1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis:“Guterres Çerçevesi’nde masaya dönmeye hazırım”
Anastasiadis:“Guterres Çerçevesi’nde masaya dönmeye hazırım”

Anastasiadis:“Guterres Çerçevesi’nde masaya dönmeye hazırım”

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, DİSİ Kurultayı’nda konuştu: Adamızı asker ve garantilerden arınmış, Federal Kıbrıs’a ulaştırmak, bunu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin kriterleri içerisinde başarmak hedefimdir.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, Guterres Çerçevesi’nde müzakere masasına dönmeye hazır olduğunu söyledi.
DİSİ 16’ncı Kurultayı’nda konuşan Anastasiadis, garantilerden ve askerden arınmış, bağımsız bir Kıbrıs’ı hedeflediğini belirtti.
Anastasiadis, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği kriterlerini de dikkate alarak “Hepimizi gururlandıran modern bir ortak vatan yaratalım” dedi.
Anastasiadis, “Artık yapılması gereken, AB ilke ve değerlerine, BM Anayasası’na saygıyla işbirliği yaparak birliği, egemenliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğünü tesis edecek ve herkese fırsat verecek bir çözüm bulmak için karşılıklı saygı içerisinde birlikte çalışmaktır” diye konuştu.

2023’te yeni bir Kıbrıs

Başkanlıkta son dönemi olduğunu belirten Anastasiadis, 5 yıl sonra Birleşik Federal Kıbrıs devretmek istediğini söyledi.
Anastasiadis, “2023 yılında geleceğe birleşmiş bir ülke bırakmak istiyorum” diye konuştu.

“Gelişme gösteren ekonomi”

İstikrarlı bir barışı hedeflediklerini anlatan Anastasiadis, 2013 ekonomik krizinden sonra ayağa kalktıklarını, Avrupa’da gelişme gösteren üç ekonomiden biri olduklarını anımsatarak, “Bu süreci güvenli, istikrarlı ve modern bir ortak yurt yaratarak taçlandırmalıyız” dedi.
Anastasiadis, bir çözümün tek egemenlik ve Kıbrıs’ın toprak bütünlüğüne saygılı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu da, “4 Temmuz 2017’de, Crans - Montana’da Guterres, Çerçevesi’nin parametreleri netleşti. İlk kez uluslararası toplumun, Genel Sekreter aracılığıyla, Kıbrıs’ın artık normal bir devlet olması gerektiğini tanıdığı ve alenen beyan ettiği noktaya geldik” dedi.
DİSİ Kurultayı’na adanın kuzeyinden de siyasi parti temsilcileri katıldı.

Bu haber toplam 2126 defa okunmuştur