını yineledi

A+A-

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, son zamanlarda yapılan bazı anketlerin algı yaratmaya yönelik yanıltıcı anketler olduğuna işaret ederek, halkın artık itibar etmediği söyledi. Akıncı, “Gerçek anket sokakta olandır... Gerçek anket 19 Nisan’da belli olacak” dedi.

Akıncı, 14 Ocak’ta düzenlediği Cumhurbaşkanlığı Rotası gecesinde yaptığı “tüm adayların birlikte TV programlarında halkın karşısına çıkması” çağrısını yineleyerek, böylesi bir programın seçim sürecinde yurttaşların daha sağlıklı bir değerlendirme yapmasına katkı koyacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı seçim bürosundan yapılan açıklamaya göre Akıncı, dün akşam Kanal T’de konuk olduğu programda, bir soru üzerine, 1995 ve 2000’de de Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunu ancak bu adaylıkların, parti adına üstlendiği bir görev olduğunu söyledi.

Akıncı, Nisan 2015’teki seçimde ise halktan gelen mesaj ve talep doğrultusunda aday olduğunu ifade ederek, “Benim için en önemli fark şu; geçmişte partim ve ben karar verirdik, bu sefer ise halkın isteğine uyarak karar verdim. Şu anda sokağın ve toplumun nabzı çok olumlu. Kazanma şansım olduğunu halkla kurduğum bağda görüyor, o enerjiyi alıyorum” diye konuştu.

Anketlerle ilgili değerlendirmesinin istenmesi üzerine Akıncı, son zamanlarda yapılan bazı anketlerin algı yaratmaya yönelik yanıltıcı anketler olduğunu kaydederek, anketlerin Lefkoşa Belediye Başkanı seçilen Mehmet Harmancı’yı seçime üç gün kala üçüncü sırada gösterdiğini anımsattı.

Gerçek anketin sokakta olduğunun altını çizen Akıncı, ortada dolaşan bazı anketlerin sonuçlarının insanları gülümsettiğini, halkın bunlara artık itibar etmediğini ileri sürdü. Akıncı, “Gerçek anket 19 Nisan’da belli olacak” dedi.

“‘TIRTIL OPERASYONU’ TUTMADI”

Kapalı Maraş’ın BM gözetiminde her iki toplumun yararına açılması görüşünü yineleyen Akıncı, geçmişte bunun olmasına ramak kaldığını ancak yeterli iradenin olmamasından ötürü gerçekleşemediğini söyledi.

Kapalı Maraş’ın Kıbrıs Türk yönetiminde açılmasının mümkün olmadığını da iddia eden  Akıncı, 90’lı yıllarda ‘tırtıl operasyonu’ denilerek birkaç evin açılmaya çalışıldığını ancak BM’nin müdahalesiyle evlerin boşaltıldığını anımsattı.

Akıncı, Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olmaktan çıkarılıp, Ercan Havaalanı’nın doğrudan uçuşlara açılması ve Mağusa Limanı’ndan direkt ticaretin başlatılmasıyla birlikte çözümü tetikleyici unsur haine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mustafa Akıncı, GSM sistemlerinin birbirine bağlanması ve gençlerin sportif etkinlikler veya çalışmalarda buluşması gibi konuların da gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti.

“GÜÇLÜ BİR EKİBİM VAR”

Bir soru üzerine, seçim sürecinde birlikte çalıştığı 30 civarında akademisyen ve farklı disiplinlerden oluşan güçlü bir ekibi olduğunu anlatan Akıncı, göreve gelmesi durumunda bu ekibin zenginleşerek devam edeceğini söyledi.

Akıncı, hangi siyasi görüş ya da partiden olursa olsun değer katmak ve katkı koymak isteyen herkese, halen Cumhurbaşkanlığı’nda görevde bulunanlar da dahil, Cumhurbaşkanlığı kapısının açık olacağını sözlerine ekledi.

“CUMHURBAŞKANI, KAMU DÜZENİNİN KESİNTİSİZ YÜRÜTÜLMESİNİ SAĞLAMALI”

Mustafa Akıncı, son zamanlarda siyaset dünyasını da içine alan yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine, toplumda rahatsızlık yaratan her konunun bir cumhurbaşkanını da rahatsız etmesi gerektiğini kaydetti.

‘Dört Boyutlu Siyaset’inde yer alan bir maddenin de ‘toplumsal konularda duyarlılık’ olduğuna işaret eden Akıncı, temiz siyaset, hesap verebilirlik, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele için uğraş vereceğini belirtti.

Lefkoşa Türk Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunun hala çıkmadığını ve seçime kadar da çıkmayacağı konusunda duyum aldığını ifade eden Akıncı, “Eğer poliste, Sayıştay’da aksama varsa, Cumhurbaşkanı’nın ‘ne oluyor’ diye sorma hakkı var?” dedi.

“ASIL OLAN SORUN BİRİKTİRMEK, DEĞİL ÇÖZÜM ÜRETMEKTİR”

Makamlar arasındaki kopukluğa da dikkat çeken Akıncı, Cumhurbaşkanı’nın Dışişleri Bakanıyla birlikte çalışmadığını iddia etti.
Akıncı, şöyle devam etti:
“Göreve, hükümetlerle kavga etmek, sorun biriktirmek için değil çözüm üretmek için geleceğim. Seçim bittikten sonra tek görev, toplum ve memleketin daha iyiye, daha güzele gitmesi için hükümette kim olursa olsun iç ve dış konularda diyalog içinde hareket etmek olmalıdır. Dışişleri bakanı her kimse, örneğin şu anki Dışişleri Bakanı Özdil Nami’yle çalışmaktan bir sıkıntım olmaz. Ülkenin geleceği için herkesle ortak paydada buluşmanın yolunu bulmalıyız”

ADAYLARA ÇAĞRI

Akıncı programın sonunda 14 Ocak’ta düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Rotası gecesinde yaptığı çağrıyı yineleyerek, tüm adayların birlikte TV programlarında halkın karşısına çıkmasının seçim sürecinde yurttaşların daha sağlıklı bir değerlendirme yapmasına katkı koyacağını kaydetti.
(tak)

Bu haber toplam 1700 defa okunmuştur