1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Anastasiadis'ten BM Genel Kurulu'nda çağrı
Anastasiadis'ten BM Genel Kurulu'nda çağrı

Anastasiadis'ten BM Genel Kurulu'nda çağrı

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler kararları ve müktesebat temelinde bir çözüm istediklerini yineledi, Ankara'ya çözüm bulmak için gerekli siyasi kararlılığı göstermesi ve sürece yardımcı olması çağrısında bulundu.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) 73'üncü Genel Kurulu'na konuştu, Kıbrıs adası için barış ve çözüme ulaşmak gururunu yaşamak istediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Kıbrıs için güvenli çözüm" çağrısı yapan Anastasiadis,  Temmuz 2017'de Kran Montana Konferansı'ndan sonra Kıbrıs meselesiyle ilgili bir çıkmaz yaşandığını anımsatarak, Guterres çerçevesine dayalı bir diyaloğun yeniden başlaması için kararlılık içinde olduklarını söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin belirlediği altı madde çerçevesinde devam edip bir çözüme ulaşmayı güçlü biçimde taahhüt ettiğini söyledi; Temmuz 2017’deki Kıbrıs Konferansı’ndan bu yana barış sürecinin bir çıkmazda olmasından dolayı zamanın geçmesinden endişeli olduğunu vurguladı.

Anastasiadis, “Maalesef, Temmuz 2017’deki Kıbrıs Konferansı’ndan bu yana barış süreci çıkmaza girdiğinden ben zamanın geçmekte olmasından ve bunun etkilerinden derin endişe duymaktayım. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin ilerleme için esas olarak belirlediği altı maddelik çerçeve üzerinde, ilgili Birleşmiş Milletler kararları ve Avrupa Birliği Müktesebatı esasında müzakerelere devam edip bir çözüm elde etmeyi gerçekten, güçlü bir biçimde taahhüt etmekteyim” dedi.

Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümünün getireceği önemi ve çoklu faydaları anlatan Anastasiadis, bu çözümde Kıbrıs halkının çıkarlarının korunması gerektiğini söyledi.

"Tümüyle bağımsız ve herhangi bir dış bağımlılıktan uzak, gerçek bir Avrupa ülkesinde" yaşamak istediklerini anlatana Anastasiadis, bölgede istikrar ve barış için de bunun gerekli olduğunu belirtti.


Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler kararları ve müktesebat temelinde bir çözüm istediklerini yineledi, Ankara'ya çözüm bulmak için gerekli siyasi kararlılığı göstermesi ve sürece yardımcı olması çağrısında bulundu.

Anastasiades, “Tüm Kıbrıslılar ve bölgenin barışçıl geleceği için sorunun çözümünde kararlıyız" dedi.

Müzakere sürecinin yokluğunda, Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün varlığına duyulan ihtiyacın daha önemli ve gerekli hale geldiğini anlatan Anastasiadis, "Ülkem, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, çok çalkantılı ve istikrarsız bir bölgenin kalbinde yer alıyor" dedi.

Anastasiadis konuşmasında, bölgedeki ülkelerle Kıbrıs’ın işbirliği yapmasına da değindi; bu işbirliğinin ne doğrudan ne de dolayı hiçbir üçüncü ülkeyi hedef almadığını belirtti. Anastasiades, “Müşterek fayda işbirliği çerçevesinde belirli alanlarda daha fazla ortak dâhil ederek bu üçlü boyutu genişletmekten biz samimi olarak memnuniyet duyarız” dedi.

Anastasiadis konuşmasında ayrıca eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı küresel barış, uluslararası işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından yarattığı değerler nedeniyle selamladı, onurlandırdı.

Kıbrıslı Rum lider ayrıca Nelson Mandela'yı da doğumunun 100'üncü yıldönümü dolayısıyla barış, adalet ve kalkınma konusundaki katkılarını nedeniyle selamladı.

 

Bu haber toplam 1970 defa okunmuştur