1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Anayasa' Cumartesi görüşülecek
Anayasa Cumartesi görüşülecek

'Anayasa' Cumartesi görüşülecek

Başbakan Yorgancıoğlu, gündemde yer alan Anayasa Değişikliğinin görüşülmesinin Cumartesi günü olağanüstü toplanacak Genel Kurul’da görüşülmesi önerisinde bulundu.

A+A-

Başbakan Yorgancıoğlu, gündemde yer alan Anayasa Değişikliğinin görüşülmesinin Cumartesi günü olağanüstü toplanacak Genel Kurul’da görüşülmesi önerisinde bulundu.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün söz alarak, Anayasa değişikliğinin aceleye getirilmeden Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte referanduma sunulması gerektiğini, cumartesi günkü görüşmenin aceleye getirildiğini düşündüğünü söyledi.

Özgürgün, başbakan ile bu konuda görüşeceklerini söyledi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Yorgancıoğlu da söz alarak, Anayasaların toplumun uzlaşısı ile yapıldığını ve  hükümet olarak değişiklik konusunda hassas davrandıklarını söyledi.

Anayasa değişikliği konusunun tüm partilerin programında yer aldığını, hükümet görüşmelerinde gündemde olduğunu, tüm partilerin katılımı için ad-hoç komite oluşturduklarını anlatan Yorgancıoğlu, anayasa değişikliğini yerel seçime götürme konusunda verdikleri söz olduğunu da belirtti.

Bugüne kadarki değişiklikleri onaylanması, yeni ihtiyaçların da tartışılarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yetiştirilmesi önerisinde bulunan Yorgancıoğlu, Özgürgün ile bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

ERHÜRMAN

2015 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Anayasa değişikliğinin daha geniş paket olarak getirilmesi konusundan mutluluk duyduğunu kaydeden CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, ancak hukuk sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve acil olduğunu kaydetti.

Uzmanlık mahkemelerinin bugün kurulmaya başlaması halinde bunun tamamlanmasının 3-4 yıl süreceğini vurgulayan Erhürman, teknik sorunlar ve Anayasa nedeniyle binlerce davanın reddedilmekte olduğunu söyledi.

Bu kadar açık sorunlar varken yargı ile ilgili konular başta olmak üzere üzerinde mutabık kalınan maddeleri geçirilmesini isteyen Erhürman, 2015’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde daha geniş bir değişiklik yapılması için çalışılmasını istedi.

Değişikliklerin partilerin katılımı ile gerçekleştiğini vurgulayan Erhürman, farklı görüşlere saygı duyduğunu ancak teknik konularda mutabakat olduğunu ve bunların geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, komitede çalıştıklarını, 56 maddelik TDP’nin 6 yıl önceki önerisinin de komiteye geldiğini anlatarak, halkın çıkarlarının partilerin önünde olduğunu söyledi.

Sadece Çocuk Mahkemelerinin kurulacak olmasının dahi önemli bir konu olduğunu kaydeden Çakıcı, bir konu yapılamadığı hiçbir şeyin yapılamamasının kabul edilemez olduğunu, birkaç maddenin değişmesinin bile önemli olduğunu kaydetti.

Çakıcı, UBP’nin doğru bulduğu maddelere destek vermesini istedi.

Esas sorumluluğun hükümette olduğunu, anayasa değişikliğinin hükümet protokolünde olduğunu belirten Çakıcı, ertelemeleri eleştirdi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’da, 29 Haziran’a anayasa değişikliğinin götürülmesi için oy kullanacaklarını daha önce açıkladıklarını söyledi.

Kamuoyunda aceleye geldiği konusunda bir algı olduğuna dikkat çeken Denktaş, haklı ve haksız eleştirileri dikkate almak gerektiğini belirtti.
Partilerin uzlaşısı ile cumhurbaşkanının da uzlaşması ile 29 Haziran’da referanduma gitmek gerektiğini kaydeden Denktaş, azınlık ve uluslararası anlaşmalarla ilgili maddelerin daha tartışılmasını istediklerini ifade etti.

Sürenin kısıtlı olması nedeniyle cumartesi görüşme yapacaklarını anlatan Denktaş, isteklerinin uzlaşının olması, her kesimin anlayarak kabul ettiği bir anayasa değişikliği olduğunu kaydetti.

Denktaş, değişikliklerin her partinin katkı koyduğu değişiklikler olduğunu, devletin daha iyi yerlere gelmesi için yapılmakta olduğunu söyledi.
1.adımın yerel seçimlerde, 2. adımın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde referandum olduğunu ifade eden Denktaş, buna başlanması gerektiğini ifade etti.

Denktaş, DP-UG’nin yerel seçimlerde referandumdan yana olduğunu, sorunun hangi maddelerde gidileceği yönünde olduğunu söyledi.

AKANSOY

CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, anayasa değişikliğine şubat ayında başlayıp, 4 ay yoğun bir çalışma yapıldığını ifade etti.

UBP’nin de çalışmalarda yer alması konusunda hemfikir olduklarını, katılımcı bir anlayışla çalışmaların ileriye taşınmasının önemli olduğunu ve bunu yaptıklarını anlatan Akansoy, 19+4 23 maddeden bahsedilmekte olunduğuna dikkat çekti.

Her anayasa maddesinin önemli olduğunu vurgulayan Akansoy, bundan sonra da komitenin anayasanın geri kalanı ile ilgili çalışacağını söyledi.
Anayasa çalışmasının hiçbir partinin siyasi rant olarak kullanmasına izin vermemeye çalıştıklarını söyleyen Akansoy, maddelerin üzerinden yeniden geçirilerek onaylanmasının istekleri olduğunu söyledi.

Anayasa Değişikliği konusunun cumartesi olağanüstü toplantıda ele alınması oyçokluğu ile kabul edildi.
(tak)

Bu haber toplam 1764 defa okunmuştur