1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Anastasiadis’den Eide’ye doğal gaz önerisi
Anastasiadis’den Eide’ye doğal gaz önerisi

Anastasiadis’den Eide’ye doğal gaz önerisi

“Dünya Bankası rapor hazırlasın”

A+A-

 


Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle görüşmesinde, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için Dünya Bankası’nın doğal gaz raporu hazırlaması önerisi sunduğu iddia edildi.
Simerini gazetesi: “Doğal Gazımız İçin Dünya Bankası’ndan Rapor – Anastasiadis’ten Eide’ye Doğal Gazın Gelirlerine İlişkin Belki De İlerlemeyecek Öneri” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden oluşacak bir doğal gaz komitesi kurulması önerisine karşılık, Dünya Bankası’nın bu konuda rapor hazırlaması önerisini sunduğunu yazdı.

Gazete, Eide’nin Anastasiadis’le görüşmesinde, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından çekilmesi sebebiyle yaşanan krizin aşılması için Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyelerden oluşacak doğal gaz komitesinin kurulması önerisini getirdiğini hatırlatarak, bu öneriye karşılık Anastasiadis’in de Dünya Bankası önerisinde bulunduğunu yazdı.

Elde ettiği bilgilere dayandırarak gazete, Anastasiadis’in Eide’ye bu şekilde bir öneride bulunduğunun, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın Güney Kıbrıs ziyareti sırasında katıldığı Kıbrıs Rum Başkanlar Konseyi toplantısında açığa çıktığını ve bazı partilerin tepkisini çektiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis’in önerisi, “Güney Kıbrıs’ın doğal gaz gelirlerini gelecek kuşaklar için kullanma niyetinin açıkça ortaya çıkmasının sağlanması amacıyla, doğal gazdan elde edilecek gelirin idare edilmesi modeline (ör. Norveç modeli) dair bir çalışma hazırlamasını” içeriyor.

Gazete, Güney Kıbrıs Rum hükümetine yakın bir kaynağın Anastasiadis’in bu önerisiyle, “diğer tarafa (Kıbrıs Türk) Kıbrıs sorununun çözümü için duyduğu güçlü isteği göstermeyi ve doğal gaz gelirlerinin, Kıbrıslı Türkleri oyunun dışında bırakarak hesapsızca harcayacağı endişelerini ortadan kaldırmayı amaçladığını” söylediğini yazdı. Anastasiadis’in bu önerisinin, Eide’nin önerisinin reddedilmesi akabinde sunulduğunu ve hiçbir zaman resmi bir biçim almadığını belirten gazete, Samaras’ın katıldığı toplantıda önerinin gündeme geldiğinde Kıbrıslı Rum siyasi partilerinin endişelerini dile getirdiklerini vurguladı.

Habere göre, özellikle iki siyasi parti, “Dünya Bankası tarafından rapor hazırlanmasının, söz konusu kurumun tarafsız olmaması ve Amerikan güdümlü addedilmesi sebebiyle siyasi tehlikeler içerdiği” uyarısında bulundular.

Gazete, tepkiler üzerine Anastasiadis’in konunun bir sonraki Ulusal Konsey yada Başkanlar Konseyi toplantısında ele alınmasına karar verdiğini belirtti.

(tak)

Bu haber toplam 1315 defa okunmuştur