1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ANKARA'DA 2015'TE ÇÖZÜM VURGUSU
ANKARADA 2015TE ÇÖZÜM VURGUSU

ANKARA'DA 2015'TE ÇÖZÜM VURGUSU

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle oluşan olumlu ortamın çözüm yönündeki çalışmalarında ek güç kaynağı olduğunu belirtti.

A+A-


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da düzenledikleri basın toplantısında Kıbrıs sorununa bu yıl içinde çözüm bulunması isteğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bugünkü Ankara ziyaretinde, Kıbrıs sorunuyla ilgili yol haritası ele alındı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorunu için bugüne dek her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve BM’nin çabalarına destek verdiklerini, yine vereceklerini vurgulayarak, önümüzdeki günlerde başlaması planlanan müzakerelerde 11 Şubat Ortak Açıklaması’ndaki ilkeler çerçevesinde en kısa sürede sonuca ulaşılmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya başarı dileyen Erdoğan, müzakere heyetine ve Kıbrıs Türk halkına destek ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı da, sadece kendilerine bağlı olmasa da 2015’in çözüm yılı olması için uğraş vereceklerini vurguladı ve ortak ihtiyaçla başlayıp ortak vizyonla, ortak yarar perspektifi içinde hareket edilebilirse, çözümün mümkün olabileceğini söyledi.

Akıncı, Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle oluşan olumlu ortamın çözüm yönündeki çalışmalarında ek güç kaynağı olduğunu belirtti.

İKİ CUMHURBAŞKANINDAN ORTAK BASIN TOPLANTISI

İlk yurt dışı ziyaretini günübirlik olarak Ankara’ya yapan Cumhurbaşkanı Akıncı ile TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve heyetlerinin görüşmeleri, bir buçuk saati aşkın sürdü.

İki Cumhurbaşkanı daha sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda KKTC ve TC bayrakları önünde ortak basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN AKINCI’YI TEBRİK ETTİ VE BAŞARI DİLEDİ

İlk sözü alan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek ilk yurt dışı ziyareti Ankara’ya yapan Akıncı’yı seçim başarısı nedeniyle tebrik etti ve başarı diledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Kıbrıs Türk halkının yüksek demokratik seviyesini dünyaya göstermesi açısından çok büyük önem arz ettiğini belirterek, “Seçimler son derece şeffaf, adil ve barışçı atmosferde yapılmış, Kuzey Kıbrıs’ta birlik ve demokrasi kazanmıştır” dedi.

“YOL HARİTASINI ELE ALDIK”

Milli dava olan Kıbrıs’ta Kıbrıs Türklerinin meşru haklarının savunulması, adada adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması noktasında Cumhurbaşkanı Akıncı ile mesafe kat edeceklerine inanç belirten Erdoğan, bu konuları baş başa ve heyetler arası görüşmede etraflıca değerlendirme fırsatı bulduklarını, yol haritasını ele aldıklarını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs meselesinde önlerindeki döneme dair ne gibi adımlar atılacağını ve ne gibi roller üstlenileceğini konuşma fırsatı elde ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“TEMENNİMİZ 11 ŞUBAT İLKELERİ ÇERÇEVESİNDE KISA SÜREDE ÇÖZÜM”

“Her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve BM’nin çabalarına bugüne dek destek verdik, vereceğiz. Önümüzdeki günlerde müzakerelerin yeniden başlaması planlanıyor. Temennimiz 11 Şubat ortak açıklamasındaki ilkeler çerçevesinde en kısa zamanda sonuca ulaşılmasıdır.

Burada şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum. Sadece Türk tarafının gayretleri ve özverisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş, çözüm isteyen taraf olduğunu ispat etmiştir.

“RUM TARAFI İŞİ YOKUŞA SÜRMEKTEN VAZGEÇSİN… 2015 ÇÖZÜM YILI OLABİLİR”

Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve samimi çaba göstermesi gerekmektedir.
Bunun gerçekleşmesi halinde biz 2015’in Kıbrıs’ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz.

Çözüm fırsatı 2004’teki gibi bir daha heba edilmemelidir. Çözüme ancak BM çerçevesinde müzakere masasında varılabilecektir.

Bunun haricinde başka yollarla Türkiye veya Kıbrıs Türk tarafı üzerinde baskı yoluyla sonuç alınması, açık söylüyorum, beyhude bir uğraştır.

“DESTEĞİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”

Garantör ülke olarak adil ve kalıcı bir çözüm için şimdiye kadar nasıl destek vermişsek, bundan sonra desteğimizi devam ettireceğiz.”

MÜZAKERE HEYETİNE DESTEK

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kuracağı müzakere heyetine de destek vereceklerini vurgulayarak birlik ve beraberliğin esas güçleri olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözümün sadece tarafların değil AB başta olmak üzere tüm uluslararası toplumun da çıkarına olduğunu ifade eden Erdoğan, Yunanistan’ın da çözüm için gerekli katkıyı sağlaması gerektiğini ve Yunanistan’ı bu yönde teşvik etmeye devam edeceklerini belirtti.

Erdoğan, Akıncı’yla görüşmesinde Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi yönünde atılacak adımları ele aldıklarını kaydederek, eski Cumhurbaşkanları Eroğlu ve Talat ile çok yakın temas ve işbirlikleri olduğunu; başta Kıbrıs sorunu olmak üzere gündemdeki konuları düzenli istişare ettiklerini ve aldıkları kararları hayata geçirdiklerini anlattı.

“SU PROJESİ YILSONUNDAN ÖNCE”

KKTC’nin su ihtiyacını karşılamak üzere “Asrın Projesi” diye nitelenen büyük projeyi hayata geçirmek için çalışmaların sürdüğüne işaret eden ve projeyle ilgili bilgi veren Recep Tayyip Erdoğan, Su Temin Projesi’yle Anamur’daki Dragon çayından Geçitköy’e kadar 80 kilometrelik deniz altı boru hattıyla yılda 75 milyon metreküp içme ve sulama suyunun Kıbrıs’a taşınacağını belirtti.

“KIBRISLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDA OLMAYA VE DESTEĞE DEVAM”

Projenin yılsonundan önce, belki Temmuz, Ağustos’ta bitmiş olacağını söyleyen Erdoğan, ayrıca Kuzey Kıbrıs’ta turizm ve eğitim sektörünün geliştirilmesinden ekonomik yardımlara kadar Kıbrıslı Türk kardeşlerinin yanında olmaya ve onları desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

“YARINLARIN GÜÇLÜ KUZEY KIBRIS’ININ TEMELLERİNİ ATACAĞIZ”

Bir eşitlik ve hukuk mücadelesi olduğunu belirttiği Kıbrıs davasında Kıbrıs Türkü’nün meşru haklarının daima muhafaza edileceğini belirten Erdoğan, “Tüm güçlükleri bugüne kadar olduğu gibi el birliğiyle aşacak, dayanışma içerisinde aydınlık yarınların güçlü Kuzey Kıbrıs’ının temellerini inşallah atmış olacağız. Bundan kimsenin kuşkusu, şüphesi, kaygısı olmamalıdır” dedi.

Akıncı ve heyetine yeniden “hoş geldiniz” diyen Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya kritik bir dönemde üstlendiği zor ve önemli görevde başarı diledi.

AKINCI: “OLUŞAN OLUMLULUK EK GÜÇ KAYNAĞI”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Ankara’da gördükleri yakın ilgi, dostluk ve hüsnü kabulün kendilerini derinden etkilediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve tüm yetkililere teşekkür etti.

Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelindiğini belirten Akıncı “Benim seçilmem sonrasında gözlemlediğim uluslararası ortamda da oluşan olumluluk bizlere ek bir güç kaynağıdır.
Öyle inanıyorum ki uluslar konjonktürün de getirdiği bu yeni durumda, bizlerin öteden beri sürdürdüğü bu çözüm vizyonunu daha ileriye taşımak için göstereceğimiz gayretler, elbette çok yararlı olacaktır” dedi.

“ANCAK…”

Ancak bunun tek taraflı bir uğraş olamayacağına işaret eden Akıncı, seçim kampanyası boyunca ve daha sonra devir teslim töreninde de ortaya koyduğu çözüm vizyonunun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis tarafından da paylaşılmasının en büyük dileği olduğunu söyledi.

“ANASTASİADİS’İN 2004’TEKİ VİZYONUNUN YENİDEN GÜNDEME GELMESİNİ DİLERİM”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis’in 2004’teki referandumda Annan Planı’na evet diyen tek Kıbrıslı Rum lider olduğunu ama yüzde 75 hayır çıkınca o konumunu daha uzun sürdüremediğini anlattı. Akıncı, Anastasiadis’in 2004’teki vizyonunun bugün oluşan yeni durumda yeniden gündeme gelmesini, yararlı bir diyalog sürecini sürdürerek 1968’den beri süren müzakerelerin bir sonuca bağlanması ve Kıbrıs Türk toplumunun uluslararası toplumun parçası haline gelmesini diledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun ortak olduğu yapıdan 1963’ten beri dışlanmasının ve bu ortaklığa tek bir toplumun sahip çıkmasının çok büyük haksızlık olduğuna işaret ederek, “Bu haksızlığı bertaraf edebilmenin yolu müzakereler sürecini bir sonuca götürmektir” dedi.

Akıncı, Türkiye ile yakın ilişki ve istişare içinde bu müzakere sürecini el birliğiyle sonuca götürmek için uğraşacaklarını, 2015 yılının mutlaka bir çözüm yılı olması için gayret göstereceklerini ancak bunun sadece kendilerine bağlı olmadığını söyledi.

“SİHİRLİ DEĞNEK YOK”

Seçim boyunca çözüm istekliliğini ve en erken zamanda çözüm için uğraş vereceklerini ancak sihirbaz olmadığını söylediğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Elimde sihirli değnek yoktur. Bu ancak iki tarafın ortak akıl yolunca buluşmasıyla ve en başta da Kıbrıs’ta çözümü bir ortak ihtiyaç olarak algılamasıyla mümkün olabilecektir. Eğer taraflardan biri çözümü ihtiyaç olarak algılar, ikinci taraf uzakta kalırsa o zaman mümkün değil” diye konuştu.

“ORTAK YARAR PERSPEKTİFİYLE HAREKET”

Cumhurbaşkanı Akıncı, ortak ihtiyaçla başlayıp ortak vizyonla ortak yarar perspektifi içinde hareket edebilirlerse çözümün mümkün olabileceğini vurgulayarak, “Şuna inanıyorum, böyle bir ihtiyaç var bunun idraki herkese yararlı olacak. Doğu Akdeniz’deki henüz denizin dibindeki doğal gaz bir kavga vesilesi olmak yerine geleceğin birleştirici bir unsuru olabilir” ifadelerini kullandı.

“RUMLARIN EKONOMİK SIKINTILARI DA MOTİVASYON OLABİLİR”

Akıncı, AB’ye üyesi olmakla birlikte Rumların ekonomilerinde yaşadığı sıkıntıların ek bir motivasyon oluşturabileceğini dile getirip, çözümü ihtiyaç olarak algılama noktasına gelebilmeleri dileğinde bulunarak, kendilerinin Doğu Akdeniz’de istikrar unsuru olabilecek bir Kıbrıs adası yaratacak böyle bir ortak anlayışı taşıdıklarını kaydetti.

Vizyonunun bu çerçevede olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin de desteğiyle yakın gelecekte başlayacak müzakere sürecinde el birliğiyle çok daha iyi noktalara gidebileceklerini belirtti ve “Akıl yolu bize bunu söylüyor. Temenni ederim ki Rum liderliği de bu yolda bizimle yürüsün” dedi.

Gazetecilerden soru alınmayan basın toplantısının sonunda iki Cumhurbaşkanı el sıkıştı ve salondan ayrıldı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı onuruna yemek verdi. Akıncı ile beraberindekiler yemeğin ardından özel uçakla Kuzey Kıbrıs'a dönecek.

(TAK)

Bu haber toplam 2843 defa okunmuştur