1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'ANAYASA' GENEL KURUL GÜNDEMİNDE
ANAYASA GENEL KURUL GÜNDEMİNDE

'ANAYASA' GENEL KURUL GÜNDEMİNDE

'Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi' bugün Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülüyor. Birleşim öncesi sürece destek veren sivil toplum milletvekillerine çağrıda bulundu: Anayasa değişikliği iç politikaya alet edilmemeli

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)
Cumhuriyet Meclisi ‘Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’ni görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacak.
Birleşim öncesi açıklamada bulunan sivil toplum örgütleri, Anayasa’nın adım adım değiştirilmesi için başlatılan sürece destek verdi.
Örgütler, 30 yıldır Anayasa’da hiçbir değişikliğin yapılmadığını hatırlatarak, siyasete olan güvenin yeniden kazanılması için sürecin önemine dikkat çekti.
Görüşmenin tamamlanarak, 29 Haziran’da referanduma gidilmesi yönünde çağrıda bulunan örgütler, ‘10. madde ve vicdani red’ konusunun da ayrı bir paket şeklinde eş zamanlı olarak topluma sorulabileceğini savundu.
Örgütler, Anayasa değişikliğinin ‘iç siyasete alet edilmemesi’ gerektiğine dikkat çeken örgütler, milletvekillerinin asli görevinin ‘yasa yapmak ve var olan yasaları güncellemek’ olduğunu, nisap sağlamamanın bir milletvekiline yakışmayacağını vurguladı

Birleşim saat 10:00’da başlayacak
Saat 10:00’da başlayacak toplantıda, Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin hazırladığı “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” görüşülecek.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Salı günü aynı gündemle olağanüstü toplantı girişiminde bulunmuş ancak nisap sorunu yüzünden toplantı gerçekleşememişti

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil:

“10. madde ve vicdani red konusu topluma sorulabilir”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, siyasi partilerin her seçim döneminde halka demokratikleşme, sivilleşme sözü verdiklerini ancak anayasada değişiklik önerileri ile gerçek duruşlarının ortaya çıktığını söyledi.
Şu an yapılmak istenen anayasa değişikliğinin teknik içerikli düzenlemeler olduğunu belirten Elcil, Kıbrıs Türk toplumuna özgürlük, sivilleşme ve demokratikleşme getirmediğini kaydetti.
Elcil şöyle devam etti: “uzlaşılan anayasal değişiklikler bir paket altında yerel seçimlerde halka sorulurken, uzlaşılmayan geçici 10. madde ve vicdani red konusu da ayrı bir paket şeklinde eş zamanlı olarak topluma sorulabilir”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı:

“Meclis’i boykot etmek milletvekiline yakışmaz”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, uzun süredir konuşulan Anayasa’daki değişiklikler ile ilgili çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Milletvekillerinin asli görevinin ‘yasa yapmak ve var olan yasaları güncellemek’ olduğunu kaydeden Çıralı, “Meclis’i boykot ederek nisap sağlamamak, bir milletvekiline yakışmaz” dedi.
Çıralı, ülkedeki Anayasa’nın ‘çağdışı’ kaldığını ifade ederek, Meclis’in bu konuda sıkı ve disiplinli bir şekilde çalışması gerektiğinin altını çizdi.
Yapılan düzenlemelere destek verdiklerini belirten Çıralı, “Anayasa’da değişiklik şarttır” şeklinde konuştu.

KTTO Başkanı Fikri Toros:

“Anayasa değişikliği iç politikaya alet edilmemeli”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, Meclis’te temsilcisi bulunan siyasi parti başkanlarına mektup gönderdi. Toros gönderdiği mektupta, “Anayasa değişiklikleri ile ilgili tartışma ve çalışmaların geldiği son noktayı hayret ama özellikle de üzüntüyle izlemekte” olduklarını belirtti.
Toros, Anayasa’nın  iç siyaset malzemesi haline getirilmesinden üzüntü duyduklarını ifade ederek, “değişikliklerin içeriğinden daha çok zamanlamasının veya nasıl ele alınacağının tartışılmasından üzüntü duyuyoruz” dedi.
KTTO olarak Anayasa değişikliklerini esas olarak benimsediklerini dile getiren Toros, “değişiklikler ile Kıbrıs Türk halkının yönetim kalitesini artıracağına inanıyoruz” dedi.

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı:

“Anayasayı değiştirme hakkı yurttaşlarda”

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, Anayasası’nın, yaklaşık 30 yıldır hiçbir değişikliğe uğramaması nedeniyle çağın realitelerinin gerisinde kaldığını ve insan ihtiyaçlarına karşı ciddi eksiklik gösterdiğini belirtti.
Mamalı, Anayasa’nın birçok noktada değişikliğe muhtaç olduğunu ifade ederek, Anayasa’yı değiştirme hak ve yetkisinin partilerde değil yurttaşta olduğunun iyi idrak edilmesi gerektiğini bildirdi.

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga:

“Değişiklikler referanduma sunulsun”

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, Anayasa değişikliğinin geciktirilmeden referanduma sunulmasını talep etti.
“Toplum olarak bizim daha fazla kaybedecek vaktimiz yoktur. Siz değişiklikleri yaparak referanduma sunun, biz toplum olarak neyin bizim için iyi olup olmayacağına oylarımız ile karar vereceğiz” diyen Tulga,  değişiklik önerilerinin, birçok alanda toplumun ve sistemin önünü açabilecek niteliğe sahip olduğunu kaydetti.
Tulga, toplumun  bazı temsilcilerinin Meclis Genel Kurulu öncesi itirazlar öne sürmesinin “anlaşılır olmadığını” vurgulayarak, “Siyasi Partiler Yasası, Seçim ve Halkoylaması Yasası”nın meclisten geçmeyi beklediğini sözlerine ekledi.

Çevre Mühendisleri Odası :

“Takdirle karşılıyoruz”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), çevre kirliliği ile ilgili açılan davaların geri çevrilmesini önlemek için Meclis’te görüşülmekte olan Anayasa değişiklik önerisindeki “Çevrenin Korunması” maddesinin referanduma götürülmesinin gerekli olduğunu savundu.
ÇMO’dan yapılan açıklamada Anayasa’nın çevre maddesiyle ilgili yapılan çalışmanın takdirle karşılandığı ifade edildi.
Anayasa’nın çevre maddesinde, üretici sorumluluğu ile çevre denetimleri ve yönetiminin özerk bir kurum tarafından yürütülmesi ilkelerine de yer verilmesi gerektiği belirtildi.
Hazırlanan değişikliklerin bir an önce Meclis’ten onay almasını bekledikler ifade edilirken, “yapılan düzenlemelerin bile bazı kesimlere rahatsızlık vermesi ve maddenin onaylanmama ihtimalini kabul edilemez bulduğumuzu kamuoyuyla paylaşırız” denildi.

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten:

“Anayasa değişikliği çevrenin korumasına katkı sağlayacak”

Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten, önceki genel seçim sürecinde tüm siyasi partilerin bu amaçla gerekli değişiklikleri yapmak üzere vaatlerde bulunduklarını hatırlattı.
Anayasa değişikliğini ülke siyasetinin önemli bir sınavdan geçme süreci olarak değerlendiren Sarpten, yeni Anayasa’yla genelde insan hakları, çocuk hakları, yasamada işlevsellik, yargıda adalet ve yürütmede denetim başlıklarında, özelde ise çevrenin korunması adına mevcut anayasaya göre önemli değişiklikler ve iyileştirmeler sağlanacağını anlattı.
Sarpten “Umuyoruz ki, zaten asgari müştereklerde meclis komitesi tarafından uzlaşılarak şekillendirilen ‘Çevrenin Korunması’ ile Anayasa değişiklik maddesi kısır siyasi hesaplar içerisinde öneriden çıkarılmadan Meclis Genel Kurulunda milletvekillerinin oylarına sunulacak ve 31 Mayıs Cumartesi günü olağanüstü meclis oturumu gerçekleştirilerek çevrenin korunması adına önemli bir adım atılacaktır” dedi.
Sarpten aksi olması durumunda, toplum nazarında giderek güven ve inandırıcılığını kaybetmekte olan siyasilerin bu noktadan sonra çevre ve ülke adına söyleyecekleri hiçbir sözün kendileri için bir anlamı kalmayacağını sözlerine ekledi.

Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Ulaş Gökçe:

“Öneriler halka sunulmalı”

Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Ulaş Gökçe, İnisiyatif olarak Haziran ayında gerçekleştirilecek yerel seçimlerle birlikte anayasa değişiklik önerilerinin halkın oyuna sunulmasını talep ettiklerini açıkladı.
Gökçe şöyle konuştu: “Bir süreden beridir Cumhuriyet Meclisi komite çalışmalarında siyasi partiler yeni anayasa taslağı konusunda uzlaşıya varmışlardı. Ancak bugün itibarıyla söz konusu uzlaşı bazı parti başkanlarının müdahalesiyle tahrip edilmiştir”
siyasete olan güvenin daha fazla zarar görmeden, verilen sözlerin hükümet programının gereği olarak Meclis’te uzlaşıya varılan anayasa değişiklik önerilerinin halka sunulmasını beklediklerini söyleyen Gökçe, “Bu bağlamda mevcut anayasada yer alan geçici 10. maddenin kaldırılmasına yönelik adım mutlaka atılmalıdır” dedi.

 

Bu haber toplam 1800 defa okunmuştur