1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis’ten Davutoğlu’na uzlaşı paketi
Anastasiadis’ten Davutoğlu’na uzlaşı paketi

Anastasiadis’ten Davutoğlu’na uzlaşı paketi

Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’deki krizin yatıştırılması ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını sağlamak için bir eylem paketi sunacağı, öneri ve taleplerinin yer alacağı anlaşma paketini Yunanistan aracılığıyla, Aralık ayı başında Atina’yı ziyaret

A+A-

Güney Kıbrıs’ın, Doğu Akdeniz’deki krizin yatıştırılması ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını sağlamak için bir eylem paketi sunacağı, öneri ve taleplerinin yer alacağı anlaşma paketini Yunanistan aracılığıyla, Aralık ayı başında Atina’yı ziyaret edecek Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na ileteceği haber verildi. Simerini “Atina Aracılığıyla Lefkoşa’dan Davutoğlu’na Krizin Azaltılması İçin Yol Haritası... Görüş Birlikleri Aracılığıyla ‘Barbaros’un Ayrılması” başlığıyla manşete çektiği haberinde Güney Kıbrıs’ın perde gerisinde, krizin yumuşatılması, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ayrılması ve müzakerelerin yeniden başlamasını sağlayacak bir eylem paketi üzerinde anlaşma istediğini yazdı. Güney Kıbrıs’ın, Kıbrıslı Türk Eski Lider Mehmet Ali Talat ile zamanın Kıbrıslı Rum Lideri Dimitris Hristofyas arasında varılan; federal gelirler ve bunların paylaşımıyla ilgili iki görüş birliğini ve doğal gazın yönetilmesiyle ilgili teknik inceleme yapma niyetini silah olarak kullanacağına vurgu yapan gazete, devamla şunları yazdı:

Eylem paketi
“Bunun paralelinde, Türkiye’nin rıza göstermemesi halinde gündeme getirilecek daha ileri tepki önlemleri de inceleniyor ve planlanıyor. Teyit edilmiş bilgilerimize göre hükümetin projesi genel hatlarıyla şunları içeriyor:
-Barbaros’un ayrılması ve geri dönmeyeceğinin taahhüt edilmesi.-Doğal gaz gelirlerinin federal hükümete ait olacağını belirleyen 2008-2012 döneminden iki görüş birliği ile bunların paylaşımıyla ilgili uzlaşı formülünün ilk liderler görüşmesinde gündeme getirilmesi.-Liderlerin, resmileştirilmesi daha doğrusu ‘tescil edilmesi’ hedefiyle sözü edilen görüş birliklerine bağlılık açıklaması yapması.-Uzmanlar tarafından yapılacak incelemeyle doğal gaz yönetim modeli (ör. Norveç) belirlenmesi yukarıda sözü edilen iki görüş birliğini takviye edecek, akabinde Lefkoşa doğal kaynaklarından edinilecek menfaatlerin Kıbrıslı Türk- Kıbrıslı Rum, Kıbrıslıların tamamıyla ilgili olacağını taahhüt edecek.
Konuyla ilgili bütün görüş ve önerilerin masaya yatırılacağı Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin yeni toplantısı gelecek hafta yapılacağından Başkanlık Köşkü nihai tutumunu belirlememiş olsa da siyasi istikamet nettir. Hükümetin üst yönetim kademelerinde Lefkoşa’nın karşı-önerisinin –her zaman olduğu gibi perde gerisinde ve diplomatik yollarla-ileri götürülme yöntemi planlanmaya başladı.
Karşı-öneri olarak nitelendiriliyor çünkü bize söylendiğine göre hem, güya doğal gazın Kıbrıslı Rumlar tarafından tek taraflı değerlendirilmesine dair hayali Türk argümanlara hem de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin burada bulunduğu süre içerisinde önerdiği tehlikeli maharetlere cevap teşkil ediyor.”

“Öneriler ya tamamıyla kabul edilecek veya tamamıyla reddedilecek”
“Hükümet kaynakları ‘Bu öneri, ileri götürülmesi halinde, hiçbir şekilde salamlaştırılmayacak (dilimler halinde değerlendirilmeyecek). Ya tamamı benimsenecek veya tamamı reddedilecek’ net izahında bulunuyor. Başkan Anastasiadis ve yakın çalışma arkadaşlarının mantığı artık net olan ‘Türkiye’nin kolayca rota değiştirmesinin söz konusu olmadığı ve tehditkar bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceği’ görüntüsüne dayanıyor. Bu olumsuz görüntü çerçevesinde Lefkoşa, Kıbrıs sorununa çabucak ancak bu şartlar altında adil çözüm yönünde hareketler yaratarak Türk tepkisinin yatıştırılması için ‘tehlikesiz’ yöntemler bulmaya çalışıyor. Atina’daki Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin en üst düzeyde, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Andonis Samaras düzeyinde gerçekleştirilmesi yönündeki uzlaşı da bu çerçevededir. Öğrendiğimize göre 5-6 Aralık zirve toplantısı Başkan Anastasiadis’in önerisini doğrudan Ankara’ya ileteceği ve Türk niyetlerinin ölçüleceği ilk gerçek hat olacak.”

Anastasiadis, Eide’ye de rol biçiyor...
“Lefkoşa bu gelişmede Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye de rol biçiyor. Eide’nin ilettiği öneriden rahatsız olsa da Başkanlık Köşkü ilk günden, karma uzmanlar komitesi kurulmasını kabul etmeyerek sonlandırmadığı, karşı önerisi de olduğu işaretini vermişti. Bu çerçevede Başkan Anastasiadis’in Eide’yi, Lefkoşa’nın çerçeve tezini iletmek ve Kıbrıs sorunu satranç tahtasındaki güçlü oyuncularla temaslarında, özellikle de Ankara ile arasındaki iletişim hattı aracılığıyla ileri götürmesi için (Eide’yi) en kısa sürede Ada’ya geri getirmesi bekleniyor.
Hükümetten bir kaynak ‘Sayın Eide diyaloğun yeniden başlaması için gerekli şartları oluşturma hedefine yoğunlaşmış ve bu yönde çalışıyorsa, o zaman önerimizi anlamakla kalmayıp destek de verecek ve kabul edilmesi için ileri götürecek. Bu hepimizin çıkarına olan bir öneridir’ dedi.
Ancak Kıbrıs hükümetinin, krizi yumuşatması için Türkiye’ye baskı yapacağı yöntemlerini tüketmiyor, yatıştırma önlemleri ile de sınırlı kalmıyor. Aksine, üst düzeyli bir hükümet kaynağının gazetemize söylediğine göre hazırladığı önerilerle eşzamanlı ve paralel olarak bizim tarafça alınan tepki önlemlerinin tırmandırılması yöntemlerini de inceliyor ve planlıyor. Gerek bölge ülkeleriyle (Mısır’la üçlü ve İsrail’le üçlü ittifaklar) kurduğu stratejik ittifakları yeniden perde önüne taşıyor gerekse Başsavcılık, Dışişleri Bakanlığı ile elbirliği ve tam eşgüdüm içerisinde daha ileri hukuki önlemler de inceliyor.”

Kasulidis: “Uluslararası kuruluşlardan hizmet alımına karar verdik”

“Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis Meclis Maliye Komitesi’nde, Başsavcılık ile yapılan özel toplantıda, Lefkoşa tarafından hukuki, adli, yargı önlemleri alınması çabasına uluslararası kuruluşlardan hizmet satın alımına gidilmesi kararı alındığını açıkladı.
Kasulidis istediğimizin aksi bir şey başarmamamız için önlemlerin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin nasıl ileri götürmesi gerektiğinin detaylarına karar verilmeden önce uluslararası kuruluşlar tarafından inceleneceğini anlattı. Var olan düşüncelerden biri de ‘mümkünse, kabul edilemez tahriklerinde Türkiye ile birlikte çalışanların şahsen bedel ödemesidir. Bize söylendiğine göre gerek Kıbrıs mahkemelerinden gerek başka mahkemelerden bu kişiler hakkında uluslararası tutuklama emri çıkartılması ihtimali de ihtimal dahilinde tutuluyor. Bunun, ‘Barbaros’un Norveç şirketine ait mürettebatı ile ilgili olduğu açıktır. İlgili Norveç şirketi aralarında ENI’nin de bulunduğu birçok enerji şirketiyle işbirliği yapıyor.” TAK

Bu haber toplam 2143 defa okunmuştur