1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis: “Önerim kabul edilirse çözüm olur”
Anastasiadis: “Önerim kabul edilirse çözüm olur”

Anastasiadis: “Önerim kabul edilirse çözüm olur”

Rum basını, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin haberlere geniş yer verdi

A+A-

Rum basının, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmelere ilişkin haberlere geniş yer verirken, Anastasiadis’in dün akşam konuya ilişkin yaptığı açıklama da öne çıkan haberler arasındaydı.

Politis gazetesi: “Eide Hala Çabalıyor – Son Umutlar ‘Lobici’ Eide’de – Dün De Anlaşma Yok – Gel Gitler Pazartesi Devam Edecek – Anastasiadis: Kabul Ederlerse Seçimler Öncesi Çözüm” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerin devamının ve liderlerin Cenevre’ye gidip gitmeyeceklerinin Eide’nin lobicilik yeteneklerine kalmış gözüktüğü yorumunda bulundu

Eide’nin dün akşam adadan ayrılmasının beklendiğini ve önümüzdeki hafta adaya dönerek temaslarına kaldığı yerden devam edeceğini vurgulayan gazete, Anastasiadis’in ise Pazartesi sabahı Rum Ulusal Konseyi’ni bilgilendireceğini yazdı.

Eide’nin dün ilk olarak Anastasiadis’le görüştüğünü, ardından da Akıncı’yla bir araya geldiğini ifade eden gazete, tekrar Anastasiadis’le görüşmek isteyen Eide’nin, Anastasiadis tarafından, Başkanlık Sarayı Diplomatik Büro Müdürlüğü unvanı da olan Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’e yönlendirildiğini belirtti.

Gazete, Hristodulidis’in Eide’yle görüşmesinin ardından açıklama yapmadığını da vurgularken, bir soru üzerine ise Pazartesi gününe kadar sabırlı olunmasını, Anastasiadis’in önerisinin kabul edilmesi durumunda “çözüme götürebileceğini” söylediğini aktardı.

Haberde ayrıca, istişarelerin farklı düzeylerde de devam ettiği, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun hem Eide hem de Kıbrıs Türk müzakereci Özdil Nami’yle telefonda görüştüğü, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın da Anastasiadis’le dün akşam görüşmesi gerçekleştirdiği vurgulandı.

Anastasiadis: “Önerim kabul edilirse çözüm olur”

Öte yandan Rum lider Anastasiadis, dün akşam katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada; “önersinin Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmesi durumunda Güney Kıbrıs’taki seçimlerden önce çözüme ulaşılabileceği” iddiasında bulundu.

Anastasiadis, Akıncı’yla önceki gün gerçekleştirdiği görüşmede, “kabul edilmesi durumunda seçimlerin yapılma zamanından bağımsız olarak çözüme ulaşılmasını sağlayacak koşulları oluşturabilecek, belirli ve bütünlüklü bir öneri sunduğu” iddiasını yineledi.

Anastasiadis, “2015 yılından beridir dört başlıktaki bütün olanakları tükettik ve ilerleme kaydedildi. Karşı tarafın, devlette işlevsizliğe yol açacak tezlerde ısrar etmesi durumunda kabul edebileceğimizin bir sınırı vardır” şeklinde konuştu.

Kocias:“Öneriler çok ilginç”

Öte yandan Alithia gazetesi konuya ilişkin haberlerini: “Cenevre’ye Giden Yol Dikenli – Eide Koşuşturuyor Ama Durum Zor” başlıkları altında verirken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias’ın dün akşam Anastasiadis’le Başkanlık Sarayı’nda gerçekleştirdiği görüşme ve sonrasında yaptığı açıklamaya da yer verdi.

Habere göre Kocias, Anastasiadis’in önerileri konusunda kendisini bilgilendirdiğini ve önerilerin “çok ilginç olduklarını” belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in ayrıca dün Eide’yle gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la da uzun süren bir telefon görüşmesi yaparak önerileri hakkında bilgi aktardığını vurguladı.

Anastasiadis'in önerisi

Simerini gazetesi ise: “Çözüm Önerisi Mustafa Akıncı’nın Önünde” başlığı altında manşetten verdiği haberinde Anastasiadis’in sunduğu çözüm önerisine ilişkin iddialara yer verdi.

Gazete, Anastasiadis’in önerisinin, liderlerin güvenlik ve garantiler konularını “kapatmak” üzere, uluslar arası düzeyde görüşmek için Cenevre’ye gitmelerini, uzlaşı sağlamaları halinde liderlerin Cenevre’de kalarak toprak konusunu görüşmelerini, bunda da uzlaşı sağlanması durumunda liderlerin Kıbrıs’a dönerek iç yönetime ilişkin konuları ele almalarını içerdiğini iddia etti.

Kıbrıs Rum tarafının bu öneriyle, “ilk olarak alacağını alması ve Türkiye’nin güvenilirliğinin kanıtlanmasının ardından Kıbrıs Rum tarafının, yönetim başlığında yeni tavizlere (dönüşümlü başkanlık ve Kıbrıslı Türklerin karar alma mekanizmalarına etkin katılım) yönelmesinin öngörüldüğü” iddia edildi.

Haravgi gazetesi ise haberini: “Kıbrıs Müzakereleri Yoğun Bakımda – Eide’den Müzakereleri Kurtarmak Adına Gel-Git” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarına taşırken, Anastasiadis’in dün akşamki konuşmasında “sunduğu öneride ilk olarak güvenlik ve garantiler konularının ele alınması ve eğer uzlaşıya varılırsa geride kalan diğer konulara geçilerek uzlaşıya varılmasının daha kolay olacağını önerdiği imasında bulunduğunu” yazdı.

Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs Türk basınında yer alan önerisine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

“Söylediklerimin arkasında olduğumu, yani çözüm istediğimi kanıtlamak için bir öneride bulundum. Çözüm kendi kendimizi tekrar etmek ve sahip olduğumuz görüş ayrılıklarında ısrar etmek değildir. Bana konuların çapraz müzakeresi vs den bahsediyorlar. Bugüne kadar, en azından Mont Pelerin’e kadar toprak yada garantilere değinmemizi reddedenler kimlerdi? Beyin fırtınası bile yapmayı reddediyorlardı. Bu iki konuyu sona kalacak şekilde dışlıyorlardı”.

Gazete, önerisinin yeniden düzenlenmesi ihtimali olup olmadığının sorulması üzerine ise Anastasiadis’in “açıklama yapmaya niyetim yok ve önerim de açıklanmayacak” dediğini aktardı. 

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Top Akıncı’da – Başkan Anastasiadis Toprak-Güvenlik Konularının Görüşülmesi Konusunda Yanıt Bekliyor – Ankara’ya Baskı Uyguluyor – Türk Tarafının Niyetlerini Ortaya Koyması İçin Anastasiadis’ten Hareket” başlıkları altında aktardı.

Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur